Olay Gazetesi Bursa

Uluslararası Ahmed Cevdet Paşa Sempozyumu

19’uncu yüzyıl Osmanlı düşünce ve siyaset dünyasının öncü isimlerinden olan Ahmet Cevdet Paşa’nın hayatı ve eserlerinin ele alındığı “Uluslararası Ahmed Cevdet Paşa Sempozyumu” TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da katılımıyla Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Osmangazi Belediyesi, kültürel değerleri yaşatmaya yönelik düzenlediği etkinlikler ile tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Bugüne kadar birçok önemli sempozyumun gerçekleştiği Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, “Uluslararası Ahmed Cevdet Paşa Sempozyumu”na ev sahipliği yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde gerçekleştirilen sempozyumda, farklı üniversitelerden akademisyenler, Osmanlı hukuk sistemindeki en önemli gelişmelerden biri olan Mecelle-i Ahkam-ı Adliye’nin hazırlanmasında büyük gayreti olan Ahmed Cevdet Paşa hakkında bildirilerini sundu.

Sempozyuma, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra; Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekilleri Atilla Ödünç, Ahmet Kılıç, Mustafa Esgin, Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Vildan Yılmaz Gürel, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, akademisyenler ve davetliler katıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, 19. yüzyılın en önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahmed Cevdet Paşa’nın akademisyenler tarafından konuşulmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Katkılarından dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür eden Şentop, “Tek bir yıldız gibi 19. yüzyılı aydınlatan Ahmed Cevdet Paşa’ya bugünlerde çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“19. YÜZYILI AYDINLATAN BİR YILDIZ”

Ahmed Cevdet Paşa’nın hayatına bakıldığında bir insanın hayatına bu kadar çok şeyi sığdırdığı için hayret edildiğini anlatan TBMM Başkanı Şentop, “Kendisini keşfeden dedesidir. Onun da hakkını vermek lazım. Lofça’da 16 yaşına kadar tahsilini yaptıktan sonra dedesi, Lofça’nın ona yetmeyeceğini anlayarak kendisini İstanbul’a göndermiştir. Ahmed Cevdet Paşa’nın ne kadar çok çalıştığını yazdığı Tezakir’den anlayabiliyoruz. Ahmed Cevdet Paşa’nın, birçok yönüyle 19. yüzyılda istisnai bir kişi olduğunu ifade etmek gerekir. Tüm dünya kendisini Mecelle-i Ahkam-ı Adliye ile tanıyor. Dolayısıyla hukukçu özelliği ile de öne çıkıyor. Tanzimat dönemi sonrası Osmanlı’da birçok alanda arayışlar yaşanırken, anayasa düzenlemeleri yapılırken, içeriden ve dışarıdan gelen dayatmalar, dönemin Fransız Büyükelçisi’nin de gayretleriyle Fransız Medeni Kanunu’nun kabulü için bir çalışma başlatılıyor. Buna karşı Ahmed Cevdet Paşa’nın öncülüğünde İslam Hukuku’nun kanun metnine dönüştürülmesi için bir çalışma yapıldı. Tüm baskılara rağmen nihayetinde Ahmed Cevdet Paşa muvaffak oluyor. Birçok önemli görevlerde ve bakanlıkta bulunmuş, el attığı her işe kurumsallık kazandırmıştır. Görev aldığı her işinde büyük bir disiplinle çalışmış, birçok önemli eser bırakmıştır. Hayatını incelediğinizde, bir insan bu kadar şeyi hayatına sığdırabilir mi diye düşündüren muhteşem bir şahsiyettir Ahmed Cevdet Paşa. Allah rahmet eylesin. Tek bir yıldız gibi 19. yüzyılı aydınlatan bir şahsiyet olan Ahmed Cevdet Paşa’yı sadece bu tür toplantılarda anmaktan ziyade, bize bir yol gösteren, aydınlatan, bütün alanlar itibariyle sembol bir isim olarak iyi anlamamız, ondan günümüze bir şeyler çıkarabilmemiz gerekiyor. Ben, bugünlerde Ahmed Cevdet Paşa’ya çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da yaptığı konuşmada, belediye olarak hayata geçirdikleri sosyal ve kültürel kültürel çalışmaların yanı sıra Osmangazi Belediyesi’nin kente değer katan projeleri ve hizmetleri konusunda katılımcılara bilgiler sundu. Uluslararası Ahmet Cevdet Paşa Sempozyumu’na ev sahipliği yapan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’nın fethedilişini yansıttığını ifade eden Başkan Dündar, “Burası aynı zamanda bir kültür merkezi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında resmi açılışını yaptığımız müzemize, bu zamana kadar 128 farklı ülkeden 1 milyon 100 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Bursa’nın turizmine ciddi katkı sağlayan bir eser oldu. Fetih Müzesi, Bursa’nın buluşma noktası haline geldi” dedi.

