Atacağı her adım önceden belli tek parti olan AK Parti’de aday belirleme süreci de alışılmış düzende devam ediyor.
Yani…
Teşkilat temayülü, Ankara’da yapılan Alt Komisyon mülakatı ve kamuoyu araştırmaları yine yapıldı. Bunlara, ilk kez sivil toplum örgütleri temayülü eklendi.
Normalde…
213 aday adayını 3 günde dinleyip mülakat yapan Alt Komisyon’un çalışmaları sonunda 54 aday adayından oluşan listeyi hazırlayıp Ara Komisyon’a sunması gerekiyordu.
Ancak…
Alt Komisyon mülakatlar sonunda 54 değil, 38 kişilik liste hazırladı.
Listeyi…
Uygulama gereği 36 kişiye indirmesi beklenen Ara Komisyon ise, bu 38 aday adayına mevcut 10 milletvekiliyle 7 eski milletvekilini ve geçmiş dönemlerde başka illerde milletvekilliği yapıp bu dönem Bursa’dan başvuran 2 eski milletvekilini ekledi.
Sonuçta…
Kulağımıza gelen bilgilere göre, Ara Komisyon’ndan Üst Kurul’un önüne 57 kişilik bir aday adayı listesi gitti.
İşte…
Tam bu noktada yine farklı bir gelişme ortaya çıktı.
Daha doğrusu…
Başbakan Ahmet Davutoğlu 2 gün önce katıldığı bir televizyon programında 150 adayla görüşeceğini söyledi. Bu da siyaset dilinde “AK Parti’nin 150 yeni aday göstereceği” anlamına geliyor.
Nitekim…
Böyle bir beklentiyi destekleyecek adım da Üst Kurul’dan geldi. Çünkü, AK Parti Genel Merkezi’nde aday adayı listeleri üzerinde çalışmaya başlayan Üst Kurul, önlerine gelen 57 kişilik Bursa listesine, kamuoyu araştırmaları ve STK temayülünde dikkat çeken bazı isimleri aday olmadıkları halde ekledi.
Şimdi…
Üst Kurul’un önünde, 57 kişisi Ara Komisyon’dan gelen toplam 66 kişilik aday adayı listesi var. Bu 66 isim arasından 18 kişilik aday listesinin nasıl oluşacağı artık daha fazla merak ediliyor.
Bursa’ya abi arayışında seçenekler
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali görevdeki ilk yılını değerlendirdiği toplantı sonrası bir grup gazeteciyle kahve sohbeti yaparken “AK Parti listesine abi olarak kimin geleceği?” tartışması da açıldı.
Kulislerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu beklentisi var. Edebali ise “Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce de konuşuluyor” dedi.
Bunun üzerine Ankara’da zaman zaman görüşüne başvurduğumuz dostumuz şu tahmini yaptı:
“Bursa’ya yüzde 70 Müezzinoğlu gelir, yüzde 25 Güllüce olur. Yüzde 5 de hiç kimsenin gelmeme ihtimali var.”
CHP’nin sıralaması AK Parti kriterlerini de etkiledi!
Daha… Önseçimin yapılacağı sabah saatlerine kadar CHP kulislerinde güçlü adaylar olarak farklı isimler görülüyordu. Ama dün de belirttiğimiz gibi, CHP üyeleri gücünü parti hiziplerindeki mücadeleden almış adaylar yerine içeride ve dışarıda uzlaşmacı yanlarıyla dikkat çeken adayları seçti.
Nitekim…
Oy sayımındaki bazı hataların giderilmesinden sonra dün birinci sıraya yerleşen Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın parti kavgalarıyla hiç işi yok. İkinci sıraya inen Dr. Ceyhun İrgil de toplumun her kesiminde sevgi gören bir isim.
Üçüncü sırada yer alan Orhan Sarıbal özellikle tarımdaki üretkenliğiyle kabul görüyor. Geçen yıl Osmangazi adayı olmak için önseçimden çıkan, pazar günü de milletvekilli adayı olarak önseçimle dördüncü sıraya gelen Erkan Aydın’ın merkez sağdan gelmesine karşın kendini CHP’ye ne kadar sevdirdiği ortada.
Aynı şekilde…
Beşinci sıraya gelmesi listenin sürprizleri sarasında yer alan Nurhayat Altaca Kayışoğlu da çalışkanlığı ve kolay diyalog kurabilen özellikleriyle tanınıyor.
İşte…
Tüm bu özellikler, halen Üst Kurul incelemesinde bulunan AK Parti listesi için de özel Bursa kriterleri haline geldi.
Özellikle…
Dağ-Der Genel Başkanı olduğu dönemde yörenin sesini duyuran Erkan Aydın’ın CHP listesinde iyi bir yer bulması, AK Parti’de de dağ yöresinden bir aday ihtiyacını ortaya çıkardı.
O adayın kim olabileceği elbette bilinmez.
Dahası…
MHP’nin de liste yaparken daha farklı düşünmeyeceği, CHP’de önseçimden çıkan liste doğrultusunda rotasını belirleyeceği gibi bir görüntü var.
Edebali’nin hedefi: Seviye değiştirip büyüyen Yıldırım
Toplantıda…
Bize göre Edebali’nin en dikkat çekici vurgusu “kültürel etkinliklerle şehre aidiyet kazandırma” mesajı oldu.
Üstelik…
Bir belediyenin rutin görevini Edebali kent sosyolojisi gereği hamleye dönüştürme arzusunda. Dedi ki:
“Yıldırım’da yeni bir seviyeye çıkmak istiyoruz. Demografik ölçütten mekansal ölçüte geçmek istiyoruz.”
Bu noktada…
Ekip olarak Yıldırım’ın çözülemeyecek sorunu olmadığına inandıklarını vurguladı ve şunu açıkladı:
“Yıldırım’ın büyük salonlara, turistik tesislere, sosyal tesislere ihtiyacı var. Projelerimizi yapıyoruz. 2015 yılında büyük projeleri yaşama geçireceğiz.”
Hedefi de şu:
“Yıldırım’dan göç edenlerin bile geri gelip yerleşecekleri bir Yıldırım hedefliyoruz.”
Onun hedefinde MHP listesindeki kadın aday olmak var
2007 seçiminde MHP’ye kadın aday başvuru sayısını arttırmak için dosya veren, 2011’de 3 kadın aday adayından biri olan Gülten Kavut Sürücü 7 Haziran seçiminde “MHP listesiin seçilebilir yerinde mutlaka kadın aday olacağına” inanıyor.
Sohbet ederken…
Genel siyasi tabloyu şöyle özetlerdi:
“AKP’nin 1923 sonrasıyla, CHP’nin de 1923 öncesiyle sorunu var. Fakat MHP bu ülkenin manevi değerlerine sahip çıkmaya devam edecek.”
Yanı sıra…
Milletvekili aday adayı olarak yola çıkan herkesin mutlaka bir sözü olması gerektiğine inanıyor. Bu konuda kendisi turizm ve tarımsal kalkınma konularını seçmiş. Projelerini de bu iki alanda hazırlıyor.