Olay Gazetesi Bursa

AK Parti gençleri kazanamadı, yaşlı seçmeni ise koruyamıyor!

Araştırmayı… Ekim ayı sonu itibariyle Ayhan Adıgüzel yönetimindeki ADA Araştırma yaptı. Türkiye geneli gündem araştırması ortaya çıkardığı sonuçlar kadar, seçmen analizi açısından da farklı bir tablo sergiliyor. Özellikle de… Seçmen analizleri bölümünde AK Parti’yi ilgilendiren çok özel bir bölüm var. Örneğin… “Yaş gruplarına göre AK Parti’nin oy dağılımı” başlığı altında şöyle bir tablo yer alıyor: […]

Araştırmayı… Ekim ayı sonu itibariyle Ayhan Adıgüzel yönetimindeki ADA Araştırma yaptı. Türkiye geneli gündem araştırması ortaya çıkardığı sonuçlar kadar, seçmen analizi açısından da farklı bir tablo sergiliyor.

Özellikle de…

Seçmen analizleri bölümünde AK Parti’yi ilgilendiren çok özel bir bölüm var.

Örneğin…

“Yaş gruplarına göre AK Parti’nin oy dağılımı” başlığı altında şöyle bir tablo yer alıyor:

18-24 yaş arasındaki genç seçmenin yüzde 21.5’i AK Parti’ye oy veriyor.

Buna karşın…

45-54 yaş aralığında yüzde 39.8 AK Parti seçmeni var. 55 yaş ve üstündeki oy oranıysa yüzde 48.2 olarak ölçülmüş.

Araştırma…

AK Parti’nin oy aldığı seçmeninin orta yaş kuşağında olduğunu gösteriyor. Çünkü, 25-34 yaş arasında yüzde 56.6’ya ulaşan AK Parti seçmeni, 35-44 yaş aralığında yüzde 52.8 olarak yansıyor.

Bu da…

AK Parti’nin genç seçmeni bir türlü kazanamadığını, buna karşılık yaşlı seçmeni de koruyamadığını gösteriyor.

Yanı sıra…

Seçmenin eğitim durumuna göre yapılan analizde de çarpıcı sonuçlar var.

Buna göre…

Okuma ve yazma bilmeyen seçmenin yüzde 57.1’i AK Parti’ye oy verirken en yüksek grubu oluşturuyor. İlkokul mezunlarının yüzde 54.4’ü, ilkokul-ortaokul mezunlarının da yüzde 50.9’u AK Parti seçmeni.

Oranlar…

Lise mezunlarında yüzde 41.9’a, üniversite mezunlarında yüzde 30.7’ye, lisansüstü eğitim alanlardaysa yüzde 26.2’ye iniyor.

Bölgelere baktığımızda…

AK Parti’nin en yüksek oyu yüzde 59.1’le Karadeniz’den aldığı görülüyor. İkinci sırada yüzde 57.3’le İç Anadolu Bölgesi, üçüncü sıradaysa yüzde 48.7’yle Güneydoğu Anadolu Bölgesi var.

Onları…

Yüzde 47.3’le Doğu Anadolu, yüzde 43.1’le Marmara, yüzde 39.7’yle de Akdeniz bölgeleri izliyor. Yüzde 34.8’le Ege ise AK Parti’nin en az oy aldığı bölge olmayı sürdürüyor.
 

Yeni dönemde AK Parti için 3 kritik tespit 

 

ADA Araştırma Genel Müdürü Ayhan Adıgüzel ekim ayındaki gündem araştırmasında çıkan sonuçlardan hareketle üç tespit yaptı:

Bir…

“AK Parti’nin özellikle referandumda hayır oyu veren seçmeni kazanmaya yönelik yeni söylemlere ihtiyacı var. “

İki…

“AK Parti Güneydoğu’dan oy alıyor, ama Kürt seçmen hala mesafeli, hatta uzak duruyor.”

Üç…

“Yeni sistemde kazanmak için mevcut oyları korumak yetmiyor. Dışarıdan alınacak oylar seçimi kazandıracak. Bu da AK Parti’nin tekrar merkeze dönüp orta sınıf oylarını kazanmasını zorunlu kılıyor.”
 

