Skandalın ABD ile sınırlı kalmayıp Avrupa ülkelerinde de manipülasyon ihtimallerinin ortaya çıkabileceğinden kuşku duyan yetkili makamlar harekete geçti. Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin de, manipülasyon skandalı nedeniyle ABD’deki testlerin Avrupa’da da yapılması ve araştırmanın sadece VW’yi değil, dizel motorlu bütün markaları kapsaması gerektiğini söyledi.
6,5 MİLYAR EURO KAYNAK
Volkswagen sözcüsünün şirketin CEO’su Martin Winterkorn’un görevinden ayrıldığını açıkladığı ardından bu haberin yalanlandığı belirtildi. Kulislerde ise Winterkorn’un koltuğuna Porsche’den Matthias Mueller’in oturacağı konuşuluyor. Alman otomotiv devi önceki gün araç geri çağırmaları ve müşterilerin güvenini geri kazanmak adına gösterilecek çabalar için 6,5 milyar euro (7,3 milyar dolar) kaynak ayrıldığını açıklamıştı. ABD, Almanya ve Asya’da açılan soruşturmalar devam ettikçe bu rakamın daha da yükselebileceği belirtiliyor.
HİSSELERDE % 37 DEĞER KAYBI
Volkswagen hisseleri pazartesi günü yaşanan yüzde 17 düşüşün ardından dün de yüzde 23 oranında değer kaybetti. Bu da, ABD’li düzenleyici kurumların şirketin ABD’deki yaklaşık yarım milyon aracının emisyon testlerinde hile olduğunu ortaya çıkardığı Cuma gününden bu yana şirketin değerinin üçte birinden fazlasını (yüzde 37) kaybettiği anlamına geliyor.
REKOR CEZA İSTENİYOR
ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA), Volkswagen’i karbon emisyonlarını kasıtlı olarak düşük gösteren yazılımları yüklemekle suçluyor. EPA raporunda ‘kasıt’ iddiasının bulunması, Volkswagen yöneticileri hakkında soruşturma başlatılması ve şirkete dava açılması ihtimallerini gündeme getiriyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da gelişmeler için “Oldukça düşündürücü” yorumu yapıldı. EPA raporunda yönetmeliklere uymayan her araç için 37 bin 500 dolar ceza kesilmesini teklif ediyor. Bu da toplam ceza tutarının 18 milyar dolar ile daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıkabileceğine işaret ediyor.