SEYİT GÜNDOĞAN
Mollaarap Mahallesi Gürgür Sokak’ta meydana gelen çatlaklar mahallede korkuya sebep olurken bölgede inceleme yapan ekipler, heyelanın bölgede bulunan eski dere yatağından kaynaklandığını ifade etti.
Bir süredir bölgede yaşanan toprak hareketliliği sonucu binalarda ve asfaltlarda çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine Valilik bölgede tehlikeli bulunan evlerin tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 80 binanın tahliyesine karar verilirken Yıldırım Belediyesi Zabıta ekipleri yaklaşık 100 vatandaşı evlerini tahliye etmeleri konusunda uyardı.
Bölgede devam eden bir inşaat çalışması ise belediye ekipleri tarafından durdurularak mühürlendi. Evlerinden can güvenliği için tahliye edilen vatandaşlar, Valilik tarafından hazırlanan misafirhanelere ve yakınlarının yanına gönderildi. Yıldırım Belediyesi bölgede gerçekleşen tahliye işlemleri için vatandaşları taşımak üzere servis ayarladı. Bazı vatandaşlar ise, günün aydınlanmasıyla birlikte evde bulunan eşyalarını almak için mahalleye geldi.
GÜN AĞIRINCA DAHA ÇOK BELLİ OLDU
Öte yandan mahallede Yıldırım Belediyesi’ne bağlı ekipler, BURSAGAZ ve BUSKİ ekipleri çalışmalar yaptı. Günün aydınlanmasıyla birlikte mahalledeki asfalt ve evlerdeki çatlaklıklar daha çok belli olmaya başladı. Bazı evlerde büyük çapta hasar oluştu. Asfaltında kaydığı mahallede vatandaşlar isyan etti.
Evlerinde durmaktan korktuklarını ifade eden mahalle sakinleri, “Akşam yakınlarımızın yanında kalıyoruz. Bu çatlaklıklar inşaat başladıktan sonra oldu. Buradan dere yatağının geçtiğini iddia ediyorlar. Daha önce böyle bir şey yoktu. İnşaat başladıktan sonra yavaş yavaş çatlıklar büyüdü. Şimdi bu hale geldi. Yan tarafta Sular Vadisi yapılıyor. Orası da böyle bir yere yapılıyor. Sular Vadisi yapılmadan önce oraya demir kazıklar çakılıp, tedbirler alındı. Ama burada tedbirler alınmadı” diye konuştu.
AKTAŞ’TAN MORAL
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, heyelan yaşanan bölgede incelemelerde bulunarak vatandaşların sıkıntılarını dinledi. Başkan Aktaş, bölgede daha fazla sıkıntı yaşanmaması için gereken önlemlerin alınacağını söyledi.
Bölgede sadece 3-5 gün değil, daha önceden beri hareketlilik tespit edildiğini söyleyen Başkan Aktaş, “Bölge buna müsait bir bölge. İlk günden itibaren Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi ile burada tespitler yapıyor. Özellikle jeoloji ve harita mühendisleri, Zabıta ve BUSKİ olmak üzere belediyemizin ilgili birimleri, bölgeyle ilgili tespitler yaptı. 60 civarında hanenin boşaltılmasıyla ilgili bir karar söz konusu. Devletimiz güçlü. Kira desteğiyle ilgili gerekli katkılar sağlanacaktır” diye konuştu.
GEREKEN ÖNLEMLER ALINACAK
Başkan Aktaş, teknik inceleme sonuçlarını beklediklerini söyleyerek, “Gönlüm, herkesin kendi evinde hayatını idame etmesini arzu eder ama teknik veriler neticesinde böyle bir sonuç ortaya çıkarsa da bu uygulanmak durumunda. Er veya geç yapılan bir müdahale var. Bundan sonraki süreçte daha büyük bir sıkıntı yaşamamak adına nasıl bir önlem alınması gerekirse bunun alınacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Başkan Aktaş, yağış olması halinde zeminle ilgili farklı değişimlerin de olabileceğine işaret ederek, “Aşağıda yapılan bir inşaattan bahsediliyor. Tahminle konuşmaktan ziyade, bundan sonraki süreçte bir vatandaşımızın bile burnunun kanamaması ve onların sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame etmeleri için ne yapabiliriz onu düşünüyoruz” diyerek bölgedeki vatandaşların hayatını bir an evvel normalleştirmek istediklerini kaydetti. Başkan Aktaş, evleri zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini de iletti.
Vali: ‘Bu bölge kentsel dönüşüm kapsamına alınmalıdır’
Vali İzzetin Küçük de, 82 evin tahliye edildiğini belirterek, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara bin lira kira yardımı yapılacağını söyledi. Buradaki kayma ve akma riskinin yüksek boyutta olduğunun altını çizen Vali Küçük, “Tahliye ettiğimiz insanların kimisi misafirhanelere kimisi otellere yerleştirildi. Fakat bu bir çözüm değildir. Çünkü buraya dönülmesine müsaade etmeyeceğiz. Tehdit ve tehlike devam ediyor. Jeofizik araştırmalar yapıldı. Onun için geri dönüşe müsaade etmeyeceğiz. Tebligata rağmen çıkmayanlar var. Şu ana kadar herhangi bir yaralımız yok. Bu bizim tesellimizdir. Burası eski bir mahalle, yamaçta bulunuyor. Bugün olmazsa yarın olacak bu belli. Heyelan Bursa’da bazı yerlerde oluyor. Bölgede akmaya karşı çalışmalar hemen yapılacaktır. Onların şiddetle çıkmasını tavsiye ediyorum. Tehdidin boyutundan dolayı gerekirse polis marifetiyle çıkaracağız. Vatandaşlarımızın bir kısmı belki algılayamamış olabilir ama bize ulaşan raporlar bu tehlikenin ciddi olduğu yönünde. bu bölge kentsel dönüşüm kapsamına alınmalıdır. Çok yamaç olan bölgelerde konuyu kökünden çözmemiz lazım” diye konuştu.