Olay Gazetesi Bursa

Uyurken bile yağ yakıyor: Yatmadan önce yapınca tığ gibi inceltiyor

Sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi amaçlıyorsanız alışkanlık haline getirmeniz gereken bazı kurallar var. Hayatınızda basit değişiklikler yaparak uyurken bile vücudunuzdaki yağların yakımını hızlandırabilirsiniz. İşte gece uyku öncesi yapıldığında kilo vermeyi kolaylaştıran alışkanlıklar.

Kilo vermek, yalnızca estetik bir hedef değil; aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayan bir yolculuktur.

Ancak bu süreçte, yanlış bilgi ve hızlı sonuç vaat eden yaklaşımlar nedeniyle birçok kişi sürdürülebilir bir başarı elde edemiyor. Kilo vermek istiyorsanız günlük alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz sağlıklı kilo vermenin iki altın kuralı. Ancak uyku öncesi uygulayacağınız birkaç basit kural sayesinde gece uyurken bile yağ yakımına destek olabilmeniz mümkün. Çoğu ette bulunan bir aminoasit türü olan triptofan güçlü indükleyici etkiler göstermektedir.

The Journal of Nervous and Mental Disease’de yayınlanan ve “hafif” uykusuzluk çekenler arasında yapılan bir araştırma, derisiz ¼ tavuk bagetinde veya 85 gram yağsız hindi etinde saatlerce derin uykuyu artırmak için yeterli olduğu gösterdi. Bu tip bir beslenme ise uykunuza büyük katkıda bulunarak kolay kilo kaybetmenize yardımcı olabilir. Akşamları kuruyemiş, tavuk, balık, mercimek ve yumurta gibi triptofan içeren herhangi bir yiyeceği tüketmek vücudunuzda uyku sendromlarının başlamasına yardımcı olacaktır. Eğer aç karnına uyuyamıyorsanız avokado ya da fındık yağı gibi sağlıklı bir yağ kaynağını tüketmek açlığı gidermeye yardımcı olacağı gibi kilo vermenize de katkı sağlar. Gece yatmadan önce beyninizi yavaşlatan ve yatıştıran çaylar tüketmek uykuya dalmanıza yardımcı olur. Uyku için en ideal çayların başında ise yatıştırıcı özellikleri ile papatya, nane, lavanta ve kediotu gelmektedir.

Yatmadan önce büyük öğünlerden, kola ve kahveden kaçınmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz ancak kompleks karbonhidratları da akşam yemeği yerine öğlen yemeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Serotonin, evre 3 REM uykusunda melatonine dönüşür ve serotonin, tam tahıllı kompleks karbonhidratlardan elde edilir. Bu nedenle, yatmadan önce karbonhidrat almanıza gerek yoktur, onun yerine gün ortasında tüketilmeleri önerilir. Ek olarak günlük tüketilmesi gereken lif miktarına ulaşmak için tam tahıllı gıdalar tüketmek önemlidir. Gün içerisinde 20 gram çözünmeyen lif tüketmek uykuya dalmanızı da kolaylaştırır.

Bu sayede iyi uyumak için yeterli serotonini alacağınızdan emin olmak adına günlük olarak tüketmeyi hedefleyin. Açken uyumak birçok insan için zorlayıcıdır ancak bu uyumadan hemen önce midenizi tamamen doldurmanız gerektiği anlamına gelmez. Yatmadan önce büyük öğünler tükettiğinizde vücudunuz gece boyu yediklerinizi sindirmek için çalışır. Ve vücudunuzun çalışması sizin de çalışmanız anlamına gelir. Gece boyu yediklerinizi sindirmeye çalışan vücut, sizin de derin uykuya dalmanız engel olarak yorgun ve halsiz uyanmanıza yol açar. Bu yorgunluk ve uykusuzluk hali yüksek kalorili yiyeceklere yönelme ihtimalinizi de arttırır.

Akşam yemeğindeki porsiyonlarınızı kahvaltı ve öğle yemeği ile eşdeğer tutmaya çalışın. Özellikle geç saatlerde akşam yemeği yememeye, en geç yatmadan iki saat önce son yemeğinizi yemiş olmaya özen gösterin. Cell Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre gece boyunca yemek yememek gün içinde daha fazla yemek yeseniz bile kilo vermenize yardımcı oluyor.

Bu nedenle mutfağı akşam 8’de kapatmayı ve kahvaltıyı atlamayı deneyebilirsiniz.

Florida Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre uyumadan önce protein içeceği tüketmek metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar akşam atıştırmalığında 30 gram protein alan erkeklerin ertesi sabah hiçbir şey tüketmedikleri halde daha yüksek bir dinlenme metabolik hızına sahip olduğunu keşfetti. Bunun nedeni ise Proteinin karbonhidratlardan ve yağlardan daha termojenik olmasıdır. Kısacası vücudunuz proteini sindirmek için daha fazla kalori yakar. Diabetes dergisinde yayınlanan bir araştırma uyuduğunuz ortamdaki ısıyı düşürmenin doğrudan göbek yağlarının erimesine katkıda bulunabileceğini söylüyor. Soğuk havalar, kahverengi yağ depolarının etkinliğini artırarak karnınızda depolanan yağı yakmanızı ve sizi sıcak tutmayı sağlar. Yapılan deneyde katılımcılar birkaç hafta boyunca değişen sıcaklıklardaki yatak odalarında uyudu. Nötr olarak 23 derece, serin olarak 18 derecede ve sıcak olarak 27 derece. Dört hafta boyunca 18 derecede uyuyan bireylerin ise kahverengi yağ hacimleri, diğer sıcaklıklarda uyuyanlara oranla yarı yarıya azalmıştı.American Journal of Epidemiology’de yayınlanan bir araştırma, geceleri ışığa maruz kalmanın sadece uyku kalitenizin kötüleşmesine değil kilo almanıza da neden olabileceğini gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre en karanlık odalarda uyuyan bireylerin obez olma olasılığı, en aydınlık odalarda uyuyanlardan yüzde 21 daha azdı.