AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Ekonomist Ege Cansen, yabancı sermaye ile kalkınma olamayacağını söyledi.
Cansen, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından Busiad Evi’nde düzenlenen ‘Türkiye Ekonomisi Alternatif Model Arayışları’ paneline katıldı. Buradaki konuşmasında yüksek katma değerli ürün üretme ve buna benzer söylemlerin tamamen palavra olduğunu ifade eden Cansen, ”Karar alımlarında iki husus vardır. Bunlar iyileştirme ve stratejidir” dedi.
EMEK SÖMÜRÜSÜYLE OLUR
İyileştirmeye kimsenin karşı çıkmadığının altını çizen Cansen, şöyle devam etti: ”Bununla yol alamazsınız. Ancak stratejik karar, acıtan ve birşeyden vazgeçme kararıdır. Kalkınmanın esası sermaye birikimidir. Bizim izlediğimiz yol sermayeyi dışarıdan bulmak. Yabancı sermaye ile kalkınma olmaz. Sıçramalı ve sürdürülebilir kalkınma ancak emek sömürüsüyle olur. Emerk sömürülerek sermaye yapılır. Türkiye’de reel ücretler dolar cinsinden gerilemelidir. Başka hiçbir çaresi yoktur.”
TL KORUMA KANUNU YANLIŞ
Cansen, ücretlerle ilgili çözümün zor ve sert bir uygulama olduğunu dile getirerek, orta gelir tuzağından ancak bu şekilde kurtulunabileceğini vurguladı. Herhangi bir sanayi mamülünün yüzde 85’inin emek olduğuna dikkat çeken Cansen, ”Türk ekonomisinin en büyük yanlışı Türk Lirasını Koruma Kanunu’dur. Bu kalkınmadan bir yere gidemeyiz” diye konuştu.
TEKNOLOJİ DEVRİMİNİN EŞİĞİNDEYİZ
Panelde diğer konuşmacısı ekonomist Osman Ulagay ise, marifetin model tıkanma noktasına gelmeden modeli değiştirmek olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu konuda pek başarılı bir sınav veremediğini vurgulayan Ulagay, ”Bugünün dünyasında model değiştirmek için tavrı değiştirmek gerekir. Dünya ile bütünleşmek çok önemli. Yeni bir sanayi ve teknoloji devriminin eşiğindeyiz. Buna uyum sağlayamayan ülkeler tekme yiyecek. Türkiye’nin gündeminde bu yok. Değişime bence buradan başlamalıyız” dedi.
REFORMLAR YETERLİ DEĞİL
BUSİAD Başkanı Günal Baylan, panelin açılışında yaptığı konuşmada 2001 krizi sonrasında uygulanan sıkı maliye politikası, esnek kur ve yüksek enflasyonu yenebilecek makro ekonomik çerçeveye sadık kalarak yapılan reformların artık ülke için yeterli olmadığını kaydetti. Baylan, ”Hükümet tarafından açıklanan ekonomik destek paketindeki özellikle iş yerinde eğitim ve teknolojiye destek veren yaklaşım olumlu olsa da geleceğin Türkiye’si için yeterli değildir” diye konuştu.