Olay Gazetesi Bursa

Adım adım Hamitler çöplüğü planı: Çöp girişi azaltıldı, hedef kapatmak

Sabah… Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Alper Makam aradı. Olay’ın manşetinde Hamitler Uyarısı başlığıyla yer alan yazımız üzerine önemli bir görüşme yaptık. Öncelikle koku için şunu söyledi: “Büyükşehir’de yönetimin değişikliği öncesi katı atık depolama alanından 11 ay gaz çıkarımı yapılmamış. Gaz doğal olarak koku yapıyor. Seçim öncesi böyle düşünülmüş.” Şunu anımsattı: “Yönetim değişimi […]

Sabah… Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Alper Makam aradı. Olay’ın manşetinde Hamitler Uyarısı başlığıyla yer alan yazımız üzerine önemli bir görüşme yaptık.

Öncelikle koku için şunu söyledi:

“Büyükşehir’de yönetimin değişikliği öncesi katı atık depolama alanından 11 ay gaz çıkarımı yapılmamış. Gaz doğal olarak koku yapıyor. Seçim öncesi böyle düşünülmüş.”

Şunu anımsattı:

“Yönetim değişimi sonrası Hamitler’deki depolama alanında, salınmadığı için sıkışan gazlardan yangın çıktı. Biz de olası patlamaları ve daha büyük yangınları önlemek için gaz çıkışı yaptık.”

Sorunun kaynağına işaret etti:

“Gaz biriktiği için haziran-temmuz aylarında, 40-45 gün çevrede ağır koku oluştu. Buna zorunluyduk. Yoksa patlama ve yangın riski vardı. Ağustostan beri farklı bir koku oluştu. Hepsi için aksiyon alacağız.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Çöp depolama alanındaki sızıntı sularını toplayıp direkt Özlüce’deki arıtma tesisine veriyoruz. Kontrol ettik, kaçak da görünmüyor.”

Bu noktada…

 

Hamitler ve çevresindeki kokunun “Tesisin kötü işletilmesinden kaynaklandığı” vurgusu yapıp şunu da ekledi:

“Maalesef, Gürsu’dan Görükle’ye kadar kentte ağır bir koku var. Biz, bu kokunun kaynağını Nilüfer Çayı ve ona akan dereler olarak görüyoruz.”

Sonra da…

Adım adım Hamitler planını anlattı:

Bir…

“Hamitler’e günde 2 bin 700 ton çöp giriyordu, 2 bin tona düşürdük. Bahar aylarında yapılacak aktarma tesisiyle 800 ton daha azalacak.”

İki…

“İnegöl’deki çöp depolama tesisi kapasitesini arttırmak için proje hazırladık. Hamitler’e gelen çöplerin bir bölümünü oraya aktaracağız.”

Üç…

“Orman Bölge Müdürlüğü’nden Karacabey bölgesindeki bir alanı katı atık depolama alanı inşa etmek üzere istedik.”

Hedef de şu

“Doğuda İnegöl’den sonra, batıda da Karacabey bölgesi atık tesisleri olacak. Bunlar olduğunda da, Hamitler’i kapatmak hedefimiz.”

 

Geçit Deresi neden kokuyor?

Sohbetimizde… Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Alper Makam’a, Geçit Deresi güzergahında Balat ve Bademli’den gelen koku şikayetlerini anımsattık.

Önce şunu söyledi:

“Koku benzerliğinden olsa gerek, Hamitler kaynaklı düşünülmüş. Fakat biz sızıntı deşarj etmiyoruz.”

Düşüncesi şu:

“Nilüfer Çayı ve bağlanan derelere atık bırakılıyor. Geçit bölgesi düz ve çok kıvrımlı. Burada biriken sular kokuya yol açıyor.”

 

Erken uyarı konferansı: Uzay çöplüğe dönüşmeden ne yapılabilir?

Etkinliği… Kısa adıyla BAAK olarak bilinen, Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü düzenledi.

Konu…

Uzay yolculuğu heyecanı yaşanan süreçte, uzay çöplüğü oluşmaması için uzay hukuku olarak belirlendi.

4 Ekim Cuma günü Konak Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’ndeki etkinliğin konuşmacısı da yabancımız değil:

Vedat Atacan.

Eski dost Atacan’ın, BAAK’a katkılarını biliyoruz. Bu camianın parçası haline geldi. Sohbet ederken, “uzay hukuku konferansını” anlattı:

“Günümüzde uluslar çözümün ve yeni yerlerin uzayda olduğunda hemfikir. Kolonileşme planları başladı. Başlangıçta ABD-SSCB arasında olan uzay anlaşmasını bugün 115 ülke kabul etti.”

O ülkeler arasında Türkiye de var. Atacan dedi ki:

“Türkiye’de 2008 yılında Uzay Ajansı kuruldu, ama bütçesinin yetersizliği nedeniyle bazı çalışmaları yapamıyor. Biz de, 4-10 Ekim’deki Uzay Haftası kapsamında, uzay çöplüğe dönüşmeden yapılabilecekleri konuşacağız.”

 

Siyasetten mutluluğa giden yolu buldular

Onları… DEVA Partisi İl Başkan Yardımcısı olarak tanıdık.

Tuğba Yıldızer kent çalışmaları yapıyordu.

Hakan Çavuş ise bir dönem DEVA Genel Merkezi’nde Sosyal Medya Koordinatörü olarak sorumluluk aldı.

Siyasette tanışan Yıldızer ve Çavuş, yaz aylarındaki nişanın ardından mutluluğa imza attılar.

Nikahlarını da Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın kıydı.

 

AK Parti’de kongre tarihleri beklenirken ilk aday Harmancık’tan çıktı

Açıkçası… AK Parti’yi hiç bu kadar kararsız görmedik. Seçim öncesi aday belirlemede başlayan Ankara’nın kararsızlığı ilçe kongreleri öncesi de sürüyor.

Nitekim…

13 Ekim’de başlayıp 20 Kasım’da tamamlanacağını duyurduğumuz kongrelerin resmi takvimi henüz açıklanmadı. İlçeler kendi önerdikleri tarihlere göre hazırlık yapıyorlar.

Örneğin…

 

2 Kasım’da Keles ve Harmancık kongreleri olacağı söyleniyor.

Böyle bir süreçte…

İlk aday Harmancık’ta çıktı. 2002-2008 arası Harmancık İlçe Başkanı olan, 2009 ve 2024’te belediye başkan adaylığına karşın meclis listesine bile alınmayan Şirfan İpek bu kongrede aday.

“Vatandaşın isteği üzerine” aday olan, merkez ve köylerde çok sevilen İpek, başkanlık döneminde de Harmancık’ın sorunlarını çözdü, çok hizmet getirdi.

“Girdiğim seçimi kazanırım” derken iddiasını ortaya koydu.

 

CHP İl Gençlik Kolları yeni başkanı Berkcan Bora

Hafta sonu… CHP İl Gençlik Kolları kongresi vardı.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan kongrede, Berkcan Bora seçimi kazanarak İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini, yerel seçimde gençlik organizasyonlarını başarıyla yapan Elifnur Yamak Kıyıcı’dan devraldı.

Yönetim listesinde…

Meslektaşlarımız Gonca-Suat Paçacı dostlarımızın psikolog kızları Cansu Paçacı da yer aldı ve siyasete adım attı.