AYDIN KURMUŞ
Büyükorhan’ da diğer tarım ürünlerine alternatif olması amacıyla, geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. ile Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde ‘Büyükorhan Yaban Mersini Üssü Oluyor’ projesi kapsamında dikimi yapılan Yaban Mersinleri ilk meyvelerini vermeye başladı.
ERKEN UYUM SAĞLADI…
Geçtiğimiz yıl başlatılan ve normal koşullarda üçüncü yıldan itibaren ürün vermesi gereken Yaban Mersini bitkisi, Büyükorhan toprağına çok erken uyum sağlayarak daha ilk yıldan ürün vermeye başladı. Büyükorhan Hocahasan Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan Nedim İlhan söz konusu ürününün kilosunu 50 TL’den sattığını ifade etti. İlhan, Yaban Mersini bitkisi alanını çoğaltmak istediğini ifade etti.
Büyükorhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, 2016 yılında diğer tarım ürünlerine alternatif ürün olması amacıyla Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. işbirliğinde 11 üreticiyle başladıkları projede 11 dekarlık alanda ekimini gerçekleştirdikleri Yaban Mersinleri’nin bu yıl ilk meyvelerini verdiğini söyledi.
PAZAR SORUNU YOK
Normalde dikiminden itibaren üç yıl içerisinde meyve vermesi gereken bitkilerin Büyükorhan iklimine ve toprağına çok erken uyum sağladığını kaydeden İnal, “Bitkinin pazar sorunu da yok. Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. bu bitkilerin alımını yapıyor. Şu an 202 üreticimiz daha Yaban Mersini bitkisi yetiştiriciliği yapmak için müdürlüğümüze müracaat etti. Projenin ana destekçisi Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. olduğu için biz de bu talepleri buraya iletiyoruz. Söz konusu ürünün yetiştiriciliği için Bursa Tarım A.Ş. bu yıl içerisinde 60 çitçimize daha Yaban Mersini bitkisi verecek. Bu sayıyla beraber ilçemizde yetiştirici sayısı 71 olacak. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artarak Büyükorhan’ ın Yaban Mersini üretim üssü olmasını hedefliyoruz” dedi.