Çin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘AB yerine Şanghay Beşlisi’ önerisine yeşil ışık yaktı.
Pekin yönetimi, Türkiye’nin olası başvurusunu ‘değerlendirmeye istekli olduklarını’ açıkladı.
Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang Türkiye’yle uzun süredir işbirliği yaptıklarına da dikkat çekerek, ‘Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİO) diğer üyeleriyle birlikte ve yasal çerçevemiz dahilinde, bu konuyu oy birliği gerektiren danışma dahilinde ciddi ciddi değerlendirmeye istekliyiz’ dedi. Çin’in, Türkiye’nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten Gıng, Pekin yönetiminin, üye ülkelerle örgütün hukuki yapısının düzenlenmesi konusunda çalışmak istediğini belirtti.
RUSYA’DAN DA YEŞİL IŞIK
Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov da, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini değerlendirirken, ‘Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım. Şangay İşbirliği Örgütü, Avrupa Birliği’nin yerine geçemez. Ama AB’den farklı olarak üyeler tamamen egemen’ ifadelerini kullanmıştı.
ERDOĞAN’IN SÖZLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Semerkant dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Türkiye ‘Benim için varsa yoksa AB’ dememeli… Kanaatim bu. Mesela, ‘Şanghay 5’lisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Bunu Sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içinde olanlara da söyledim. Başlangıçta beş ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler dahil oldu… İran da girmek istiyor. Sayın Putin, ‘Bunu değerlendiriyoruz’ gibi bir ifade de kullandı. Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum’ ifadelerini kullanmıştı.
ŞANGAY 5’LİSİ NEDİR?
‘Şanghay Beşlisi’, 2001’de radikal İslam ve uyuşturucu trafiğine karşı bir bölgesel güvenlik bloku olarak kuruldu. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a üye olarak sonradan Özbekistan katıldı. Moğolistann, Hindistan, İran, Pakistan ve Afganistan örgüte gözlemci üye, Türkiye ve Belarus ise diyalog ortağı.