Olay Gazetesi Bursa

Yatırımlarla sağlıklı büyüme yılı olacak

Türkiye ekonomisindeki pozitif trendi kalıcı hale getireceklerini kaydeden Bakan Varank, yüksek katma değerli üretim ve istihdam artışlarına yoğunlaşacaklarını vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2020’nin Türkiye için yatırımlarla sağlıklı büyüme yılı olacağını belirtti.

Varank, ‘Ticaret ve Küresel Değer Zincirleri Konferansı’nın açılışındaki konuşmasında, son 30 yılda global ekonomiyi şekillendiren en belirgin unsurun küresel değer zincirleri olduğunu söyledi. Uluslararası ticaret ve yatırımlar sayesinde oluşan üretim ağlarının ülkeleri, firmaları ve çalışanları birbiriyle daha bağlantılı hale getirdiğini vurgulayan Varank, değer zincirlerine entegre olmanın büyümeyi artırıp yoksulluğu azalttığını ifade etti. Türkiye’nin 17 yılda çok güçlü bir ekonomik performans sergilediğine işaret eden Varank, milli gelirini 3 kattan fazla, ihracatını 5 kata yakın artırdığını kaydetti. Bu performansın temel itici gücünün sanayi olduğunu anlatan Bakan Varank, ancak gelinen noktayı yeterli görmediklerinin ve sanayinin tüm alanlarında yenilikçi bir dönüşümün yakalanması gerektiğinin altını çizdi.

REVİZYONLAR DEVAM EDECEK

Makroekonomik görünümdeki canlanmanın, hedefleri gerçekleştirme hızını da artıracağını dile getiren Varank, büyümenin öncü göstergelerinin iyi bir görünüme işaret ettiğine dikkati çekti. Mustafa Varank, ‘’22 ay sonra ilk defa İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi eşik değeri aştı. Ekonomik güven göstergeleri artış eğilimi sürdürüyor. Sanayi üretiminde canlanmayı görüyoruz. Bu pozitif trendi kalıcı hale getirip, yüksek katma değerli üretim ve istihdam artışlarına yoğunlaşacağız. Biliyorsunuz 2019’da Dünya Bankası dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar, Türkiye için büyüme tahminlerini birkaç kez yukarı yönlü revize etti. Ben bu revizyonları 2020 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. Bu sene Türkiye için yatırımlarla sağlıklı büyüme yılı olacak” dedi.

PİLOT PROJE GELİŞTİRİLİYOR

doğrudan yabancı yatırımlar konusunda sundukları teşvik ve desteklerden bahseden Varank, yatırım ve Ar-Ge konusunda sundukları cazip imkanları anlattı. Dünya Bankası ile otomotiv sektöründe pilot proje yapacaklarını kaydeden Varank, şöyle devam etti:

‘’Bu proje yerel tedarikçi geliştirme politikalarımız açısından öncü bir rol oynayacak. Projeyle, sektörde ülkemizde faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerle yerel tedarikçileri bir araya getirecek, tedarikçilerimizin verimlilik, yönetim becerileri, üretim süreci ve kalite gibi alanlarda kapasitelerini geliştirmelerine odaklanacağız. Bakanlığımız da bu programla bir yöntem bilgisi elde ederek farklı sektörlerde daha büyük ölçekli benzer uygulamalar geliştirmeyi amaçlamaktadır.”

EKONOMİYİ CİDDİ BİÇİMDE SARSABİLİR

Mustafa Varank, koronavirüsün insan sağlığına olan etkisinin yanı sıra ekonomik açıdan doğurabileceği etkilerin endişeleri beraberinde getirdiğine vurgu yaptı. Yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirten Varank, ‘’Ancak Çin ekonomisi, küresel üretimin yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiriyor ve tedarik zincirlerinde stratejik bir pozisyonu var. Tedarikte yaşanabilecek herhangi bir dar boğaz, Çin’i etkilemenin yanında ticaret ortaklarını ve nihayetinde küresel ekonomiyi de ciddi bir biçimde sarsma gücüne sahip. Dolayısıyla, uluslararası iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” diye konuştu.