Olay Gazetesi Bursa

Ankara’daki Bursalı Başkan’dan mesaj: CHP süreci iyi yürütemedi

Doğum yeri Afyon, ama herkes Bursalı kabul ediyor… Ailesi Bursa’da yaşıyor, oğlu Bursa’da siyaset yapıyor. Ankara’nın büyük ilçelerinden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, aynı zamanda tanınmış tekstil sanayicisi ve turizmci Ahmet Yaşar’ın da kardeşi. Hafta sonu… Kalp krizi geçiren ve Ceylan Hastanesi Yoğun Bakımı’nda olan ağabeyi Ahmet Yaşar’ı ziyarete gelen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’la sohbet ettik. CHP Genel Merkezi’nde ağırlığı olan, Bursa örgütünün de görüşünü önemsediği Yaşar’a “CHP’de neler oluyor?” diye sorunca […]

Doğum yeri Afyon, ama herkes Bursalı kabul ediyor… Ailesi Bursa’da yaşıyor, oğlu Bursa’da siyaset yapıyor. Ankara’nın büyük ilçelerinden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, aynı zamanda tanınmış tekstil sanayicisi ve turizmci Ahmet Yaşar’ın da kardeşi.

Hafta sonu…

Kalp krizi geçiren ve Ceylan Hastanesi Yoğun Bakımı’nda olan ağabeyi Ahmet Yaşar’ı ziyarete gelen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’la sohbet ettik.

CHP Genel Merkezi’nde ağırlığı olan, Bursa örgütünün de görüşünü önemsediği Yaşar’“CHP’de neler oluyor?” diye sorunca ilk sözü “İş bu noktaya gelmemeliydi” oldu

Şu analizi yaptı:

“İki tarafın da hataları var, ama bu saatten sonra kurultayın toplanması gerekir. İmza sayısının 605, 550 ya da 600 olmasının hiç önemi yok.”

Devam etti:

“Ne yazık ki süreç iyi yürütülmedi ve nihayetinde partiyi de sıkıntıya soktu. Onun için, bu saatten sonra çözüm kurultay. Kurultay karar vermeli.”

Ardından…

“Parti  karpuz gibi ortadan ikiye ayrıldı” dedi ve şunu anlattı:

“Muharrem Bey’le de Genel Başkan’la da konuştum. Oturun, beraber bir çözüm bulun dedim, ama olmadı.”

Şunun altını çizdi:

“Bu saatten sonra Muharrem Bey’siz CHP düşünülemez. Cumhurbaşkanı Adayı olarak hakikaten müthiş efor gösterdi. Açık söyleyeyim, ben İlhan Kesici’nin adaylığını destekliyordum. Muharrem Bey’den bu eforu beklemiyordum, ama çok güzel bir seçim kampanyası götürdü.”

Gördüğü şu:

“Yalnız başına güzel ve renkli bir kampanya götürdü. Kamuoyu da böyle liderleri seviyor. Sokakta gençler ve kadınların ona ilgisini görüyorum.”

Şu tespiti önemli:

“Genel Başkan’ın da, Cumhurbaşkanı Adayı’nın da çevrelerinde yanlışlar yapıldı. Oturarak, tartışarak, muhalefetin gücünü gösterecek ve daha birlik-beraberlik içinde kararlar alınabilirdi, ama yapamadılar.”

Çözümü şöyle görüyor:

“Her şey geçmiş değil. Birlikte karar alıp götürürlerse, seçimden sonra kurultay toplanır. Yoksa bir an önce olmalı ki partinin önü açılsın.”

Düşüncesi şu:

“CHP’de Kemal (Kılıçdaroğlu) Bey’i de, Muharrem (İnce) Bey’i de dışlayarak karar alınmasını parti yararına görmüyorum. Oturup beraber bir yol bulabileceklerine dair umudumu koruyorum.”

 

Fethi Yaşar: İmza vermedim, kimseye karışmadım

 

2 dönemdir Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı seçilen Fethi Yaşar, kurultay imzaları için şunu söyledi:

“Kendim imza vermedim, kimseye de karışmadım. Yenimahalle’de kimi delegeler imza verdi, kimi vermedi. Soranlara da kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledim. Kimseye de imzanı çek ya da çekme baskısı yapmadım.”

