Bunun 1 milyar 752 milyon dolarlık kısmını yüzde 16’lık artış hızı yakalayan otomotiv endüstrisinin tek başına gerçekleştirdiğini ifade eden Sabuncu, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının da yüzde 32 artışla 44,4 milyon dolara çıktığını söyledi.
Aynı dönemde UİB kanalıyla yapılan tekstil ihracatının geçen yılın eş dönemine göre yüzde 4 düşüşle 97,2 milyon dolara indiğini dile getiren Sabuncu, yaş meyve sebze ihracatının yüzde 6 gerileyerek, 3,7 milyon dolar olarak kayıtla geçtiğini vurguladı. Sabuncu, meyve sebze mamülleri dış satımının ise yüzde 7 yükselişle 14 milyon dolara çıktığını bildirdi.
ÖNÜMÜZDEKİ SİS DAĞILMADI
Orhan Sabuncu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı dış ticaret açığının beklenene yakın gerçekleştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
”Açığın yüzde 13,4 azalışla 3 milyar 762 milyon dolara gerilemesi oldukça sevindirici bir durum ancak hala istediğimiz düzeyde değiliz. İhracata dayalı büyüme modelini benimsemiş bir ekonomi olarak bir an önce ihracatçıyı destekleyici reformları görmek ve önümüzdeki sisli havayı ortadan kaldırmak istiyoruz. Geçmişe bakıldığında Türkiye’nin böyle bir potansiyeli olduğu görülüyor. İhracatımızı artırmak önemli bir hedef ancak ilk etapta ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapılmalı çünkü belirlenen hedeflere ancak bu metotlarla varabiliriz. Bu bağlamda 1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi’ni oldukça önemsiyoruz. Firmalarımızın küresel arenada rekabet edebilmelerini sağlamak için Ar-Ge ve inovasyonu destekleyen paketlerin artırılması gerektiği kanaatindeyiz.”