Açıkçası… Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ali Ermut’un hafta sonu Almanya’nın önde gelen gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yaptığı açıklamalar Bursa için tam bir sürpriz oldu.
Konu şu:
Dünya deva otomotiv firmalarından Volkwagen’in öncelikle bünyesindeki Seat ve Skoda otomobillerini Türkiye’de üretmek istiyor.
Bunun için de…
Firma; Tofaş, Oyak Renault gibi otomobil ve Karsan gibi hafif ticari araçlar yanında Güleryüz, Tezeller ve Boztekin gibi otobüs üreticilerine ev sahipliği yaptığı için Türkiye’nin Detroit’i olarak bilinen Bursa’yı en ideal kent gördü.
Çünkü…
Bursa’da hem otomotiv sanayinin çok etkili altyapısı ve yan sanayi var, hem de üretim anlamında otomotiv kültürü olan bir kent. Bu da yetişmiş eleman sorunu açısından önemli avantaj sağlıyor.
İşte…
Volkswagen’in girişimlerini ilk olarak 26 Şubat günü bu sütunlarda adını açıklamadan duyurduk. Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, yerli otomobilin Bursa’ya yönelmesi yanında otomotiv devi gelişini kamuoyuyla paylaştı:
“Avrupa’nın büyük bir otomotiv üreticisi Bursa’ya fabrika kurmak istiyor. Onun yerini belirleme çalışmaları da sürüyor.”
Ardından…
30 Mart günü yine bu sütunlarda heyecana yol açan gelişmeyi aktardık:
Dünya otomotiv devleri arasında yer alan Volkswagen de otomobil üretmek için Türkiye’de planladığı fabrikasını altyapısı nedeniyle Bursa’da yapmak istiyor.
Hatta…
Bu yönde bazı adımların atıldığı ve Bursa’da ilgili kurum ve kuruluşlarla ilk temasların kurulup uygun yer arayışı başladığı kulağımıza geliyor.
İşte…
Bursa’daki ilgili kurumlar uygun yer aramayı sürdürürken, Opel firmasının 1989’da üretime başlayıp 2000’de kapattığı İzmir Torbalı’daki fabrikasının bir başka Alman şirketi Volkswagen’e önerilmesi Bursa’yı ilgilendiriyor.
Burada otomotiv altyapısı var, Torbalı’daysa hazır fabrika ve yanı başındaki otoyol, demir yolu, liman gibi ulaşım ve taşıma etkenleri söz konusu.
Bakalım…
Alman otomotiv devi son tercihini kimden yana yapacak?
Bursa’nın siyasetçileri İstanbul’da
AK Parti Bursa milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten uzun süredir İstanbul’da. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın bir ayakları hemşeri görüşmeleri için İstanbul’da.
Aynı şekilde Ahmet Kılıç da Genel Sekreter Yardımcısı göreviyle orada.
Mustafa Esgin gibi her hafta giden Atilla Ödünç dün Emine Yavuz Gözgeç’le yoldaydı.
Fotoğraftaysa…
Çavuşoğlu ile birlikte hafta sonu çalışan Bursa ekibi var. Eski milletvekili Niyazi Pakyürek, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih ve Sanayici Feyiz Köroğlu sahadaydılar.
İslamköy’ün Çalça Tepe’sindeki anıtmezarda “Baba” ile buluşma
Kendi deyişiyle 6 defa gitti, 7 defa geldi. Değişik dönemlerde Başbakan olarak ülkeye hizmet etti. 12 Eylül dönemindeki siyasi yasakların kaldırılması kampanyasında “Kurtar bizi Baba” sloganıyla meydanları coşturdu.
Ardından…
Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Süleyman Demirel yaşamının her döneminde devlet adamı ve siyasetçi kimliğiyle milletle hep birlikteydi.
Vefatının dördüncü yıldönümünde de “Baba” diyerek onunla birlikte siyaset yapanları Isparta’nın Atabey İlçesi’ne bağlı İslamköy’de anıt mezarının bulunduğu Çalça Tepe’de buluşturdu.
Tören için…
Bursa’dan İslamköy’e gidenler arasında DYP eski il başkanlarından Hüseyin Çiftliklioğlu ve yıllarca DYP yönetimlerinde siyaset yapan Kemal Gemlik ile Bursa’da da çok iyi tanınan ve Eskişehir’den Genel İdare Kurulu’na seçilen Orhan Kesikoğlu da vardı.
Uludağ Üniversitesi genç hukukçuları rahatsız: Sınav değil, eziyet!
Uludağ Üniversitesi yeni yönetimi yaz okulu ve de bütünleme sınavlarıyla iki güzel adım attı. Ne var ki, UÜ Senatosu kararının uygulaması fakültelere bırakılınca Hukuk Fakültesi’nde kriz çıktı.
Nitekim…
Hafta sonundan beri arayan, elektronik posta gönderen genç hukukçular rahatsız olduklarını açık açık söylüyorlar:
“Fakültemiz yıllık sistem uyguluyor. Zaten kalın olan hukuk kitaplarının tümünden sınavda sorumluyuz. Sınav takvimi bu nedenle 3 hafta ve eylül ayında bütünlemeler olacak şekilde planlandı.”
Şunu vurguluyorlar:
“Takvim sıkışınca 3 hafta olan sınav programı 2 haftaya indirildi. Yaz okulu gerekçesiyle de bütünlemeler 1-7 Temmuz tarihlerine alındı.”
Şurası kritik:
“Finaller haziranın son haftası. Son kağıt okuma tarihi 29 Haziran. 1 Temmuz’da bütünleme sınavları başlıyor. Birçok öğrenci bütünlemeye kaldığını bile öğrenemeyecek.”
Tüm program…
Yaz Okulu için karışmış, fakat Hukuk Fakültesi yaz okulundan vazgeçmiş. Buna karşın sınav takvimi aynen duruyor.
Gerçekten tuhaf bir durum.
10 parmağında 10 marifet: Tülin Sarıbay
Av. Tülin Sarıbay’ı çok uzun yıllardır tanırız. Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay’ın eşi olan Tülin Sarıbay başarılı bir hukukçu olması yanında sanatçı kişiliğiyle de ön plana çıkıyor.
Yıllar öncesinden resim yaptığını biliyoruz. 2 yıl önce Abhazca halk ezgileri albümü yaptı, geçen yıl da tümü kendi bestelerinden oluşan albüm çıkardı.
Şimdi de…
Çini, Tezhip ve Yağlı Boya Resim Sergisi’ni dünden itibaren BAOB Sergi Salonu’nda izlenime açtı.