Seçime tam 85 gün kaldı… Siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme aşamasında hayli yol aldılar. Bir yandan da seçim stratejileri hazırlandı ve meydanlara çıkmak için start bekleniyor.
Bununla birlikte…
Ankara’da bugüne kadar alışılmamış bir durum söz konusu.
Çünkü…
AK Parti, seçime 85 gün kalmasına karşın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni çalıştırmaya, hem de sabahlara kadar çalıştırmaya devam ediyor.
O bakımdan…
Yeniden aday olmayan milletvekilleri de dahil, partiler milletvekillerinin Ankara dışına çıkmalarına izin vermiyor, tüm partiler tam kadro Meclis mesaisi yapmayı sürdürüyor.
Gerçi…
İç Güvenlik Yasa Tasarısı maddelerin neredeyse yarısına gelindiğinde önceki gece AK Parti tarafından Komisyon’a çekildi, ama sırada yine AK Parti Grubu’na ait olan ve siyasi partilerin kapatılmasını engellemeyi amaçlayan Anayasa Değişikliği var.
Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesine başlanan değişiklik önerisinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.
İşte…
Bu Anayasa Değişikliği içinde görüşmeler sırasında bazı sürprizler olması söz konusu.
Daha doğrusu…
AK Parti’nin, iki konuyu görüşmeler sırasında gündeme getirmek üzere hazırlık yaptığı kulağımıza geldi.
Bunlardan biri…
Şu anda 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesini hedefliyor.
Aslında…
Bu konu Mayıs 2013’teki anayasa değişikliği sırasında da gündeme gelmiş, AK Parti ve BDP/HDP destek verirken CHP ve MHP ise “terör örgütü üyelerinin askerlik yapmadan milletvekili seçilebilecekleri” gerekçesiyle karşı çıkmışlardı.
İkincisi…
2007 yılındaki Anayasa Değişikliği ile 4 yıla indirilen milletvekilliği süresini yeniden 5 yıla çıkarmak üzere bir çalışma başlatıldığı da kulağımıza geldi.
Bu iki sürpriz gelişme şu anda kesinleşmiş bir karar değil elbette, ama iki değişiklik de görüşmeler sırasında gündeme geleceği için olabilir görülüyor.
Milletvekilleri bir süre daha yok!
Geçmişteki seçim dönemlerinde TBMM seçime 3 ay kala çalışmalarını tamamlar, milletvekilleri partileri için saha ve kendileri için adaylık çalışmalarına katılmak üzere seçim bölgelerine giderlerdi.
Anayasa Değişikliği ise Meclis’in bir süre daha çalışmaya devam edeceği anlamına geliyor.
Siyasi partilerin aday listelerini YSK’ye verecekleri 7 Nisan’a 24 gün kala, milletvekilleri için gerçekten zor bir durum.
CHP’de 29 Mart hazırlığı: 17 ilçeye 140 önseçim sandığı
Çünkü…
Parti Meclisi’nin aldığı karar gereği CHP 29 Mart’ta Bursa’da önseçim yapacak ve aday listesini bu seçime göre belirleyecek.
İşte…
Önseçime 15 gün kala CHP’de şu sıralar ciddi bir şekilde sandık hazırlığı yapılıyor.
Neler yapıldığını CHP İl Başkanı Zafer Yıldız şöyle açıkladı:
“Elimizdeki üye kayıt defterlerini 17 Mart Salı günü Seçim Kurulu’na teslim edeceğiz. Kendilerindeki üye listeleriyle defterleri karşılaştıracaklar ve önseçim için CHP üyelerinden oluşan seçmen listelerini oluşturacaklar.”
Önseçimi…
Her ilçedeki İlçe Seçim Kurulu’nun kendisinin yapacağını kaydeden Yıldız’a sandık sayısını sorduk. Şu cevabı verdi:
“Karar gereği, her 250 kişiye bir seçim sandığı konacak. Bu da, 17 ilçede toplam olarak yaklaşık 140 seçim sandığı konması anlamına geliyor.”
Yapılan işlem resmi önseçim yani yargı denetiminde önseçim olduğu için, normal seçimden farklı değil.
O bakımdan…
CHP İl Başkanı Zafer Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, Seçim Kurulu tarafından her sandık için 1 başkan ve 2 üye atanacak.
Yanı sıra…
CHP’nin her sandık için bildireceği 2 asıl ve 2 yedek üyeyle birlikte sandık kurulları oluşturulacak. Seçimi de bu kurullar yönetecek.
CHP’ye kontenjan gelecek mi?
Bir yandan 29 Mart’taki önseçime yönelik teknik hazırlıkları sürdüren CHP’de, aday adayları da ilçe örgütlerine ziyaretlerine yoğunlaşarak çalışmalarını yapıyorlar.
Bununla birlikte…
Kulaklar da bugün yapılması beklenen Parti Meclisi toplantısında. Geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamalar doğrultusunda önseçim listesine kontenjan konup konmayacağının haberi bekleniyor.
Onun işi çok çalışmak ve proje üretmek: Mustafa Esgin
Dr. Mustafa Esgin işte öyle biri.
2002 seçimlerine gidilirken AK Parti’nin ilkleri arasında yer aldı ve sonrasında AK Parti’den hiç kopmadı. Sedat Yalçın yönetiminde İl Başkan Yardımcılığı üstlendi. 30 Mart yerel seçiminde AK Parti’nin Nilüfer Adayı olarak performansıyla AK Parti’yi Nilüfer’de Mustafa Bozbey’le yarışır hale getirdi.
Bu süreçlerde…
Sivil toplum örgütlenmelerinde Bursa için projeler üretti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda ve MÜSİAD‘da başkan yardımcılığı, Bursa Tabip Odası’nda yönetim kurulu üyeliği yaptı. Kurucusu olduğu Bursa Sağlık Turizmi Derneği çalışmalarıyla uluslararası alanda neredeyse diplomatik hale geldi.
Annesi Karacabeyli, babası Mustafakemalpaşalı ama Esgin ailesi aynı zamanda Rumeli göçmeni. O nedenle çok daha geniş bir çevreye sahip.
AK Parti temayülünde ön sıralarda çıkan isimler arasında yer aldığında hiç kimse sürpriz görmedi. Çünkü, kamuoyunda karşılığı olan bir isim.
Eğer…
AK Parti listeye koyar da milletvekili seçilirse, kuşku yok ki Bursa tam bir proje fabrikası gibi çalışan milletvekiline sahip olacak.
Saadet’te 7’si kadın 90 aday adayı
Milletvekili aday listesini temayüle dayalı merkez yoklaması ile hazırlayacak olan Saadet Partisi’ne aday adayı olarak 90 başvuru geldi. Yapılan başvuruların 7’si kadınlara ait.
SP Genel Merkezi, aday adayları arasından teşkilat görüşlerini alarak temayülü önümüzdeki hafta gerçekleştirecek.