Olay Gazetesi Bursa

Uludağ OSB’nin hedefi 1 milyar dolar ihracat

Uludağ OSB'de 20 bin çalışanı olan, 244 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Başkan Yunus Aydın, ''2023 hedefimiz 1 milyar dolar ihracat yapan, yaklaşık 255 parselin tamamının hayata geçirildiği bir bölge olmak'' dedi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, şu an 500 milyon dolar ihracat yapan bir bölge olduklarını belirterek, 2023 yılında bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yunus Aydın, bölge sanayisi ve projeleri hakkında bilgi verdi. İlk zamanlar bölge içerisinde küçük dokuma atölyelerinin bulunduğunu hatırlatan Aydın, ‘’Teknolojiye ayak uydurup sanayileşenler fabrikalaştılar. Fakat büyük çoğunluğu teknolojiye ayak uyduramayıp, tekstilden dokumacılıktan çıkıp o mesleği terk edince küçük küçük atıl binalar kaldı. OSB olduktan sonra o binaların kamulaştırılmasıyla alakalı sürece biraz geç başladık. Herkesin gönül rızasıyla el sıkışarak satın alma yoluyla anlaşmaya çalıştık. Yüzde 90’ını bu şekilde hallettik. Yüzde 10’luk kısmı kaldı. Bu süreci aşabilmek için de bir kentsel dönüşüm projesi geliştirdik” dedi.

BEBE ÇOCUK SEKTÖRÜNE AVM

Söz konusu süreç içerisinde Gürsu’da 3 belediye başkanı değiştiğini vurgulayan Aydın, bir türlü hayata geçirilemeyen kentsel dönüşüm projesinin Gürsu’nun geleceği ve şehrin doğu yakasının gelişmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Vişne Caddesi’ne en yakın OSB olduklarını dile getiren Aydın, o bölgede 3-5 işçiyle başlayıp 100-150 işçiye gelen bebe sektöründe faaliyet gösteren firmalar bulunduğunu ifade etti. Bu firmaların OSB içerisine girme mecburiyetleri oluşunca kendilerini davet ettiklerine dikkati çeken Aydın şöyle devam etti: ‘’Kentsel dönüşüm projesinin altında bunlara bir teşhir alanı, bir AVM kurulmasıyla ilgili projemiz oldu. Hatta o çarşının adını da ‘Çarşı Vişne’ olarak tescil ettirmiştik. Tabi bu proje Vişne Caddesi’ne alternatif bir proje olarak değerlendirilmemeli. Vişne Caddesi özellikle sektör için çok önemli bir mekan. Biz sanayileşen, büyüyen, fabrikalaşan firmalar için davet yaptık. Bu da 20 firmayı geçmez. 5 tanesi geldi bizim OSB’nin içinde. İnşallah kendi alanımızda bu projeyi gerçekleştireceğiz. Haziran sonu temmuz başı gibi temel atmayı planlıyoruz.” 

33 BİN METREKARELİK EĞİTİM ALANI

Yunus Aydın, Uludağ OSB’nin, Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) ile Kestel 2 Nolu Sanayi Bölgesi’nin birleşimiyle meydana geldiğine işaret etti. Söz konusu iki bölgenin birleşimiyle arada 125 bin metrekare donatı alanı oluşturduklarını anlatan Aydın, ‘’Burası hizmet alanı olacak. Sanayiye açmıyoruz. Orada okullar ve AR-GE merkezi olacak. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile ön protokolümüz var Ar-Ge merkeziyle ilgili. Yine bir yüksek okul anlaşmamız var. Teknik okullar olacak. Devletin 2 tane endüstri meslek lisesini de oraya taşıyacağız. 33 bin metrekare eğitim alanı olacak. Bu 125 bin metrekare alan içerisinde spor alanları, sosyal alanlar, cami ve yeşil alan olacak” diye konuştu.

BÖLGEDE 20 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Uludağ OSB’nin yaklaşık 500 milyon dolar ihracat yaptığının altını çizen Aydın, ‘’20 bin çalışanı olan, 244 firmanın faaliyet gösterdiği bir bölgeyiz. Uludağ OSB olarak 2023 hedefimiz, bu projelerin tamamını hayata geçirip hiçbir sorunu olamayan, 1 milyar dolar ihracat yapan, yaklaşık 255 parselin tamamının da hayata geçirildiği bir bölge olmak. İnşallah o zamana kadar her şeyi gerçekleştirmiş oluruz” dedi.

HES PROJESİ KREDİ AŞAMASINDA

Bölgedeki sanayi kuruluşlarına ucuz elektrik teminini sağlayabilmek için OSB olarak Hidroelektrik Santral (HES) projesi hazırladıklarını belirten Aydın, görüşmelerin olumlu sonuçlandığını vurguladı. Şuan banka kredilendirme kısmında olduklarını söyleyen Aydın şu bilgileri verdi: ‘’Bu da bittikten sonra projeyi hayata geçireceğiz. Aslında çalışan bir projeyi devralacağız. 80 megavatlık bir proje. Bölgenin elektriğinin tamamını karşılayacak. Türkiye genelinde sanayicisine en ucuz elektrik veren bölge olmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin yanına dengelemek için rüzgar ve güneş projelerini de ilave etmeye çalışacağız. Bir doğalgaz santralimiz var. O santral devreye girdikten sonra Türkiye genelinde bir elektrik kesintisi olmuştu. O zaman elektriği kesilmeyen Türkiye’deki tek OSB’ydik.”