Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı’ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi İstişare Toplantısı’nda, “İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin” dedi.
Türkiye’nin hemen her şehrinde ihracat artışının dikkat çekici boyutta olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Hemen her şehirde ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. Bazı yerlerde 10 misline de çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5’ten 16’ya çıkmış” diye konuştu.
“8 yıllık hükümet programı açıkladık”
Davutoğlu, hükümetlerin seçim döneminde kısa dönemli popülist programlara eğilebileceğini ancak AK Parti hükümetinin uzun dönemli programlarını sürdürdüğünü belirtti.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Normalde hükümetler seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verir ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebilir. Dikkatinizi şu noktada çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık, 2023’e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık.
AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programlar, açıklanan bütün eylemler belli bir takibin içinde hayata geçirilmiştir. 2002’de acil eylem planıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlatılan ilk dönüşümler meyvelerini daha sonraki dönemde verdi. Şimdi de biz yeni Türkiye’yi inşa faaliyetinde ekonomimizin bir bütün olarak yüksek orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçebilmesi için hem ekonominin bütününde hem de ihracat alanında yapısal bir değişime önem veriyoruz.”
“Muhalefet gerçeklemeyecek vaatleri gündeme getirebilir”
Hükümetlerin kısa dönem seçim politikaları uygulama lüksü bulunmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Muhalefet popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara, doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret, işverenlerle işçilerin bir araya geleceği, kamunun da bulunduğu bir ortamda optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir hizmettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyebileceğini en iyi sizler bilirsiniz.”
İhracata dönük üretim stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemelerin yapıldığına işaret eden Davutoğlu, “Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak beşinci bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı” dedi.
“Türkiye Cumhuriyeti istikrar adası”
Davutoğlu, bölge ülkelerinin büyük kırılmalar ile çatışmalara sahne olduğunu bildirdi.
Türkiye’nn ihracat pazarının olduğu 6 ülkede kamu düzeninin yok olmuş halde bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı jeopolitik dönüşümler, çatışmalar yaşanıyor. İhracat pazarımız olan 6 ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz ihracat yapıyorsunuz, buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor.”