Olay Gazetesi Bursa

Sıra geldi can alıcı soruya: Bizim hızlı trenle yolculuk aktarmalı mı?

Bursa’nın… Demiryolu macerası, Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu Hattı Etüd Proje Çalışması olarak başladı. 1992’de ilk haberi heyecanla yaptık. O dönem… TBMM’de Ulaşım Komisyonu bünyesinde Demiryolları Alt Komisyonu kurulduğu, başkanlığını da dönemin DYP Bursa Milletvekili olan rahmetli Kadri Güçlü’nün üstlendiği haberini de aynı heyecanla aktardık. Hatta… Güzergahın Yenişehir’den mi, İnegöl’den mi geçmesi gerektiği bile tartışıldı. 23 Aralık 2012’de… […]

Bursa’nın… Demiryolu macerası, Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu Hattı Etüd Proje Çalışması olarak başladı. 1992’de ilk haberi heyecanla yaptık.

O dönem…

TBMM’de Ulaşım Komisyonu bünyesinde Demiryolları Alt Komisyonu kurulduğu, başkanlığını da dönemin DYP Bursa Milletvekili olan rahmetli Kadri Güçlü’nün üstlendiği haberini de aynı heyecanla aktardık.

Hatta…

Güzergahın Yenişehir’den mi, İnegöl’den mi geçmesi gerektiği bile tartışıldı.

23 Aralık 2012’de…

Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ilk adımı olarak Bursa-Yenişehir Hattı temelinin atıldığı Balat’taki törende “Bursa’nın 59 yıllık tren özlemi bitiyor” diye yine heyecanlandık.

Sonra…

Önce trenin adı Yüksek Hızlı’dan Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı’na dönüşüp hızlı tren oldu.  İnşaat uzayıp yıllar geçtikçe moraller bozuldu, umutsuzluk arttı.

Ta ki…

3 yıl önce proje dış krediye dönünceye kadar. 31 Ekim 2021 günü “2030’a razıyız” diye yazdığımızda itiraz eden dostlar olmuştu. Dış krediyle inşaat hızlandı. Artık demiryolu hattı gözle görülür hale geldi. Tünellerde de çok yol alındı.

Gelinen noktada…

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu 21 Eylül’deki son Bursa ziyaretinde; 2025 sonunda Osmaneli-Bursa arasındaki inşaatın bitip 6 aylık test sürüşleri sürecinin başlayacağını söyledi.

Bu da bizi yeniden heyecanlandırdı.

İşte…

Hızlı tren için geri sayımın yaşandığı şu günlerde sıra en can alıcı soruya geldi.

Okurumuz…

Kamil Büke de bu önemli ve kritik soruya cevap arıyor:

“Bizim hızlı trenle Sayın Bakan’ın söylediği gibi Ankara ve İstanbul’a direkt yolculuk yapabilecek miyiz, yoksa Osmaneli’de aktarmalı yolculuk mu olacak?”

Kulağımıza da…

Bizim hızlı trenle, bağlanacağı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ray standartları farklı olduğu için aktarmalı yolculuk söylentileri geliyor.

O nedenle, bu soruya cevap bulmanın tam zamanı.

 

Orta Anadolu Otoyolu ne oldu?

Startının verildiğini… İlk14 Şubat 2011’de duyurduk. Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun deyişiyle, “Ankara’ya en uzak il Bursa” ile başkenti birbirine bağlayacak 238 kilometrelik Orta Anadolu Otoyolu proje çalışması başladı.

Hatta…

Ankara’dan başlayan otoyol yapımı Sivrihisar’da İzmir Yolu ayrımına kadar geldi.

Ne var ki…

2018’deki ekonomik krizde proje donduruldu ve kaldı. Unutulduğunu zannedenler yanılıyorlar.

 

Bursa için çok özel proje: Dağ-Der Emek Şubesi Arı Köyü kuruyor

Bir dönem… 3 bin 800’e kadar çıksa da, güncellemeler sonrası 600 civarı üyeyle farklı çalışmalara imza atıyor.

Ziyarete gelen…

Dağ-Der Emek Şubesi Başkanı Ahmet Çam o çalışmaları anlatırken, 2006’dan beri süren döneminin de bilançosunu çıkardı:

“Arcılık kursları düzenliyoruz. 2007’den beri meyvecilik, tarla bitkileri, peyzaj, organik tarım, hayvancılık, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği gibi kurslar yapıyoruz. Kurslara katılan toplam 3 bin 316 kişiye sertifika verdik.”

Ardından…

Her yıl Çanakkale Şehitlik gezileriyle yöredeki lise öğrencileri için fabrika ziyaretleri düzenlediklerini anlattı.

Sonra da yeni projeyi açıkladı:

“Bursa’da ilk defa, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Arı Köyü kuracağız. Ürünlü’de Büyükşehir’in tahsis edeceği 20 dönüm arazide kurulacak Arı Köyü için Sayın Mustafa Bozbey destek veriyor.”

 

Dağ-Der için yeni hedef: Sınai üretim

Eğitim yanında… Kent merkezinde taşımacılık ve temizlik gibi sektörlerdeki yöre insanları için kooperatif düşünen Dağ-Der  Emek Şubesi Başkanı Ahmet Çam şu çağrıyı yaptı:

“Dağ-Der kültürel alanda kendini geliştirdi. Artık sanayi kentinde sınai üretim yapma zamanı geldi.”

Sonra da bir başka hazırlığını açıkladı:

“Araştırma-Geliştirme Atölyesi kurup bazı ürünlerin patentini almak ve geliriyle gençlerimizin okumalarını sağlamak istiyoruz.”

 

İYİ Parti’de merak uyandıran soru: Fakıbaba Bursa’ya neden geldi?

İYİ Parti’de… İl Başkanı atandıktan sonra yönetimini oluşturma çalışmalarını sürdüren İsmail Kaya’nın cumartesi günü sürpriz konuğu vardı.

O konuk da…

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak adını Türkiye’ye duyuran, siyasi yaşamına İYİ Parti Şanlıurfa Milletvekili olarak devam eden Ahmet Eşref Fakıbaba’ydı.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun da katıldığı ziyaret sırasında, Genel Başkan Danışmanı olarak teşkilatla sohbet eden Fakıbaba’nın bu sürpriz ziyareti merak uyandırdı.

Kimileri…

“Düğün için Bursa’ya gelmişken İl Başkanlığına uğrayıp teşkilatla sohbet etti” derken, bazı kaynaklar da “Bursa’da vatandaşla ve teşkilatla sohbet edip İYİ Parti’nin siyaseten nasıl göründüğünü sahada gözlemlemek için geldi” dediler.

Yine de…

Bursa’yla ilgisi olmayan Fakıbaba’nın geliş nedeni anlaşılamadı.

 

Yeni başkana ilk ziyaret eski başkandan

Geçen hafta… AK Parti’de kongrede devam etmeyecek 3 ilçe başkanı yerine yeni ilçe başkanları belirlendi.

2014’te…

AK Parti’nin Mudanya Belediye Başkan Adayı olan, 2019’da Belediye Meclisi’ne seçilip Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği üstlenen Arif Bayrak yeni İlçe Başkanı atandı.

Yeni başkan Bayrak’ı ziyarete il, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı olarak başarılı çalışmalar yapan, fakat belediye meclisi adayı gösterilince ayrılan Orhan Samast geldi.