Belediye başkanlarının değiştirilmesi kararı seçmeni ikna etmedi

 

Kuşku yok ki… Ekim ayının en önemli gündem maddesi Bursa ile İstanbul, Ankara, Balıkesir’deki Büyükşehir belediye başkanlarının istifalarının alınıp yerlerine belediye meclislerinden yeni isimlerin seçilmesiydi.

ADA Araştırma geniş kapsamlı olarak yaptığı ekim ayı gündem araştırmasında bu değişimi de vatandaşa sordu.

Çıkan sonuç şu:

Ankete katılanların yüzde 12.9’u kesinlikle yanlış bulurken, yüzde 43.8’i yanlış olduğu görüşünde. Buna karşın, yüzde 6.6 kısmen doğru, yüzde 27.8 doğru ve yüzde 8.9 da kesinlikle doğru buluyor.

Buna göre…

Belediye başkanları değişiminde yanlış olduğunu düşünenlerin seçenekleri toplandığında yüzde 56.7′ye ulaşıyor. Değişikliği doğru bulan seçeneklerin toplamıysa yüzde 36.7′de kalıyor.

Partilerin seçmenlerine göre yapılan değerlendirmeden de AK Parti seçmeninin yüzde 76.8’i değişimi doğru bulurken; CHP seçmeni yüzde 90, MHP seçmeni yüzde 51, HDP seçmeni yüzde 86.8, İYİ Parti seçmeni yüzde 85.6 yanlış buluyor.

Anketin Bursa bölümü de var:

Bursa seçmeninin yüzde 31.56’sı doğru, yüzde 5.4’ü kısmen doğru, yüzde 63.1’i de yanlış olduğu düşüncesinde.
 

Esnaf camiası Faruk Çelik’i kahvaltıda ağırladı 

 

Şurası bir gerçek ki… Bakan olsa da, olmasa da Faruk Çelik’in Bursa’da ve Bursa siyasetinde ayrı bir yeri var.

Çünkü…

Bunca yıldır sorun çözen ve kente dokunan siyasetçi, taban siyasetinin örnek birkaç isminden biri olarak Bursa’da iz bıraktı. Bu da onu farklı kıldığı için dostları unutmuyor ve yalnız bırakmıyorlar.

Hafta sonunda…

Bursa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, esnafın her sorununda yanlarında gördükleri Faruk Çelik’le esnaf camiasını kahvaltıda buluşturdu.
 

Muhasebeciler için 23 kitap yazdı, her kitabı en çok satanlara girdi 

 

Koray Ateş henüz 39 yaşında Bursalı bir mali müşavir. Uludağ Üniversitesi’nde 5 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra ilk kitabını 2003 yılında yazdı.

O tarihten bu yana, her biri muhasebeciler için başucu kılavuzu özelliğinde tam 23 kitap yazdı. Üstelik, yazdığı her kitap sektör yayınları kategorisinde en çok satanlar listesine girdi, yani bestseller oldu.

Son olarak da 778 sayfalık Muhasebecinin Başucu Rehberi’ni yayınladı.

Amcasının oğlu Bursa siyasetinin tanınan isimlerinden DP Osmangazi eski İlçe Başkanı İsmet Koyuncu ile birlikte ziyaretimize geldiğinde mevzuat uygulamaları ve yorumları içeren kitaplarının çok satmasının sırrını da söyledi:

“Mali müşavirler ve muhasebeciler için bugüne kadar hep akademisyenler kitap yazıyordu. Bu tür kitaplar akademik dille yazıldığı için anlaşılması güç oluyor. Ben pratik dille ve herkesin anlayacağı sadelikte yazıyorum.”

Verdiği rakam çarpıcı:

“Kitaplarım bugüne kadar 300 bin sattı ve sektörel yayınlarda en büyük rakam oldu. Türkiye’de 100 bin mali müşavir/muhasebeci olduğuna göre, her muhasebecide ortalama 3 kitabım olduğu ortaya çıkıyor.”