Olay Gazetesi Bursa

Barış Pınarı siyasetin akışını da, seçmen tercihlerini de değiştirdi

Kuşku yok ki… Toplumun nabzını tutmanın ve seçmen eğilimini belirlemenin en önemli bilimsel yöntemi olarak kamuoyu araştırmaları karşımıza çıkıyor. O bakımdan… Manipülasyon amaçlamayan ve bilimsel kriterlerle yapılan araştırmalar toplum eğilimlerini gerçekçi olarak yansıtabiliyor. Bu sütunların okurları… İstanbul merkezli araştırma kuruluşu ADA’nın araştırmalarını önemsediğimizi biliyorlar. Çünkü, bugüne kadar hiç yanıltmadı, özellikle seçim dönemlerinde neredeyse milimi milimine toplum ve seçmen eğilimini ortaya koydu. Her ay […]

Kuşku yok ki… Toplumun nabzını tutmanın ve seçmen eğilimini belirlemenin en önemli bilimsel yöntemi olarak kamuoyu araştırmaları karşımıza çıkıyor.

O bakımdan…

Manipülasyon amaçlamayan ve bilimsel kriterlerle yapılan araştırmalar toplum eğilimlerini gerçekçi olarak yansıtabiliyor.

Bu sütunların okurları…

İstanbul merkezli araştırma kuruluşu ADA’nın araştırmalarını önemsediğimizi biliyorlar. Çünkü, bugüne kadar hiç yanıltmadı, özellikle seçim dönemlerinde neredeyse milimi milimine toplum ve seçmen eğilimini ortaya koydu.

Her ay düzenli yaptığı gündem araştırmaları da siyasi eğilimler yanında toplumun ülke sorunu gördüğü konularda önemli bilgiler veriyor.

Doğal olarak…

Seçmenin, hangi yönde ve nasıl etkilendiği de anlaşılabiliyor.

Nitekim…

ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’in hafta içinde gönderdiği ve ekim ayı araştırması sonuçlarını yansıtan araştırmada Barış Pınarı Harekatı öncesi ve sonrasındaki seçmen hareketleri net bir şekilde görülebiliyor.

Örneğin…

Ağustos ayı araştırmasında yüzde 25.6 olan AK Parti oyları ekim ayında yüzde 29.2’ye yükselirken, CHP oyları yüzde 15.6’dan yüzde 14.8’e gerilemiş. Benzer şekilde MHP yüzde 6.5’ten 5.8’e ve HDP yüzde 6.1’den 5.2’ye gerilerken, İYİ Parti oylarını yüzde 4.8’den 5.2’ye çıkarmış. SP de oyunu yüzde 0.6’dan 1.6’ya çıkaran parti olmuş.

Yeni kurulacak partilerdeyse yüzde 7.9’dan yüzde 6.4’e gerileme var.

Tabloda…

En dikkat çekici bölümse kararsızlar olmuş.

Çünkü kararsızların oranı yüzde 24.7’den yüzde 26.2’ye yükselmiş. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 6.9’dan yüzde 2.7’ye inmiş.

Bu tablo…

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra bugün seçim olsa şöyle oluşuyor:

AK Parti yüzde 41.9, CHP yüzde 21.3, MHP yüzde 8.4, HDP yüzde 7.5, İYİ Parti yüzde 7.5, Saadet Partisi yüzde 2.3.

Diğer partilerin oy oranının yüzde 2 gözüktüğü tabloda yeni kurulacak partiler olarak yapılan ölçümden de yüzde 9.2 çıkmış.

Suriye’ye yapılan harekat sonrası sıcağı sıcağına yapılan araştırmada ortaya çıkan tablo, acaba harekatın sonuçları belli olunca nasıl şekillenir.

Bunu da görmek gerekiyor.

 

Kararsızlar ve küçük partiler çok önemli

 

ADA Araştırma’nın ekim ayı araştırmasında kararsız seçmen oranı, ağustos sonuçlarına göre yüzde 2.5 artıp yüzde 26.2’ye yükselmiş.

Bu durumu…

ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel şöyle yorumladı:

“Ana muhalefet konumuna gelen kararsızların çoğunluğunu yanına alan siyasi parti sonuç için söz sahibi olacak.”

