Olay Gazetesi Bursa

Amerikan yaptırımına farklı bakış: Türkiye için fırsat, Biden için sıkıntı

Uzun yıllar… Sabah Gazetesi Genel Müdürü olarak görev yaptığı için deneyimli bir gazeteci olan, Anavatan Partisi’nde Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı yapan Kenan Sönmez’i arayıp “Amerikan yaptırımlarını” sorduk. Washington’da olan Sönmez, görüşmelerindeki izlenimle şunu söyledi: “ABD yaptırımları elbette çok üzücü, ama bu hamlenin geçmişte olduğu gibi Türkiye’nin savunma sanayiinin büyümesine yaraması da mümkün.” Şunu […]

Uzun yıllar… Sabah Gazetesi Genel Müdürü olarak görev yaptığı için deneyimli bir gazeteci olan, Anavatan Partisi’nde Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı yapan Kenan Sönmez’i arayıp “Amerikan yaptırımlarını” sorduk.

Washington’da olan Sönmez, görüşmelerindeki izlenimle şunu söyledi:

“ABD yaptırımları elbette çok üzücü, ama bu hamlenin geçmişte olduğu gibi Türkiye’nin savunma sanayiinin büyümesine yaraması da mümkün.”

Şunu anımsattı:

“Kıbrıs Harekatı sonrası da silah ambargosu uygulanmış ve her yönüyle ABD savunma sanayiine bağlı NATO üyesi ülkemiz sarsıntı geçirmişti. Sonucu sıkıntılı oldu ama bu ambargo Türk savunma sanayiini doğurdu.”

Şunları da anımsattı:

“Türkiye 1975 ambargosuna sert karşılık verdi. 1969 tarihli savunma işbirliği anlaşması feshedildi. Üslerin kontrol ve denetimi Türk askerine geçti. Bir yandan karaborsadan yedek parça ve malzeme temin edilirken, tamir fabrikalarında çeşitli silahlar yapılmaya başlandı.”

Şu örneği verdi:

“Drone satmadıkları için bugün efsane olan Türk İHA ve SİHA’ları üretilmeye başlandı. Altay tankı üretimi de böyle bir örtülü ambargodan sonra gündeme geldi.”

Ardından…

“Asıl mesele ABD ve Avrupa’da siyasi liderliklerin zayıflaması” deyip ekledi:

“1975 ABD ambargosu, sonraki yıllarda prestijli üniversitelerde ‘büyük dış siyaset hatalarından biri’ diye okutuldu. O dönemde Başkan Nixon istifa ettirilmiş yerine yardımcısı Ford geçmişti. ABD yönetimi iç siyasete gömülmüş durumdaydı.”

İşaret ettiği şu:

“Bugün de durum farksız. Geçiş dönemi ve paralize olmuş bir başkan var. Kongre inisiyatif alıp bu yasayı çıkardı. Kongre ve senato geçmişten beri bu uygulamayı ister ama başkanlık ve Pentagon engellerdi.”

Beklentisi şu:

“Karar Türkiye için yeni fırsat olabilir. Daha önce Türkiye’de demokratik değişim isteyen Biden’ın da önceliği değişti. Artık hızla ilişkileri onarıp Türkiye’yi Batı eksenine çekmek için inisiyatif almak zorunda.”

 

“Biden Türkiye’den uzak duramaz”

Kenan Sönmez, yaptırım kararını değerlendirirken zayıf siyasi liderler konusunda AB’nin de ABD’den farksız olduğunu söyledi.

Bakışı şu:

“Avrupa Birliği’ne güvenin azalması Türkiye’yi çıpasız bıraktı. ABD’deki yeni yönetimin, bunun etkilerini ortadan kaldırma sorumluluğu olacak.”

Beklentisi de şu:

“Biden’ın Türkiye’ye uzak duracağını sanmıyorum. Büyük siyasi tecrübesi var. Türkiye’nin savrulmasının Batı dünyası ve dünya barışı için nelere mal olacağının farkındadır.

 

Yıldırım’daki Türkiye’nin en modern Gençlik Merkezi’nde inşaat başlıyor

Projeyi… 3 yıl önce bu sütunlardan duyurduk. Yıldırım’da 2 bin 500 metrekarelik alan üzerine yapılacak Gençlik Merkezi inşaatı, müteahhidin sorunları nedeniyle yarıda kalınca Şubat 2019’da yeni ihale yapıldı.

Başından beri…

Yıldırım’a değer katacak projenin takipçisi olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu o sürecin tamamlandığını ve ocak ayında inşaatın yeniden başlayacağını açıkladı.

Tesisi de şöyle tanıttı:

“Yıldırım ilçemizdeki Karapınar-Değirmenönü bölgesine Türkiye’nin en modern ve en kapsamlı Gençlik Merkezi’ni kazandırıyoruz. Tesiste çok amaçlı salon, 2 bireysel salon, 4 derslik yanında müzik-folklor, yemek, el sanatları, zeka oyunları, bilgisayar derslikleriyle kütüphane ve fitness salonu, mescit, kafeterya da olacak.”

 

Umut veren haber: Vaka sayısı binin altında

1 ay önce… Bursa’da günlük koronavirüs vakası sayısı 4 bin 700’e çıktığında korktuk.

Sonra…

Vali Yakup Canbolat’ın koordinasyonu ve sıkı takibi, Bursalıların kurallara uymasıyla tablo tersine çevrildi. Nitekim, cumartesi günü vaka sayısının günlük 2 binin altına inip 1.900’lere geldiğini duyurduk.

Son rakam daha da umut verici: Günlük vakalar binin altına indi.

Biraz daha dikkat edersek, çok daha güzel olacak.

 

Mermi atmaya gerek kalmadı, mikrobiyolog ve hacker’la savaş kazanılıyor

TBMM’de bütçe görüşmeleri sürüyor… MİT, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçeleri görüşülürken kürsüye MHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı M. Hidayet Vahapoğlu çıktı.

Dahası…

MHP Grubu adına söz alan Vahapoğlu, günümüz savaşlarına dikkat çekerken çarpıcı bir konuşmaya imza attı.

Dedi ki:

“Mermi atmadan ülkeler üzerinde hakimiyet kuranların korkulu rüyası; bir iki mikrobiyoloğun, kimyagerin, bilgisayar hacker’ının sebep olabileceği yıkımlar ile toplu ölümlere sebebiyet verecek kirlenmeler, hastalıklar ve doğal afetlerdir.”

Şunu vurguladı:

“Bir yazılım ya da bir virüs ile düşman ilan edilen ülkenin savunma, sağlık, bankacılık, ulaşım, enerji üretim ve dağıtımı, lojistik vb. sistemleri felç edilebilmekte, insanlar evlerine hapsedilebilmektedir.”

 

Bursa’ya çok hizmeti var: Çakmakçı’yı kaybettik

Fikret Alakoç, Gönen Çakmakçı ve Hüsamettin Örüç 1958’de Petek İnşaat’ı kurdular, 1962’de kat mülkiyeti kanunu çıkınca Bursa’nın ilk apartmanlarını inşa ettiler.

Altıparmak, Çekirge, Atatürk Caddesi, Setbaşı’ndaki inşaatları dönüşümü de başlattı.

Hüsamettin Örüç 1983’te ANAP Kurucu İl Başkanı oldu. 1984’de ANAP’tan Bursa Belediye Meclisi Üyesi seçilen Gönen Çakmakçı’nın vefatını duyunca, beyefendiliği ve Bursa’ya hizmetleri gözümüzde canlandı.

Allah rahmet eylesin.