Şunu da ekledi:

“Oğlum Bülent Yaşar Bursa’dan delege. Bana sormadan kendi iradesiyle imza vermiş. Çocuk değil, 46 yaşında adam, kararı elbette kendisi verecek.”

 

Türkyılmaz sosyal medyadan duyurdu: 2019’da hizmete devam

 

CHP’nin Bursa’da 2 belediye başkanı var. Nilüfer’de Mustafa Bozbey 1999’dan beri 4 dönemdir seçim kazanıp devam ediyor. 2014’te Mudanya Belediye Başkanı seçilen Hayri Türkyılmaz da yeniden seçilmek istiyor.

Bunu da…

Yani, 31 Mart 2019’da yeniden aday olduğunu da sosyal medyadan duyurdu.

“Mudanya’da yapacak daha çok işimiz var” başlıklı paylaşımda Türkyılmaz şöyle sesleniyor:

“Bundan tam 4 yıl önce Mudanya’mız için büyük hedeflerle yola çıkmıştık. Kentimizin var olan kimliğini ortaya çıkarmak için nöbeti devralırken; temiz, dürüst ve ahlaklı belediyecilik görev anlayışımızın temeli oldu.”

Ardından…

Kültürden sanata, spordan eğitime, sosyal belediyecilikten turizme yaşamın her rengini taşıyan Mudanya için verdiği sözleri yerine getirdiğini vurgulayıp kararını şöyle açıklıyor:

“Mudanya’da yapacak daha çok işimiz var. 2019’da kaldığımız yerden hizmete devam.”

 

Demokratik siyaset çağrısı: Delege yerine, kongreler üyeyle olsun

 

Siyasi partiler demokrasinin en temel parçası. Ancak, parti içi demokrasi hep sorunlu. Bunun yanında, işleyişten kaynaklanan karar ve yapılanma süreçleri nedeniyle kongrelerde ortaya çıkan temsil sorunu da tartışma konusu.

Çünkü…

Kongre söz konusu olduğunda delege ağırlığı kaygısı başlıyor. Böyle olunca da ortaya farklı tablolar çıkıyor.

Hatta…

Öyle bir noktaya gelindi ki, parti içi sistemin başlangıç noktası delege seçimi artık yapılmıyor ve delege yazımı ile genel kurullar oluşturuluyor.

İşte…

Sistemi sorgulayan öneri DP Osmangazi İlçe Başkanı Çağrı Kaplan’dan geldi.

Başkan Yardımcısı Ersin Aktaş ve geçmişte İl Teşkilat Başkanı olan Mümin Tenekeci ile birlikte yaptığımız sohbette Kaplan net bir öneri ortaya koydu:

“Siyasi partilerde delege sistemi sağlıklı değil. Büyük kongreler için delege gerekli olabilir, ama il ve ilçe kongreleri tüm üyelerin katılımıyla olmalı.”

Düşüncesi şu:

“Böylece üyeler parti yönetimini belirler ve daha büyük katılımla yapılacak kongreler de partiyi canlı tutar, demokratik temsil gerçek manada işler.”

Bir önerisi de şu:

“Önseçim yasada var, uygulanmıyor. Uygulansa da gerçek manada olmuyor. Siyasette demokrasi için de önseçim zorunlu olmalı.”

 

DP il başkanlarından “amblemli seçim” kararı

 

24 Haziran seçiminde İYİ Parti listelerinden Meclis’e 2 milletvekili sokan DP’de cumartesi günü il başkanları toplantısı vardı.

Ankara’daki toplantıda, başka bir parti listesinden seçime girmenin rahatsızlığı ortaya kondu ve il başkanlarının ittifakla aldıkları bir karar yansıdı:

“Bundan sonra, ittifak olsa bile DP amblemi seçim pusulasında mutlaka yer alacak, başka parti listesinden seçime girme ittifakları kabul edilmeyecek.”