“HİSAR’I AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Fetih Müzesi’nin kubbe bölümünde sanal olarak ortaya koyulan resmedilen 6 Nisan 1326 tarihindeki Bursa’nın gerçeğini, Hisar bölgesinde ortaya çıkardıklarını belirten Başkan Dündar, “Yine Hisar bölgesinde yer alan Arkeopark’ta yaptığımız kazılar ile Bursa’nın binlerce yıllık tarihini gözler önüne seriyoruz. Bölgeyi adeta bir açık hava müzesine dönüştürüyoruz. İnanç turizmi adına ciddi çalışmalarımız var. Tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında yürüttüğümüz çalışmalar ile Türkiye’de örnek bir belediyeyiz. İlçemizde yıkılmak üzere olan birçok sivil mimarlık örneği yapıyı restore edip kültür merkezlerine dönüştürdük ve gençlerimizin hizmetine sunduk” diye konuştu.

Başkan Dündar, yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkıp, eski yapıları ayağa kaldırırken, kentsel dönüşüm çalışmaları ile de modern Osmangazi’yi inşa ettiklerinin altını çizdi.

SEMPOZYUM KİTAP HALİNE GETİRİDİ

Osmangazi Belediyesi olarak sosyal ve kültürel etkinliklere de önem verdiklerini anlatan Başkan Dündar, “Belediyemiz bünyesindeki 8 kültür merkezinde birbirinden önemli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Osmangazi belediyesi olarak 2021 yılında 10 tane kitap bastık. Bugün gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Ahmed Cevdet Paşa Sempozyumu’nu da kitap haline getirdik. Başta Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop olmak üzere, yerli ve yabancı tüm konuklarımıza katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi de konuşmasında 19. yüzyılda yaşayan aydın, edip, hukukçu bir devlet adamı olan Ahmed Cevdet Paşa’nın, o asrın en önemli simalarından biri olduğunun altını çizerek, “Akademik anlamda çok sayıda eser hazırlamış maruzat, tezakir, Mecelle’nin ve Salname’nin hazırlanmasında önemli görevler yapmıştır. 72 yıllık hayatına çok şeyi sığdırmayı başaran nadide bir şahsiyettir” dedi.

Bulgaristan Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Orlin Sabev ise Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a bu anlamlı programdan dolayı teşekkür etti. Ahmed Cevdet Paşa’nın doğum yerinin Bulgaristan Lofça olduğunu hatırlatan Sabev, “O topraklardan biri olarak böyle bir programa davet edildiğim için müteşekkirim. Ahmed Cevdet Paşa, yaşadığı dönemin en belirgin şahsiyetlerinden biriydi. Bu toprakların gelenekleri ile modernleşmenin ahenkli birleşiminin çarpıcı örneğidir” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat da Bursa ile Üsküp’ün ikiz kardeş olduğunu belirterek, “Bursa’da Osmangazi Belediyesi ve diğer belediyelerin Makedonya’yı, Üsküp’ü güzelleştiren birçok hizmeti bulunuyor. Tüm hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Ahmed Cevdet Paşa, ne kadar Türkiye için çok önemliyse bir o kadar da Rumeli için önemlidir. Çünkü, Ahmed Cevdet Paşa, bir Rumeli evladıdır. Dolayısıyla, bu sempozyumda Ahmed Cevdet Paşayı konuşurken, Rumeli’yi de konuşmuş oluyoruz” dedi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gün boyu farklı konu başlıklarında gerçekleştirilen oturumlarda; Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, Prof. Dr. Kemal Sözen, Prof. Dr. Margarita Dobreva, Dr. Kübra Fettahoğlu, Doç. Dr. Hristiyan Atanasov, Dr. Ahmet Zeki İzgöer, Dr. Funda Songur ve Semra Işın katılımcılara Ahmed Cevdet Paşa’nın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verdi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, günün anısına TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a bir tablo hediye etti. TBMM Başkanı Şentop, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde eğitim alan Akıncılar Geleneksel Okçuluk Kulübü öğrencilerinin ok talimini izledi. Daha sonra ok ve yayı eline alan Şentop, üst üste başarılı ok atışları yaptı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, daha Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret etti.