Olay Gazetesi Bursa

Uçuğa ne iyi gelir?

Uçuk yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Herpes labialis olarak da bilinen bu yaralar genellikle ağız çevresinde ortaya çıkar. Küçük, ağrılı, sıvı dolu kabarcıklar dudak kenarlarında görülebilir. Uçuk için aslında kesin bir tedavi veya çözüm bulun

Uçuk neden olur?

 

Genellikle yaklaşık 10 gün süren uçuk lezyonları; sıcaklık, güneşe maruz kalma, stres ya da hormonal değişiklikler nedeniyle olabilir. Uçuk bulaşıcıdır. Kişiden kişiye temas yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Uçuk yaraları koparılmamalı ya da sıkılmamalıdır. Bu enfeksiyona neden olabilir. İyileşme sürecine katkı sağlamak için bazı bitkisel çözümler denenebilir

 

Uçuk için bitkisel çözümler

 

1. Vazelin ve nemlendirmek:

 

Vazelin uçuklar için kullanılan en basit çözümlerden biridir. Cildin gerilmesini önler ve olası kanamaları engeller. Aynı zamanda cildin iyileşme süresini kısaltır. Uçuğu gizlemek için ruj ve dudak balmı ya da kapatıcılar kullanılmamalıdır.

 

2. Buz tedavisi:

Uçuk tedavisinde buz uygulaması da kullanılmaktadır. Kızarık ve şişkinlikleri önlerken aynı zamanda acıyı da hafifletir. Buz dudaklardaki yaraların üzerine kompres olarak uygulanabilir. İşlem gün içerisinde birkaç kez tekrar edilebilir. Herpes virüsü gelişmek ve büyümek için sıcağa ihtiyaç duyar. Buz uygulaması bu nedenle de etkili bir çözümdür. Virüsün büyümesini engeller. Kremleme işlemlerin arkasından buz uygulaması yapılmaya devam edilebilir.

 

3. Tuz:

Tuz ağrı emici özelliğe sahiptir. Biraz su ve tuz karıştırılarak uçuğu üzerine hamur şeklinde uygulanabilir. Yaklaşık 30 saniye kadar ciltte bekletilmesi yeterli olacaktır. Ovulmamalıdır. Ovmak ya da sert hareketler yapmak uçuğun açılmasına ve kanamasına neden olabilir. Bu işlem uçuğun hafiflemesi ve hızla iyileşmesi için günde 2 kez tekrar edilir.

 

4. Limon:

Limon suyu bir pamuk yardımı ile doğrudan uçuğu üzerine uygulanabilir. Asidik içeriği ile bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur. Limon suyu biraz tuz ve süt ile karıştırılarak da kullanılabilir. Günde 3 ya da 4 kez uygulanabilir.

 

5. Sarımsak:

Sarımsak da uçuk tedavisinde oldukça etkili bir çözümdür. Bir diş sarımsak kesilerek sulu kısmı doğrudan uçuğu üzerine uygulanabilir. Sarımsak ezilip püre haline getirilir ve içerisine biraz da zeytinyağı eklenerek hamur elde edilir. Elde edilen hamur uçuğu üzerine yapıştırılır. Kuruması beklenir. Biraz acıtabilir ve alanı yakabilir Ancak kısa sürede ağrı geçecektir. Sarımsak uygulamasından sonra alanda şişlik ya da kızarıklık olabilir. Endişe etmeye gerek yoktur. Cilt enfeksiyon ile mücadele ederken bu belirtiler olabilir. Yanma çok fazla ise uygulamanın ardından alan ılık su ile yıkanabilir.

 

6. Yeşil çay:

Yeşil çay antioksidan ile anti viral özellikleri olan ve epigallokateşin açısından zengin bir besindir. Düzenli yeşil çay içilmesi vücuttaki toksinlerin serbest kalmasına yardımcı olur. Yeşil çay, uçuk tedavi için doğrudan kullanılabilir. Poşet çay sıcak suda ıslatılır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra uçuk üzerine yaklaşık 10 dakika boyunca bekletilir. Yaklaşık 2 ya da 3 saatte bir taze çay poşeti ile işlem tekrar edilebilir.

 

7. Bal:

Bal, cildi yumuşatma özelliği ile uçuk yaralarında da kullanılan bir besindir. Herpes virüsüne karşı anti viral ajan olarak kullanılır. Aynı zamanda iyileşmeyi hızlandırır. Cildi nemlendirir ve besler.

 

8. Karbonat:

Karbonat uçuğu yatıştırmaya yardımcı olan asit içerir. Bu içeriği ile oldukça etkilidir. Biraz karbonat ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Doğrudan uçuk lezyonları üzerine uygulanır. Bir süre bekletilir ve ardından ılık su ile yıkanır. Olumlu sonuçlar için işlem günde 2 kez tekrar edilebilir.

 

9. Vanilya:

Bir pamuk ya da bez yardımı ile biraz vanilya doğrudan yaraların üzerine uygulanabilir.