Konunun iki ayağı var… İlkinde, Bursa’daki yapılaşmanın yüzde 55’ini oluşturan ve kaçak yapı olarak kabul edilen imar yasasına aykırı ruhsatsız yapılar yer alıyor.
Özellikle…
Ankara Yolu’nun altında kalan ve bir dönem ova sınırlarında olan mahallelerde büyük bir nüfus yaşıyor artık.
Nitekim…
2011 yılındaki seçim çalışmaları sırasında Ankara Yolu’nun altında bulunan Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Millet, hatta Fatih mahallelerine AK Parti Bursa Milletvekili Adayı olarak giden Hakan Çavuşoğlu vatandaşların “ruhsatsız yapılar nedeniyle evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlanmadığı” yakınmasıyla karşılaşmıştı.
O yakınmalar…
Haberi de…
Türkiye ilk kez, 24 Mayıs 2018’de Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz dönemin Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu’ndan duydu.
Aradan 1.5 yıl geçti. Bursa’da 100 bini aşkın vatandaş imar barışı için başvurup yasal düzenlemeden yararlandı, evlerine elektrik ve su bağlandı.
Ancak…
Doğalgaz başvuruları sırasında ortaya farklı bir sıkıntı çıktı.
İşte…
O sorunu geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile konuştuk.
Daha doğrusu…
İmar affına giden süreci başlatan siyasetçi olarak, tıkandığı noktadaki çözüm için yoğun ve titiz çalışma yürüten Çavuşoğlu ortaya çıkan gelişmeyi açıkladı:
“Enerji Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’le bu konu üzerinde yürüttüğümüz görüşmeler sonunda, doğalgaz bekleyen 100 bini aşkın vatandaşımızın sorunu için son aşamaya geldik.”
Çözüm noktası için de şunu vurguladı:
“Enerji Bakanlığımız yasal bir düzenlemeyle sorunu çözmeyi planlıyor. Bu çalışmalarda son aşamaya gelindi. Sanıyorum, Meclis’in açılmasıyla birlikte bu konudaki yasa hazırlığı da gündeme gelecek.”
Hulusi Akar MSB arazileri için geliyor
Şimdi de…
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni yılın ilk günlerinde Bursa’ya bekleniyor.
Akar’ın gündeminde…
Osmanlı’nın Bey Sarayı olan Bitinya Sarayı’nı ortaya çıkarıp tarihi mirasa kazandırmak için, üstüne yapılan Orduevi’nin başka bir yere taşınması başta olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı arazileriyle ilgili Büyükşehir Belediyesi önerileri var.
Gemlikli yerli için ulaşım uzmanı önerisi: Demiryolu limana bağlanmalı
“Bursa’dan Gemlik Limanı’na yük treni hattı yapacağız.”
Sonrasında…
Yük treni için Organize Sanayi Bölgesi içinde tevsi hattı ihalesi yapılmış, istasyonların yerleri değiştirilmişti. Hatta, Dereçavuş-Gündoğdu-Kurşunlu-Gemsaz hattında kamulaştırmalar yapılıp, meyve ağaçları sökülmüştü.
Sonra da…
TCDD rantabl olmadığı gerekçesiyle vazgeçti.
Ne var ki…
Yerli otomobil için Gemlik’te Askeri Hara’nın seçilmesi Gemlik Treni’ni yeniden anımsattı. Uyarıyı da, Bursa’nın ulaşım uzmanı olan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl yaptı:
“Demiryolunun Gemlik’e bağlanması, yerli otomobil fabrikasıyla ihtiyaç haline geldi. Yapımına bir an önce başlanmalı.”
Şunu da ekledi:
“Gemlik Limanı ve 6.5 kilometrelik Serbest Bölge yolu da ihtiyaca cevap verecek standarda getirilmeli.”
AK Parti’de ‘Gemlikli yerli’ heyecanı
CHP’li Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın destek verdiği gurur projesi dün de AK Parti’nin videolu paylaşımında otoyol ve Şehir Hastanesi ile birlikte yer aldı.
AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman heyecanını “Türkiye sevdasıyla, Bursa sevdasıyla gece gündüz koşmaya devam ediyoruz” diyerek aktardı.
Bu adım doğru… İlçelerin şehir politikaları ortak kararlarla şekilleniyor
O nedenle…
Günümüzde her ilçenin kendi özelliklerine göre şehir politikası geliştirmek yanında ortak noktaların buluştuğu bir bütün planı üretmek gerekiyor.
Çünkü…
Artık her ilçenin Büyükşehir ilişkisi kadar, birbiriyle bağlarının da geçerli olduğu, hatta ekonomiden turizme birbirlerini etkiledikleri bir süreç var.
İşte…
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu amaçla Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ilçelerinin ortak değerlerini konuşup planlamak üzere Şehir Politikaları Analizi Bölge İstişare Toplantısı düzenlendi.
İlk etapta…
Deniz ve göl gibi su kıyısı ilçeler personelinin analiz ve öneriler dile getirdiği toplantıyı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katılımcılar arasına oturarak izledi.
Biz eleştirdik, Sakarya’ya umut oldu
Hatta…
“Bursa’nın geçmişinde tramvay yok ki, nostaljik olanı yapılsın” diyenler oldu. Cumhuriyet Caddesi tramvayı bugün de tartışılıyor.
Fakat…
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin nostaljik tramvay projesini tanıttığı toplantıyı izlerken; Bursa’da eleştirilen nostaljik tramvayın, geçmişinde olmasa bile Sakarya’da heyecana yol açtığını gördük.