Olay Gazetesi Bursa

Türkiye’ye ‘abluka’

Son dönemde her fırsatta Ankara karşıtlığını dile getiren Avrupa Birliği, bütçesini 2027'ye dek Türkiye'ye kapatmaya hazırlanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi ise tasarı olarak sunduğu 717 milyar dolarlık savunma bütçesinde Türkiye’ye silah satışının durdurulması önerisi yer aldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) icra organı Avrupa Komisyonu’nun 2021-2027 arasındaki bütçe önerisi, AB-Türkiye arasında yaşanan gerilimi artıracağa benziyor. 

Avrupa Komisyonu’nun 6 yıllık dönem için hazırladığı bütçe önerisinde, Sırbistan Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’la birlikte Türkiye’ye verilecek mali yardım bütçesi 12 milyar 865 milyon Euro olarak öngörüldü.

AB’ye aday bu kadar çok ülkenin olmadığı 2014-2020 döneminde bu miktar 11 milyar 698 milyon Euro idi. 

ADAY YERİNE KOMŞU ÜLKE

AB liderleri, son dönemdeki açıklamalarında, Türkiye’yi ‘aday ülke’ yerine ‘komşu ülke’ olarak nitelendirerek politika değişikliği sinyali veriyordu. Komisyon da geçen aylarda genişleme stratejisini Batı Balkan ülkeleri ile sınırlandırıp Türkiye’yi dışarıda tutarak, bugünkü koşullarda Ankara’nın tam üyelik perspektifini gerçekçi görmediğini yansıtmıştı. AB geçen yıl da Türkiye’nin demokratik kriterlerinden uzaklaşmasını eleştirerek mali yardımlarda kesintiye gitmişti.

PROJELER RAFA KALDIRILIYOR

Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren bu gelişme, birçok plan ve projenin de rafa kaldırılması anlamına geliyor.
 
SİLAH AMBARGOSU GÜNDEMDE

Bu arada Ankara – Washington arasında inişli-çıkışlı seyreden ilişkileri daha da olumsuz etkileyecek bir gelişme daha yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi’nin, tasarı olarak sunduğu 717 milyar dolarlık savunma bütçesinde Türkiye’ye silah satışının durdurulması önerisi de yer aldı. ABD Silahlı Hizmet Komitesi gelecek hafta bu konuyu gündemine alacak ve nihai bir karar verecek. Tasarının tam hali henüz ortaya konulmazken, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar kendi tasarı özetlerini Temsilciler Meclisi’ne sundu. Gelecek hafta gerçekleşecek  toplantıda, Türkiye’ye silah ambargosunun da dahil olduğu maddeler masaya yatırılacak.

Savunma Bakanlığı’nın ABD-Türkiye ilişkisi hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu kongreye sunacağı belirtildi. Reuters, bu rapor hazırlanana kadar ABD’nin Türkiye’ye önemli savunma sistemlerinin satışını engelleyebileceğini aktardı.