DOSAB’a kurulması planlanan kömürlü termik santrale toplumun herkesiminden tepkiler gelmeye devam ediyor. Termik Santrale Hayır Platformu içerisinde yer alan Mazlumder Bursa Şubesi, önceki akşam düzenlediği toplantıyla da termik santralin zararlarını masaya yatırdı.
Toplantının açılışında konuşan Mazlumder Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Ermiş, başta insan olmak üzere, şehrin ve doğanın hakları hiçe sayılarak yapılmak istenen bu zulme sessiz kalmadıklarını ve bu konuda mücadelenin devam edeceğini söyledi. Ermiş, “Yaşadığımız şehre, gelecek kuşaklara ve varlığa karşı taşıdığımız sorumluluk gereği, yaşama karşı işlenen suçlara sessiz kalmayacağız. Bu nedenle oluşan toplumsal duyarlılığa destek vermemiz adil şahitliğimizin gereğidir. Kimin yaptığına değil yapılan işe bakarak ayrışmaları bir tarafa bırakmalı ve anlamlı bir çaba ile çok uluslu şirketlerin ve yerel işbirlikçilerinin kapitalist kâr hırsına karşı durmalıyız. İdeolojik saplantılarımızı bir tarafa bırakarak, yöneticiler üzerinden baskı aracı oluşturmalıyız. Daha da kitleselleşerek varlığa karşı sorumluluğumuz gereği doğanın ve hepimizin hakkı için hep birlikte mücadelemize devam edelim” dedi.
Mazlumder Bursa Şubesi Çevre Komisyonu Başkanı Tamer Ataç da, bütün varlıkların doğalarının korunması amacıyla her türlü mücadeleyi verdiklerini dile getirdi. Mazlumder’in kuruluşunda ekolojik tavrını ilan ettiğini ve bu tavırdan uzak kalamayacağını kaydeden Ataç, bu amaçtan hareketle Bursa’nın göbeğinde yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı Termik Santrale Hayır Platformu’nda yer aldıklarını söyledi.
ŞEHRİ ZEHİRLEMEYE HAKLARI YOK
Toplantıda daha sonra, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, DOĞADER Başkanı Murat Demir ve Kimya Mühendisleri Odası’ndan Ali Uluşahin termik santralin zararlarını anlattılar. Pala, Orhaneli Termik Santrali’nde 1,5 yıl araştırmalarda bulunduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı bile termik santral çevresinde akciğer kanseri riskinin arttığını itiraf etmiştir. Türkiye’de her geçen gün termik santraller artmaktadır. Çok uluslu küresel sermaye Avrupa ülkelerinde çevreye ve insana zarar veren bu santraller ve benzeri üretim sanayisini Türkiye gibi ülkelere kaydırmaktadır. Bursa yılda 60 bin ton kömür yakarken DOSAB Termik Santrali kurulursa tek başına yılda 500 bin ton kömür yakacaktır. Burada 103 patron biraz daha ucuz enerji elde etsin diye bütün bir şehri ve doğayı zehirlemeye hakları yoktur’ dedi.