AA muhabirine değerlendirmede bulunan Fritsch, Macaristan’ın Avrupa’da gaz depolama işinde öncü ülke olduğunu ve bölgedeki ülkelerin tamamına yakınına bu anlamda hizmet verebildiğini dile getirdi.
Fritsch, Türkiye ve Yunanistan’a en yakın gaz depolama tesislerinin Macaristan’da bulunduğunu hatırlatarak, “Türkiye’ye gaz depolama servislerini getirmek için Türk şirketleri ile iletişimimiz bir kaç yıl önce başladı. Türkiye sınırına Macar depolama sistemini getirmeye çalıştık fakat bunu yaparken birkaç ülke üzerinden geçiyorsunuz. Teoride tüm ülkeler açık. Coğrafi olarak da bir engel olmamasına rağmen aşamadığımız regülasyonlar oldu. Bu durum hala devam ediyor” diye konuştu.
Gaz depolama işinin Avrupa’da geliştirilebilecek bir alan olduğunu ifade eden Fritsch, şöyle devam etti:
“Türkiye, Türk Akımı ve TANAP gibi projelerin geçiş ülkesi ve enerji merkezi olmak istiyorsa boru hatlarıyla beraber gaz depolama tesisleri de inşa etmeli. Eğer Türk Akımı Yunan sınırında biterse güneydoğu Avrupa ülkelerinin sorunu hala çözülmemiş olacak. Yunan sınırından sonrasında da boru hatlarına ihtiyaç var. Eğer boru hatlarınız varsa gaz depolama yapılarınız da olmalı. Ukrayna şu an bir transit ülke rolünde ama bunun yanında depolama tesisleri de faaliyet gösteriyor. Türkiye için de durumun aynı olması gerekir. Farklı rotalardan farklı boru hatları geçiyorsa, aynı çeşitlilikte depolama tesisleri de gerekir.”
Fritsch, gaz depolamanın karlı bir iş olarak başladığını fakat son yıllarda biraz sekteye uğradığını vurguladı. Bunun sebebinin ise azalan doğalgaz talebinin oluşturduğunun altını çizen Fritsch, “Geçen yıl depolama fiyatları ciddi şekilde düşüş yaşadı çünkü gaz tüketimi düştü. Henüz bu işten zarar etmedik, sadece karımız azaldı. Yeni yapılan kontratlar aslında bu işin tamamen arz talep meselesi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Fritsch gaz depolama işinde Avrupa’da hala potansiyel olduğunu ve Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek gibi ülkelerde bu potansiyelin fazla olduğunu sözlerine ekledi.
Macaristan Gaz Depolama şirketinin dört yeraltı gaz depolama tesisi bulunuyor. Kapasitesi 4,5 milyar metreküp olan mevcut tesisler, kış aylarında maksimum talep dönemlerinde ihtiyacın yüzde 55’inden fazlasını karşılayabiliyor.