Olay Gazetesi Bursa

TÜRMOB’dan tartışma yaratan teklif; Basın camiası tepkili

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) da genel kurul ilanlarının yalnızca Birliğe ait internet sitesinden yayımlanmasını öngören bir kanun değişikliği teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Eğer teklif yasalaşırsa, Türk basını oda, birlik ve kooperatiflere ait önemli bir ilan gelirinden mahrum kalacak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ardından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) de genel kurul duyurularının gazeteler yerine dijital ortamda yapılmasını öngören düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçirmeye hazırlanıyor.

TBMM internet sitesinde yayımlanan ve “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığını taşıyan düzenlemeye göre; 3568 sayılı Kanun’da değişikliğe gidilerek, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları’nın genel kurul ilanlarının, tirajı 100 binin üzerindeki gazetelerde yayımlanması zorunluluğu kaldırılarak, Birlik resmi internet sitesi üzerinden ilan edilmesi planlanıyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, dijital dönüşüme uyum ve kaynakların daha etkin kullanılması amacıyla bu yöntemin tercih edildiği belirtiliyor. Ancak basın sektörü temsilcileri, bu düzenlemenin yasalaşması halinde Türk basınının ciddi gelir kayıpları yaşayacağı ve diğer oda, birlik ve kooperatiflerin de benzer düzenlemelere yönelmesine yol açacağını dile getiriyor.

Basın camiasında, bu düzenlemenin kabul edilmesi durumunda, ilan gelirlerinin önemli bir bölümünü kaybedecekleri ve gazetelerin ekonomik olarak daha büyük sorunlarla karşılaşacağı yönünde endişeler artıyor.