Süreç biraz ağır işledi, ama yol da uzundu. Kıvılcımın ilk çakılışını ise 30 Aralık 2007’de bu sütunlardan duyurduk.
O günlerde…
Bursa’da yeni kurulan Tarihi Çarşılar ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım tehlikeye şöyle dikkat çekmişti:
“Bursa’daki tarihi çarşı ve hanların sorumluluğu yalnızca esnafa bırakılmamalı, özel yasa çıkarıp güçlü bir yönetim oluşturulmalı.”
Aradan geçen 12 yılın ardından, Bursa Valisi Yakup Canbolat başkanlığında yapılan toplantıyla bu öneri ete-kemiğe büründü.
Onu da…
7 Nisan 2019 günü “Tarihi çarşılara yönetim modeli yasasına ilk adım Bursa’da atıldı” başlığıyla aktardık.
Hafta sonu ise…
Toplantıya…
95 ilçe ve ilde yüzlerce çarşının 90 bin civarını esnafını temsilen Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı olarak Muhsin Özyıldırım da katıldı.
Beraberinde…
UNESCO Milli Komisyonu 2. Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tülin Vural Aslan ve Dr. Sezai Sevim’le giden Özyıldırım, dönüş yolunda mutluydu.
Dedi ki:
“Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’la iki ayrı toplantı yaptık. Aktivitelerle toplam 12 saatimiz birlikte geçti. Konuya hakim gördüm, çok umutluyum.”
Ardından…
Bakan Yardımcısı’na söylediği cümleyi aktardı:
“Tarihi çarşılar kültürel zenginliğimiz ve turizm için çok önemli. O nedenle çarşılarımızı çok iyi yönetmemiz gerekiyor.”
Şunu vurguladı:
“Seçilmiş belediye, mülki amir olarak Valilik ya da Kaymakamlık, vakıflar ve çarşı esnafının içinde yer alacağı güçlü bir yönetim oluşturulmalı.”
Yönetim modelinin adını da koydu:
“İstanbul Kapalıçarşı’da Alan Yönetimi modeli var. Bunu tüm tarihi çarşılara yayıp örnek model haline getirmeliyiz.”
Sonra da açık açık, ama acı söz olarak şunu söyledi:
“İyi yönetilmezlerse tarihi çarşıların ruhuna el Fatiha dememiz gerekiyor.”
Modelin yasalaşmasına bir adım kaldı
Yanı sıra…
Organize Sanayi Bölgeleri yönetim modeli de konuşuldu.
Toplantılara bizzat başkanlık edip tartışmaları yöneten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise, Ankara’ya döner dönmez komisyon oluşturacaklarını ve hazırlanacak yasa taslağının da zaman geçirilmeksizin TBMM’ye sunulacağını söyledi.
Hüseyin Şahin eğitime yatırım yaptı, Orhangazi’de okul aldı
Geçmişte…
İl Genel Meclisi Üyeliği yaptığı için teşkilatları biliyordu. Bursaspor ve İnegölspor yönetimlerinde bulunması da spor camiasında etkili oldu.
Seçim çevresi İnegöl’dü, ama 17 ilçede iz bıraktı.
Geçen yıl yapılan milletvekili seçimlerinde adaylık için başvurmadı ve işinin başına döndü. Fakat, aktif siyasete ara vermemiş gibi hiç yalnız kalmıyor.
Hüseyin Şahin’i milletvekilliği döneminde yakından takip ettiği bir konu için aradığımızda, “Orhangazi’deyim” dedi,
Ziyaret için gittiğini düşündük, ama gerçek farklı çıktı.
Meğer…
Hüseyin Şahin, ailesinden gelen ağaç sanayi işinin yanı sıra eğitime yatırım yapmış ve Orhangazi’deki BİL Koleji’ni satın almış.
Adını da, Bahçeşehir Koleji olarak değiştirmiş.
Zabıtanın eski ve yeni yöneticileri
Sonrasında…
İnegöl’e Belediye Başkan Yardımcısı gitti, AK Parti Kurucu İl Başkanı döndü.
Esat Yalman ise 7 kez görevden alındığı Zabıta Daire Başkanlığı’na yargı kararıyla 8 kez döndü. Alinur Aktaş çalışmak istediği için de devam ediyor.
Zabıtanın eski ve yeni yöneticileri zabıta teşkilatının kuruluş yıldönümü nedeniyle panelde buluşup deneyim paylaştılar.
Bursa ‘festival tadında’ şirket organizasyonu anlayışıyla tanışıyor
Basketbol camiasının tanıdığı, yıllarca milli formayı giyen Kerem ve Kemal Tunçeri kardeşlerin Haluk Acar’la kurdukları şirketin Game of Colors adıyla düzenlediği etkinliklerin Bursa ayağını üstlendi.
Aslında…
Game of Colors bir çeşit şirket etkinliği. Fakat geniş kapsamda planlanmış ve macera parkurlarında festival tadında şirketler arası yarışmalar var.
Nitekim…
22 Eylül’de Balat Ormanı’nda Nilüfer Belediyesi ile düzenlenecek festivale DOSAB , NOSAB, HOSAB, Bursa OSBS, Busiad, Tügiad, Peryön destek veriyorlar.
Bu bölgelerden 37 fabrika yarışma başvurusu yaptı. Her takımın 10 kişiden oluştuğu yarışmalarda firmalar diledikleri kadar takım kurabiliyorlar.
Nurgün Abik şirketler arası yarışmaları anlatırken, “22 Eylül’de Balat’a 2 bin 200 kişi bekliyoruz” dedi.
Ötücü kuşlardan sonra kıyı kuşları da göçüyor
Fotoğrafladığı Yaren leylekle Adem Amca’nın dostluğu film oldu. Beyza’nın leyleklerini tanımayan kalmadı.
Dün paylaştığı son fotoğraf ise kuşların göçünü anlatıyor.
Gökyüzünü kaplayan kuş sürüsü fotoğrafının altına da “Ötücü kuşların göçü aralıklarla devam ederken, kıyı kuşları ve deniz kuşlarının göç telaşı da başladı” yazmış.