Olay Gazetesi Bursa

Üreticinin gözü ‘Hal Yasası’nda

Ucuz et yemek için çözümünün ithalat olmadığını vurgulayan TÜKETBİR Başkanı Tunç, aracıların aradan çıkarılmaması halinde düşük fiyata et yemenin hayal olacağını dile getirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, ucuz et yemek için Hal Yasası’nı beklediklerini ifade etti.

Tunç, yaptığı açıklamada, et fiyatlarını üreticinin değil, aracıların speküle ettiğini söyledi. Hal Yasası’nın bir an önce çıkmasını istediklerini belirten Tunç, ”Yasanın yapım aşamasında birlikler olarak görev almak istiyoruz. Birlikler bu işin içinde olursa aracıları ve fırsatçıları aradan kaldırırız. Bugün mezbahanede kilogramı 25 liraya kesilen et, tüketicinin önüne 40-45 liraya geliyor. Sucuk, salam ve işlenmiş ürünler sofraya 100 liraya geliyor. İnsanlar sömürülüyor, yazık ve günah” dedi. Bununla ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Tunç, yapılacak düzenlemenin bir an önce yasalaşıp hayata geçirilmesini istedi. Üretici örgütlerinin de bu süreçte rol alması gerektiğine işaret eden Tunç, ”Doğrudan üreticiden tüketiciye satış ağı kurulmadığı müddetçe maalesef eti pahalı yeriz. Hal Yasası’nın bir an önce çıkartılıp, üretici örgütlerinin de güçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

BİZE MENFAAT SAĞLAMAZ

Fırsatçıların et fiyatlarını yükseltmek için her zaman açık kolladığının altını çizen Tunç, en ufak bir boşlukta et fiyatlarını speküle edip rant sağladıklarını dile getirdi. Hal Yasası çıkmayıp aracılar aradan çıkartılmadıkça ucuz et yemenin hayal olacağını savunan Tunç, ”Et ya da hayvan ithalatı ucuz et yemenin çözümü değil. Hayvanlarımızı kendimiz yetiştirirsek, daha ucuza daha kaliteli şekilde insanlara sunarız. Dışarıdan gelecek hiçbir şey bize menfaat sağlamaz” dedi.

ÜRETİCİNİN MORALİNİ BOZAR

Bülent Tunç, şunları kaydetti: ”İthal et ya da hayvan, Türkiye’deki üreticinin moralini bozar ve üretimden soğutur. Et ithalatının ardından fiyatlar düştü ancak bir süre sonra olduğu noktadan daha yukarılara çıktı. Ucuz et yemek için Hal Yasası’nı bekliyoruz. Üretici ile tüketici arasında zincir kısaldığında insanlar daha ucuz, kaliteli ve hijyenik et tüketecektir.”