Olay Gazetesi Bursa

7 yıl sonra ortaya çıkan rapor: Kozağacı’na termik yapılamaz

Bursa’nın önünde iki termik santral sorunu var. Daha doğrusu Bursa iki ayrı termik santral sorunuyla karşı karşıya. Biri… Kent merkezinde, hem de gelişim bölgesi haline gelen yeni yerleşim alanları tam ortasında kalan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılmak isteniyor. Çevrede yaşayanlar da yaşam kalitesi nedeniyle santrala direniyorlar. İkincisi… Bursa gündeminde uzunca bir süredir tartışılan Keles Kozağacı […]

Bursa’nın önünde iki termik santral sorunu var. Daha doğrusu Bursa iki ayrı termik santral sorunuyla karşı karşıya.
Biri…
Kent merkezinde, hem de gelişim bölgesi haline gelen yeni yerleşim alanları tam ortasında kalan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılmak isteniyor.
Çevrede yaşayanlar da yaşam kalitesi nedeniyle santrala direniyorlar.
İkincisi…
Bursa gündeminde uzunca bir süredir tartışılan Keles Kozağacı bölgesindeki 7 köy ve kiraz bahçelerinin kaldırılarak termik santral yapılması.
Bu konu…
Geçen yıl Kozağacı bölgesinde köylülerin direnişi nedeniyle tamamlanamayan ÇEDsürecinin Ankara’da bürokratlardan oluşan kurul tarafından karara bırakılmasıyla Bursa’nın gündeminden uzaklaştı.
Son durumu kimse bilmiyor.
 
Ancak…
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz dün akşam önümüze öyle bir belge bıraktı ki, Kozağacı’nda termik santral hiç mümkün değil.
Aslında…
Rapor bir önceki ÇED süreciyle ilgili.
Anımsanacaktır…
Kozağacı Vadisi’nde kömürün çıkarılması için 7 köy ve kiraz bahçelerinin kaldırılması, çıkarılacak kömürün termik santralda elektriğe dönüştürülmesi ilk 2007 yılında gündeme gelmişti.
O dönem…
AK Parti Grup Başkanvekili olarak görev yapan Faruk Çelik, yöre köylüleri karşı çıkınca, “Halkın istemediği bir şeyi yapılmaz” deyip işlemleri durdurmuştu.
İşte…
Demiröz’ün dün akşam bıraktığı belge o birinci süreçle ile ilgili.
Çevre ve Orman Bakanı adına Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir’in imzasını taşıyan belgenin üzerinde 09 Ocak 2008 tarihi var.
Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na gönderilen yazıda iki noktaya dikkat çekiliyor:
Bir…
Kurulması planlanan Linyit Sahası, Hafriyat Döküm Sahası ve Termik Santral Projesi için talep edilen alanın 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince toplanan Toprak Koruma Kurulu’nun 07.09.2007 tarih ve 17 sayılı kararına göre uygun görülmediği belirtilmektedir.
İki…
Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 1. Bursa Bölge Müdürlüğü’nce söz konusu sahanın gelecekte Bursa İlineiçme suyu temin edecek Çınarcık Barajı’nın “Uzun Mesafeli Koruma Alanı”nda yer aldığı ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce Çınarcık Barajı’nın mevcut su kalitesinin korunması amacıyla havzada Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin uygulanacağı ve kirlilik vasfı yüksek olan, proses atıksuyu ve yüksek miktarda soğutma suyu olan termik santral ve kömür işletmelerinin bu alanda gerçekleştirilmesinin uygun olmayacağının düşünüldüğü ifade edilmektedir.
Yazının son bölümündeki karar şöyle açıklanıyor:
…söz konusu projeye ilişkin İnceleme, Değerlendirme Komisyonu Kararı gereğince ÇED Süreci sonlandırılmıştır.
İşte…
Bu belgeyi dün akşam önümüze koyan CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz şunu söyledi:
“Kozağacı’nda termik santral yapmak için birinci süreçte verilmiş kararın belgesine ne yazık ki yeni ulaşabildik.”
Düşüncesini ise net:
“Yazıda her şey ortaya konuyor. Bölgede değişen bir şey yok. Yani, 9 Ocak 2008 tarihli yazıda süreci sonlandırma gerekçeleri bugün için de geçerli.”
Yorumu da şu:
“Bu yazı ve karara rağmen Kozağacı’nda kimse termik santral yapamaz.”

