Sabah… Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sohbet ediyoruz. Konu daha çok kentsel dönüşüm uygulamaları ve yansıyan sorunlar üzerine.
Başkan dedi ki:
“Geçen hafta Kentsel Dönüşüm Forumu’nda öğleye kadar ilk oturumun tamamını izledim. Akademik odaların başkanlarının hepsini dinledim.”
Vatandaşın bakışını da anımsattı:
“O gün konuşan Oda başkanlarından biri vatandaştan gelen sorularla çok zor durumlara düştü.”
Sonra da…
Kentlerin büyümesiyle ortaya çıkan sorunlarla obezite arasındaki benzetmeye söz geldi. Altepe buna katılmıyor.
Söylediği şu:
“Evet, vücut belli bir kilodan sonra obez oluyor. Fakat şu da var: Allah’ın yarattığı sistemi değiştirebilmek, bir mide daha takabilmek mümkün mü? Ama şehir öyle değil.”
“Şehri insanlar planlıyorlar ve kuruyorlar” deyip devam etti:
“İnsanların kurdukları şehirler devamlı büyüyorlar. Çünkü, şehir canlı bir mekanizma olduğu için sürekli tadilat gerekir. Böylece eksikler giderilir, gerekenler yapılır.”
Şunu da vurguladı:
“Şehrin damarları yollardır. Tıkandığı zaman da günün şartlarına göre yenilemek gerekir. Örneğin yeraltından yollar yapılır, tüneller açılır.”
Bu noktada…
“Köyde yeni yol açmaya ihtiyaç olmuyor, ama şehirlerde sürekli gerekiyor” dedi ve şehirlerin büyümesini şöyle tanımladı:
“Ben doğduğumda Bursa’nın nüfusu 100 bindi. Bugün 30 kat arttı, şehir büyüdü. Şehir büyürken ihtiyaçlar değişti. O günün şartlarındaki bilgi, malmzeme ve teknoloji de değişti. Onun için şehirlere takviyeler yapılır.”
Şuna da dikkat çekti:
“100 bin kişinin yaşadığı şehir de var, 1 milyon kişinin yaşadığı şehir de. Hatta 20-30 milyonluk şehirler var. İnsanlar da büyük şehirlerde yaşamak istiyorlar, mutlu oluyorlar. Onun için büyük şehirlere akın var.”
Mesajı şu:
“Vücudun kapasitesi belli. Bir yerde kalıyor, ama şehir öyle değil. Sürekli büyüyor ve tüm mekanizma çalışıyor.”
Altepe: İşe katılmayanlar konuşuyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe sabahki sohbetimizde, büyüyen Bursa’yı yenilemek için yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik eleştirilere de cevap verdi.
“Muhalefet benim hoşuma gider, eksiğimi ve yanlışımı görürüm. Fakat şu kentsel dönüşüm konusunda öyle şeyler söyleniyor ki, doğru değil.”
Bakışı şu:
“Maalesef sorumluluk makamındaki kimileri işe katılmıyorlar, fakat sanki işin içindeymiş gibi konuşuyorlar. Oysa iş yapıp öyle konuşmak lazım.”
Timsah Arena sembolü “Timsahın kafası” böyle olacak!
Fakat…
Mimarisi timsah şeklinde olan stadyumun sembolü kabul edilen timsahın kafası ortaya çıkan kimi sorunlar nedeniyle açılışa yetişememişti. Sonrasında eksik kalan timsahın kafası tartışmalara konu oldu.
Sonrasında…
Tartışılan o eksiğin giderildiğini 11 Nisan günü bu sütunlardan duyurduk. Her gün önünden geçtiğimiz Timsah Arena’da adeta tığla oya örer gibi süren çalışmalar da ilgiyle izleniyor.
Üstelik…
Çelik konstrüksiyon montajı her geçen gün biraz daha şekilleniyor. Gerçi, parçaların montajı tek tek yapıldığından 2.5-3 aylık süre gerekiyor, ama gece de çalışma ortamı hazırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 2 ayda tamamlanmasını istiyor.
İşte…
O çalışma bittiğinde nasıl bir timsah kafası ortaya çıkacağını merak edenler için, konstrüksiyon montajının tamamlanmış halini gösteren plan da ortaya çıktı. Bursaspor ürünlerinin satılacağı dev Bursastore’un da yer alacağı bölümün planı bile insana heyecan veriyor.
Kılıçdaroğlu’nun düşüncesi CHP’de kongre heyecanı oldu
Geride kalan hafta sonu CHP’de il başkanları toplantısı vardı. Artık gelenekselleşen toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Yanı sıra…
CHP kulislerinde heyecana yol açan düşüncesini de il başkanlarına açtı:
“Kurultayımızı bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyorum.”
Bu sözler şu anlama geliyor:
CHP kurultayını 16-17 Ocak 2016’da yapmıştı. Siyasi Partiler Yasası kongre ve kurultayların 2 yıldan önce ve 3 yıldan geç yapılamayacağı hükmünü getiriyor.
Diğer partiler 3 yılı doldurmayı beklerken, CHP genelde 2 yılda kurultayını yapıyor. Bugünkü durum da bunu gösteriyor. Yani, Kılıçdaroğlu’nun bu yıl içinde tamamlamak istediği kongre ve kurultay süreci aslında Ocak 2018’de kurultayla tamamlanacak olan süreç.
Eğer…
Kılıçdaroğlu düşüncesini gerçekleştirmek isterse, kurultayı en fazla 1 ay erkene çekebilecek. Yani, ocak yerine aralık ayında yapabilecek.
Çünkü…
Bugün için üyeliklerin askıya çıkması ile temmuz ayında başlayacak süreçte delege seçimleri en erken eylül ayı gibi gözüküyor. Ardından ekim ayında ilçe kongreleri, kasım ayında il kongreleri yapılabilecek.
Bu durumda kurultay da en erken aralık ayında olabilecek, ama tüm bunlar için henüz karar alınmadı.
Baykal Kılıçdaroğlu’na ne söyledi?
Henüz kamuoyuna açıklanmadı, fakat CHP’de kurultaya yönelik adaylık hareketlenmesi yaşanıyor.
Muharrem İnce, Fikri Sağlar gibi isimlerden sonra Mustafa Sarıgül’ün de harekete geçtiği gazetelerde yer alıyor.
İşte…
Böyle bir süreçte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki akşam eski genel başkan Deniz Baykal’la görüşünce kulislere Baykal’ın “Partiyi bana bırak” dediği dedikodusu yayıldı.
Fakat daha sonra Baykal’ın katılacağı televizyon programı için bilgi verdiği ortaya çıktı.