Olay Gazetesi Bursa

Sanayinin öncüsüydü, kent yaşamına yenilik getirdi: Merinos’a kıymayın!

Temeli… 28 Kasım 1935’te atılan, 2 Şubat 1938’de açılışını Atatürk’ün yaptığı Merinos yünlü kumaş üretimiyle Türkiye’de ve Bursa’da tekstilin temeli oldu. Anımsıyoruz da… Çocukluk yıllarımızda, Bursa’da yaşayanların çalışmak istedikleri iki büyük fabrikadan ilki Merinos, ikincisi İpekiş’ti. Merinos’un, kentleşme ve sosyal yaşama da önemli katkıları oldu. Örneğin… Bursa’nın ilk yapı kooperatifi Merinos çalışanları tarafından kuruldu. Bugünkü […]

Temeli… 28 Kasım 1935’te atılan, 2 Şubat 1938’de açılışını Atatürk’ün yaptığı Merinos yünlü kumaş üretimiyle Türkiye’de ve Bursa’da tekstilin temeli oldu.

Anımsıyoruz da…

Çocukluk yıllarımızda, Bursa’da yaşayanların çalışmak istedikleri iki büyük fabrikadan ilki Merinos, ikincisi İpekiş’ti.

Merinos’un, kentleşme ve sosyal yaşama da önemli katkıları oldu.

Örneğin…

Bursa’nın ilk yapı kooperatifi Merinos çalışanları tarafından kuruldu. Bugünkü Darmstad Caddesi’nin olduğu bölgede; tamamı bahçeli tek katlı, iki katlı ve dört katlı Merinos evleri kente yeni yaşamı öğretti.

İlk yemekhane Merinos’ta açıldı. İlk itfaiye burada kuruldu. Bursa’nın ilk balo salonu da Merinos’taydı.

İlk istihsal, yani tüketim kooperatifi uygulaması Merinos’ta başladı. Çalışan aileleri için işyeri hekimliği uygulanan ilk yer de Merinos’tu. Kurumsal ilk futbol kulübü Merinos’ta kuruldu, stadı da yapıldı.

Yanı sıra…

Teksif, işçiler tarafından Merinos’ta kuruldu. En büyük işçi konfederasyonu Türk-İş de Teksif’ten, dolayısıyla Merinos’tan doğdu.

İşte…

Sanayide öncülüğü ve istihdamıyla, kentin kültürel ve sosyal yaşamına katkısı olan Merinos 2004’te kapandı, arazi Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Yeni gelişmeyi…

ANAP’ın son Osmangazi İlçe Başkanı ve 31 Mart seçiminde DP Osmangazi Adayı olan Önder Ersoy okuduğu haberlerden aktardı:

“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Merinos’un isim hakkı satışa çıkarılmış.”

Bu durumu…

“Bursa’nın anılarını silmeye yönelik” kabul eden Ersoy, karara tepki gösterdi ve vazgeçilmesini isterken, “Eğer engellenmezse, Kültür Merkezi’nde bile Merinos adı kullanılamayacak” dedi.

Açıkçası…

Bursa için bu kadar değerli olan, kente katkısı bu kadar fazla olan Merinos’un isim hakkının satılacak olması içimizi sızlattı.

Çünkü, kente mal olmuş markanın özelleştirilmeyip korunması gerekiyor.

Merinos’a kıymayın!

Merinos’un isim hakkı BTSO’ya yakışır

Duyuruya göre…

Sümer Holding’in bünyesinde bulunan Bursa Merinos (Türk Malı) ile Merinos markaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme Başkanlığı tarafından satılacak.

İlgilenenler 12 Eylül’e kadar tekliflerini verebilecekler.

Bursa olarak…

İçinde Büyükşehir Belediyesi’nin de yer alacağı kent konsorsiyumu oluşturulup satışa katılınabilir.

Buna öncülük etmek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na yakışır.

Bursa’nın derdi: Trafiği rahatlatmak için bilimsel öneriler masada

Trafik sıkışıklığında… Kentin büyümesi, nüfus ve araç sayısının artması ilk akla gelen etkenler. Kent büyürken yolların yetersiz kalması da  gözardı edilmeyecek etken.

Gelinen durum ortada:

Birkaç yıl öncesine kadar trafik yoğunluğu sabah işe ve okula giderken, akşam eve dönerken yaşanıyordu. Artık kentin her yerinde günün her saati trafik sıkışıyor.

İşte…

Bu soruna çare bulmak için projeler üretilirken, yükümlülüğü olanlar da bilimsel önerileri görüşüyorlar.

Örneğin…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı M. Tözün Bingöl ve Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli, trafik akışını rahatlatacak kısa ve orta vadeli çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı düzenlediler.

Bandırma Üniversitesi Ulaştırma Yüksek Mühendisi Cengiz Uncu ile Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yüksek Mühendisi Semra Engin toplantıda Büyükşehir Belediyesi Ulaşım birimlerine yapılabilecekleri anlattılar.

Sinyalizasyon süresine müdahale vatandaşın isteği

Pazartesi günü…

Yalın Üretim Sistemi Yöneticisi Okan Dinç’in trafik sıkışıklığına çözüm olarak geliştirdiği kuyruk teorisi projesine ilgi büyük oldu.

Örneğin…

Selçuk Kaynatma bu konuda “Hiçbir araç yokken trafik ışıklarında gereksiz yere lambaların yanması beklenen çok yer var” derken, bekleme süresine müdahale edilebileceğini söyledi.

Mehmet Ateş ise “Sol şeritte hız sınırının otomobil ve 500 kilo altı yüklü kamyonetlerde 110+10 olarak değişmesini” önerdi.

HİÇ ödülleriyle markalaşan BHİD’den yeni bir ‘imza proje’ daha geliyor

32 yıllık geçmişi var… Türkiye’de alanındaki ilk 3 dernekten biri olan Bursa Halkla İlişkiler Derneği ilk günden beri attığı adımlarla büyüyor.

Son yıllarda…

Bursa sınırlarını aşıp Türkiye’nin her yerinden başvuru alan ve HİÇ Ödülleri olarak markalaşan Halkla İlişkiler Çalışmaları Ödülleri Pandemi ve deprem gibi etkenlerin ardından yeniden başlıyor.

Yanı sıra…

Yönetiminden Elif Çetin Sezgin, Seray Gül, Gülnur Seymen’le ziyarete gelen BHİD Başkanı Gülşah Cebelli Öncel yeni heyecanı duyurdu:

“Türkiye’de markalaşan HİÇ Ödülleri’nden sonra yeni bir imza projemiz son aşamaya geldi.”

Eylül ayında…

 

Üye buluşmalarıyla başlayacak etkinliklerdeki hedefleri de şöyle açıkladı:

“Üyelerimizle birlikte katılımcılığı arttırmak istiyoruz. Kentte yapılacak etkinliklerde yönetimsel olarak yer alıp katkı koymak hedefimiz.”

Muradiye’nin sultanları ve sırlarına TRT çekimi

Artık… Bursa’ya gelen yerli turistlerin rotalarıyla protokolün ziyaretlerinde Muradiye Külliyesi de yer alıyor.

Bunda da Muradiye Camii İmam Hatibi Lütfi Taşçı’nın görev yaptığı tarihi hazineyi tanıtma gayretinin rolü büyük.

Son olarak…

TRT’de tarih ve kültür programlarına imza atan Pelin Çift’in gelip Muradiye’nin sultanları ve sırlarıyla ilgili program çekimi yaptığını yine Lütfi Hoca’dan öğrendik.