Olay Gazetesi Bursa

Ataevler kaybedildi, Beşevler kurtulabilir Şadi Başkan’dan Nilüfer’in en acı gerçeği

1986 yılıydı… O dönem yönetici olduğumuz Hakimiyet gazetesinde, Ahmet Utlu arkadaşımız belediyeden özel haber getirdi. Haberde… İzmir Yolu’nda, Beşevler Mezarlığı arkasında, İstanbul Ataköy modeliyle ve kooperatiflerle yeni bir kent kurmak üzere planlama yapıldığı anlatılıyordu. Biz de… “Atakent Geliyor” manşetiyle Bursa’ya duyurduk. Süreç içinde Atakent adı Ataevler olarak resmileşti. Buradan doğan Nilüfer yeşil alanlı ve otoparklı […]

1986 yılıydı… O dönem yönetici olduğumuz Hakimiyet gazetesinde, Ahmet Utlu arkadaşımız belediyeden özel haber getirdi.

Haberde…

İzmir Yolu’nda, Beşevler Mezarlığı arkasında, İstanbul Ataköy modeliyle ve kooperatiflerle yeni bir kent kurmak üzere planlama yapıldığı anlatılıyordu.

Biz de…

“Atakent Geliyor” manşetiyle Bursa’ya duyurduk. Süreç içinde Atakent adı Ataevler olarak resmileşti. Buradan doğan Nilüfer yeşil alanlı ve otoparklı korunaklı siteleri, düzenli yollarıyla herkesin yaşamak istediği yer oldu.

Fakat…

Nüfus ve araç artınca otoparklar yetmez oldu, sosyal donatı alanları azaldı. Büyükşehir kontrolüne geçmemesi için dar tutulan yollar, sitelerden taşan araçlarla açık otoparka dönüştü.

Herkesin taşınmak istediği Nilüfer günümüzde artan bina yoğunluğu, azalan yeşil alanları, trafiğiyle cazibe kaybedip sıkıntılı bölgeye dönüştü.

Yaşayanların sosyal statüsü yükseldi, ama yaşam kalitesi düştü.

Bu değerlendirmeyi…

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin, Başkan Nuri Kolaylı moderatörlüğündeki Başkanlarla Yüz Yüze programına katılan Nilüer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e aktarıp “Nilüfer’e ne oldu?” diye sorduk.

Önce…

“Nilüfer yine çok çok güzel, herkesin yaşamak istediği kent” dedi ve ekledi:

“Osmangazi ve Yıldırım’da nüfus düşüyor, Nilüfer’de artıyor. 10 yıla kalmaz Bursa’nın en büyük ilçesi olabilir.”

Şu sözleri önemli:

“Nilüfer Türkiye’nin 8. gelişmiş ilçesi. Fakat sorunları var. Örneğin, artık Ataevler’de yaşamak çok zorlaştı. Sosyal, sağlık, eğitim, spor alanlarıyla nüfusunun 3 kat artması zorunlu.”

Düşüncesi şu:

“Binaları yenilerken diğer alanlara dokunulamadığı için yukarı yükseliyor.”

Bu noktada…

Murat Karayalçın’ın Ankara’daki Portakal Çiçeği projesini anımsatıp “Bölgesel planlama yapmamız lazım” deyip gözlemini açıkladı:

“Ataevler kaybedilmiş bölge, ama Beşevler’i kurtarma ihtimalimiz var.”

 

Özdemir: Her şeyi Nilüfer’e yığarsanız yaşamaz!

Programda… Nilüfer gerçeğini dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir şunu sorguladı:

“Sadece kentsel dönüşüm olarak bakmamalı. İnsanlar burada yaşamayı neden istiyor, ona bakmalı.”

Düşüncesi şu:

“Özel okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, organize sanayiler burada. Her şeyi Nilüfer’e yığarsanız bölgeye talep oluyor, ama karşılaması zor.”

Kaygısı şu:

“Nilüfer tarım kenti. Fakat kentin talebi tarım arazilerini azaltıyor.”

 

Şadi Özdemir kaygısı: Bandırma’ya kadar bölge sanayiye açılabilir

Nilüfer… Bir yandan modern kentleşmeyle yeni Bursa olarak doğdu ve gelişti, ama temelini bereketli tarım toprakları üzerine kurulu köyler oluşturuyor. O bakımdan tarım kenti özelliği sürüyor.

Ne var ki…

Nilüfer’de sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri arttı. Batı OSB olarak başlayan proje doluluk sorunu yaşayınca Teknosab’a dönüştü.

İşte,,,

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir bu gelişmeyle Nilüfer’e 200 bine yakın yeni nüfus ekleneceğini düşünüyor.

Nitekim…

Bursa’da sanayinin gerçek teknolojiye geçmesi, mevcut tesislerin Anadolu’ya kaydırılması gerektiğini söyledi.

Kaygısı ise şu:

“Merkezi hükümetin, Nilüfer’den Bandırma’ya kadar bölgeyi sanayiye açabileceğini düşünüyorum. Bu da Nilüfer’in tarımına ihanet demektir.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Nilüfer’in geleceği için hep birlikte mücadele etmemiz lazım.”

 

Nilüfer’in borcu 1.8 milyar, 5 ayda 300 milyon kesildi

BGC’nin… Başkan Nuri Kolaylı moderatörlüğündeki Başkanlarla Yüz Yüze programında meslektaşlarımız Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e, belediyenin borçlarını ve yapılan kesintileri sordular.

İçtenlikle cevap verdi:

“Nilüfer Belediyesi’nin toplam 1.8 milyar lira SGK ve vergi borcu var. Son 5 ay 300 milyon liranın üzerinde kesinti yapıldı. Bu ay da, gündemdeki moda deyimle 56 milyon lira silkelendik.”

 

Osmangazi Belediyesi’ne yerel medyadan ‘belediyenin yüzü’ transferi

Cuma akşamı… AS TV’de 10 yıl ana haber sunucusu, Satırbaşı programı yapımcı-sunucusu ve Program Müdürü olarak görev yapan Sevda Kurul’un kurumuna veda ettiğini sosyal medyada gördük.

Pazartesi günü de…

Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü bünyesinde yeni görevine başlaması nedeniyle kutladık.

Dün de…

2011’de Turhan Tayan’ın milletvekili danışmanı olarak TBMM günleri başlayan, 2015’ten bu yana danışmanı olarak görev yaptığı Erkan Aydın’ın 31 Mart’ta Osmangazi Belediye Başkanı seçilmesiyle belediye Özel Kalem Müdürlüğü’nü üstlenen Umut Nural ve özel çabayla Osmangazi Belediyesi’ne kazandırdığı Sevda Kurul ziyarete geldiler.

Kurul, bu dönemde, Özel Kalem Müdürlüğü bünyesindeki organizasyonları üstlenme yanında, belediyenin yüzü olarak farklı bir görev yürütecek.

İki kardeşimize de başarı diliyoruz.

 

İnegöl’ün kolonyası var: Odunsu bitkilerle nostalji

Türkiye… Onu Kolonya Kralı olarak tanıyor, ama rahmetli Eyüp Sabri Tuncer’in İnegöl doğumlu olduğu pek bilinmiyor.

İşte…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban önce Eyüp Sabri Tuncer’in ailesiyle görüşüp, birlikte kolonya markası ortaya çıkmasını sağladı

Dahası…

İnegöl’ün mobilya şehri olması nedeniyle de Odunsu Kokular adıyla özel üretim İnegöl Nostalji Kolonyası üretimini firmayla birlikte gerçekleştirdi.