Şuna da dikkat çekti:

“Değişen sistemi de iyi algılamak gerekiyor. Bu sistemde yüzde 1-2 oy alan partiler pazarlık masasında daha kıymetli hale gelecek.”

 

Yeni partilerin AK Parti’den oy almaları bekleniyor, ama tablo çarpıcı

 

Gündemde… Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulacak partiler var. ADA Araştırma ekim ayı gündem araştırmasında seçmene yeni partileri de sormuş.

Ağustos ayıyla karşılaştırmalı tablo dikkat çekici:

Ali Babacan’ın kuracağı partiye oy vereceğini söyleyenlerin oranı ağustos ayında yüzde 10 görünürken, ekim ayında yüzde 9.5’e gerilemiş. Ahmet Davutoğlu için yüzde 7.3’ten yüzde 8.6’ya yükseliş görülüyor.

Ayrıntı daha da dikkat çekici:

Babacan’a oy vereceğini söyleyenler arasında en yüksek oran yüzde 24 ile Saadet’te. İYİ Parti seçmeninin yüzde 23’ü, CHP seçmeninin yüzde 16’sı, MHP seçmeninin yüzde 10’u Babacan’a eğilimli.

AK Parti ve HDP seçmenindeyse bu eğilim yüzde 7.

Bu durum…

Davutoğlu için AK Parti seçmeninin yüzde 15’i, CHP için yüzde 10, MHP, İYİ Parti ve SPiçin yüzde 6, HDP için de yüzde 5 görülüyor.

Yani.

Davutoğlu daha çok AK Parti’de, Babacan ise AK Parti dışında ilgi görüyor.

 

Kemikleşmiş seçmen partileri koruyor

 

Ekim ayı gündem araştırması üzerine ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’le konuşurken şuna dikkat çekti:

“Yapılan araştırmalar partilerin belirgin bir kemikleşmiş seçmen yapıları olduğunu gösteriyor. Bu rakam AK Parti’de yüzde 25-30 oranında. CHP’nini kemikleşmiş seçmeni yüzde 15, MHP ve HDP’nin ise yüzde 4-5 oranında.”

Bu durumda…

Partilerin kemikleşmiş seçmenlerin partileri korudukları görülüyor. Güncel ve dönemsel gelişmelerle kazanılacak oyların önemi daha da artıyor.

 

Araştırmadan çıkan farklı durum: HDP seçmeninde farklı düşünce var

 

ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel, ekim ayı araştırmasından ilginç sonuçlar çıktığını da söyledi.

İlki şu:

“CHP yerel seçimlerle ivme yakaladı. Fakat Barış Pınarı Harekatı CHP seçmenindeki sıkıntıyı ortaya koyuyor.”

İkincisi de şu:

“Araştırmaya göre Barış Pınarı en çok HDP seçmenini etkiledi. İlk kez farklı bakışlar ortaya çıktı..”

Tablo şu:

Toplumun yüzde 75.1’i  Barış Pınarı Harekatını doğru buluyor ve destekliyor. Kararın yanlış olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17.6 olurken, yüzde 7.3 ise kararsız.

İzlenim de…

Harekatı destekleyenlerin 24 Haziran seçiminde oy verdikleri partiye göre dağılımında ortaya çıkarıyor.

Buna göre…

Destekleyenlerin yüzde 91’i AK Parti seçmeni. CHP seçmeninin yüzde 54’ü destek verirken MHP’de bu oran yüzde 92’ye çıkıyor. İYİ Parti ve SP seçmeninin de yüzde 82’si destek veriyor.

HDP seçmenin ise yüzde 16’sı harekata destek veriyor ki bu oran hiç de küçük değil.

 

Büyük Önder Atatürk’ü saygıyla anıyoruz

 

10 Kasım’ların milletimiz için ayrı bir hüznü var.

Bugün de…

Yorgun bir millete önderlik yapıp Kurtuluş Savaşı kazanmasını sağlayan, sonra da Türkiye Cumhuriyeti’ni kurup modern dünyada yerimizi almamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81. yıldönümü.

En büyük mirası olan cumhuriyetimize tüm değerleriyle sahip çıkarak Büyük Önder’i saygıyla ve minnetle anıyoruz.