Gerçi… Kent merkezinde kentsel dönüşüm yoluyla yoğun bir yenileme çalışması başladı, ama gelişmeye devam eren Bursa’ya yeni yerleşim alanları açmak gerekiyor. Hem de planlı, günlük yaşantısını kendi içinde sürdürebilecek yeni kentler oluşturmak gerekiyor.
Bunun adına da uydukentler deniyor.
İşte…
Bursa’da planlanan ilk uydukenti 7 Mayıs 2017 günü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açıklaması olarak şu satırlarla duyurduk:
“Bursa’nın Batısı’na gerçek bir uydukent kuruyoruz.”
Adresi de gösterdi:
“Badırga ve çevresine şehir içindeki sanayiyi deplase ediyoruz. Orada yeni sanayi bölgeleri oluşuyor. Yine ileri teknoloji bölgesi olacak. Buralarda çalışacak personel için aynı yerde bir de uydukent oluşturuyoruz.”
Şu nokta önemli:
Şunu vurguladı:
“Onun için, Badırga bölgesinde, Karacabey sınırında 75 bin kişinin yaşayacağı bir uydukent planlaması yapıldı. O bölgede çalışıp, o bölgede yaşayacaklar ve ihtiyaçlarını da yine o bölgede karşılayacaklar.”
Böylece…
Nilüfer ilçesinin kurulmasıyla birlikte Bursa’nın yeni gelişme yönü olarak ortaya çıkan İzmir Yolu çevresindeki Badırga bölgesinde Gürsu büyüklüğünde uydukent kurulacağını kamuoyu öğrenmiş oldu.
Şu bir gerçek ki…
Şehir planlaması açısından uydukentler daima heyecan verir. O bakımdan, bu projenin de ilgiyle karşılandığını gördük
Oysa…
Başkan Altepe’nin kafasında yalnızca Deri OSB, TOSAB, KOTİYAK hedefli 75 bin kişilik uydukent yok, ilkinden çok daha büyük ve kapsamlı, ikinci uydukent için de hazırlık başladı.
Çünkü…
Bursa’nın yeni sanayi bölgesi olarak temelleri atılan TEKNOSAB’ı hedef alan ikinci uydukent tam 500 bin kişinin yaşayabileceği bir kent olarak planlanıyor.
Yani…
Osmangazi ve Yıldırım’dan sonra Bursa’nın 3. büyük ilçesi olabilecek büyüklükte bir uydukent geliyor.
Böylece…
Bursa’nın Batı’sında biri 75 bin nüfuslu, diğeri 500 bin nüfuslu iki büyük uydukent yükselecek.
Muratlı-Taşpınar’dan Ketendere’ye
Planlardan ilkinde, Badırga’nın da içinde olduğu bölgeye Gürsu büyüklüğünde, 75 bin nüfuslu uydukent var.
500 bin nüfuslu uydukentse, Taknosab çalışanlarına yönelik planlanıyor.
Bursa’nın üçüncü büyük ilçesi olacak özelliklere sahip yeni uydukent, Teknosab sınırlarının hemen yanındaki Muratlı ve Taşpınar köylerinden başylayıp Ketendere’de deniz kenarına kadar olan alanı kapsayacak.
Ketendere Teknosab’ın limanı olacak
Bir ara… Marmara bölgesinden Ege’ye gidecek tırların İzmit Körfezi’ni dolaşmamaları için Ketendere’ye ro-ro iskelesi düşünülmüştü. Tırlar burada karaya çıktıktan sonra yeni yapılacak yoldan otoyola bağlanacaktı.
Ne var ki… Yeni planlamada Muratlı ve Taşpınar köylerinden Ketendere’ye kadar olan alan 500 bin nüfuslu uydukent olarak ayrılırken, Ketendere de Teknosab’ın ihracat limanı oldu.
Bölge…
Aynı zamanda Ketendere’nin otoyola bağlantısını da sağlıyor.
Uydukentte sosyolojik bir sorun: Sanayi gettosu olur mu?
Aslında… Kent içinde farklı noktalarda kurulan sanayi bölgelerini bir araya toplayacak yeni sanayi bölgeleri gibi algılanan bir durum söz konusu İzmir Yolu güzergahında.
Ne var ki…
Burada Deri OSB gibi, TOSAB gibi, KOTİYAK gibi ihtisas sanayi bölgeleri gelişti. Yine adımları atılan Teknosab yalnızca Bursa’nın değil, ülke için geleceğin sanayisi değeri taşıyor.
O bölgede…
Biri 75 bin nüfuslu, diğeri 500 bin nüfuslu iki dev uydukent planlanması da, söz konusu sanayi bölgelerinin ortaya çıkardığı yaşam alanı gereksiniminden kaynaklanıyor.
Şu nokta önemli:
Onun için, uydukentler doğru bir çözüm olarak gözüküyor.
Ancak…
Bu kez de sosyolojik bir sorun ortaya çıkıyor.
O da şu:
Yalnızca sanayi bölgeleri çalışanlarının yaşayacakları kentler ilerleyen süreçlerde sanayi gettoları haline gelir mi?
Bir yandan tüm gereksinimlerini kendi içinde karşılayan planlı ve modern şehir yaşamı kurulurken, bir yandan merkezden uzakta benzer konumlarda kişilerin yaşayacakları özel bölgeler oluşur mu?
Görünen o ki…
Daha işin başındayken bu sorulara da kafa yormak gerekiyor. Belki de, plancıların öngörüleri vardır.
Sonuçta kazanmak ve ligde kalmak güzel
Biz bu acıyı daha önce yaşadık. Çünkü ikinci lige yalnızca Bursaspor düşmedi, koca bir kent küme düştü.
Eğer, bu yıl da Bursaspor küme düşseydi, yine hep beraber küme düşecek, siyaset bile etkilenecekti.
Trabzonspor maçını 2-1 kazanmak elbette çok güzel. Fakat, rahat kazanılabilecek maçları kaybedip zor maçtan çıkmak heyecan değil, gerginlik arttırıcı oldu.
Umarız ders alınmıştır.