Olay Gazetesi Bursa

Uludağ Üniversitesi geyik üretip dört bir yana gönderiyor

Doğal yaşam parklarında en dikkat çekici hayvan cinslerinden olan geyikler Uludağ Üniversitesi'nde üretilip ülkenin dört bir yanına gönderiliyor. 100 hektarlık devasa alanda bulunan geyikler doğal yaşamlarından farksız şekilde yetiştiriliyor.

Yaklaşık 100 hektarlık çit ile çevrili alanda doğal yaşamlarından farksız olarak üretilen geyikler güzellikleri ile dikkat çekiyor. 2004 yılında Uludağ Milli Parkı’ndan alınan 10 geyik ile başlayan proje istenilen başarıya ulaştı. 12 yılda sayıları 65’e çıkan geyikler istenilen ortam şartları sağlandığında ülke içindeki parklara gönderiliyor. En son 2013 yılında 6 adet geyik Giresun’a gönderilirken gerek resmi kurumlardan gerekse özel kişi ve kurumlardan talepler artarak devam ediyor. 

Öte yandan, geyiklerle beraber yaşayan 10 tavuk, 3 sülün, 2 domuz, 13 ördek ve yaklaşık 200 adet güvercin doğal yaşam alanına güzellik katmaya devam ediyor.

“HER BİR GEYİK ÜLKEMİZ İÇİN YETİŞTİRİLİYOR”

Uludağ Üniversitesi Doğal Yaşam Alanı hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa Bölge Müdürü Yahya Güngör, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın Uludağ’da 1966 yılında kurulmuş bir geyik üretim istasyonu vardı. Burada bir süre üretim yapıldıktan sonra doğurganlıkları azalan geyiklerin daha uygun bir alana taşınması planladı. Bu sebeple 2004 yılında Uludağ’dan alınan 10 geyik buraya getirilerek üretim çalışmalarına başlandı. Buradaki geyiklerin üretimi sağlanarak gerek yaban hayatı gelişim sahalarına gerekse sayıları azalmış olan diğer sahalara gönderilerek popülasyonun korunması amaçlanıyor. Geçmiş tarihlerde üretim istasyonumuzda üretilen geyiklerin bir kısmı uygun görülen tesislere verildi. En son 2013 yılında 6 adet geyik Giresun’a yerleştirildi. Ticari bir amacımız olmadığında burada üretilen geyikler yalnızca ülkemizdeki tesislere gönderiliyor. Yurt dışına herhangi bir gönderim ya da satışımız olmuyor. Karacabey’de bulunan ve ülkemizdeki tek merkez olan Yaban Hayatı Koruma Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde de Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“ÖNCELİĞİMİZ ORTAMLARININ DOĞAL OLMASI”

Özel kurumlardan ve kişilerden sıklıkla talep aldıklarını fakat doğal ortam koşulu yerine gelmediği sürece geyik verilemediğini vurgulayan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, “2004 yılında 10 adet geyikle başladık. Şu an 65 adet geyiğe ulaştık. Talepte bulunan özel kişiler ve ya kurumlar da oluyor. Biz ilk olarak doğal ortam şartı öne sürüyoruz. Çünkü bu hayvanların ruhlarında, yapılarında bu var. Dolayısıyla önce gidip kontrol ediliyor. Bu kontrolün sonunda eğer alan uygun görülmezse biz oraya geyik vermiyoruz. Sadece mevsimsel değişim süreçlerinde geyiklere ek besin sağlıyoruz. Bunun dışındaki zamanlarda 100 hektarlık alan içerisinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile yaptığımız protokol gereği buradaki geyiklerin tüm sağlık problemleri ile biz Veteriner Fakültemizde ilgileniyoruz” dedi.