 

***

 

Bu rapor DOSAB’ı da bağlar!

 

Köylülerin çabasıyla Kiraz Vadisi haline getirilen Keles’in Kozağacı bölgesinde 7 köy ve kiraz bahçelerinin kaldırılmasıyla çıkarılacak kömürün termik santralda elektriğe dönüştürülmesi projesi için 7 yıl önce verilen işlem durdurma kararı pek çok açıdan önemli.
Örneğin…
Aynı gerekçeler Kozağacı’nda bugün de geçerli olduğundan, ikinci Kozağacı girişimini doğrudan etkiliyor. Yanı sıra,DOSAB tarafından Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulmak istenen termik santralla da birebir benzerlikler taşıyor.
Çünkü, hem tarım arazisi, hem de Demirtaş Barajı’nı etkileyecek proses suyu söz konusu.

 

***

 

Demiröz’den kararlı tavır: Kozağacı, Yırca olmayacak

 

 

Kozağacı’nda geçen yıl köylüler topraklarını korumak için kömürün çıkarılmasına ve termik santrala karşı direnirken, destek için yanlarında olanlar arasında iki milletvekili biraz daha dikkat çekti:
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy.
Sohbetimizde…
7 yıl önce birinci Kozağacı süreci ile ilgili verilen raporu masamıza bıraktıktan sonra, bugün de aynı koşulların devam ettiğini vurguladı ve şunu söyledi:
“Kozağacı’nda 7 yıl önce durum neyse, bugün de o. Tarım yapılan bir bölge. Orada yetiştirilen kirazlar en önemli ihracat geliri haline gelmiş.”
Şunu ekledi:
“İlk günden beri Kozağacı’nda yapılacak termik santralın doğal çevreyi olumsuz etkileyeceğini söylüyoruz. Birinci süreçle ilgili raporda da buna dikkat çekiliyor ve Bursa’nın su ihtiyacını karşılamak üzere rezerv kabul edilen Çınarcık Barajı’nın etkileneceğini, dolayısıyla Bursa’nın içme suyunun tehdit altında olduğunu ben söylemiyorum, rapor yazıyor.”
Sonra da soruyor:
“Elde böyle bir rapor varken, halen Ankara’da ÇED raporu hakkında karar verilmesini bekleyen Kozağacı için artık kimsenin bir adım atamaması gerekir.”
Sonra da…
Manisa Yırca’da termik santral için bir gecede kesilen binlerce zeytin ağacını anımsattı:
“Yırca’da zeytin ağaçlarını bir gecede kesenler, Kozağacı’nda kiraz ağaçlarına karşı da aynı şekilde davranmak isteyebilirler. Böyle bir niyet varsa şimdiden uyarıyorum, akıllarından bile geçirmesinler. Çünkü Kozağacı asla Yırca olmayacak.”
Yani…
“Yani rapor ortada. Kozağacı’na termik santral kurulamayacak. Tabii, bu sonuç Demirtaş’a kurulmak istenen termik santralı da etkileyecek.”

 

***

 

Batumlular İlhan Arslan’la devam

 

Bursa’da sayısal özelliklerinin yanında etkili dernekler arasında Batum ve Havalisi Derneği de var.
Derneğin başkanlığını eski milli güreşçi Musa Aydın yürütüyordu, ancak 5 ay önce işlerinin yoğunluğu nedeniyle yerini Sanayici İlhan Arslan’a bıraktı.
Yapılan genel kurulda üyelerden vize alan Arslan, şimdi seçilmiş olarak yoluna devam ediyor.