Olay Gazetesi Bursa

Türkiye’ye 1 milyar Euro yatırım

Bu yıl özellikle tarımın yanı sıra ihracat odaklı endüstrilere odaklanacaklarını kaydeden EBRD Türkiye Direktörü Tuerkner, yenilenebilir enerjide de mevcut desteğin 2020'de bitmesiyle yeni bir destek oluşturulmayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, EBRD’nin, geçen yıl Türkiye’de toplam 34 projeye 1 milyar Euro’luk yatırım yaptığını belirterek, ”2019’da da aynı seviyede yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

Tuerkner, EBRD’nin 2019 yatırım planları ve önceliklerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2018’in; jeopolitik gerilimlerin, ekonomik yavaşlamanın olduğu, para biriminde değer kayıplarının yaşandığı ve yatırımcı algısının zayıfladığı, zorlu bir yıl olduğunu ancak EBRD’nin, Türkiye ekonomisine olan güçlü bağlılığını koruduğunu söyledi.

EBRD’nin, geçen yıl Türkiye’de toplam 34 projeye 1 milyar Euro’luk yatırım yaptığını belirten Tuerkner, ülkeye olan inancın sürdürdüğünü ifade etti. Tuerkner, ‘2019’da Türkiye’ye geçen yıl yaptığımız yatırımla aynı seviyede, yaklaşık 1 milyar Euro’luk yatırım yapmayı hedefliyoruz. Biz talep doğrultunda hareket eden bir bankayız. Yatırımlarımız, finansmana dair mevcut talebe, yerel ve dış yatırımcıların yatırım yapmak konusundaki isteğine, sermaye piyasalarının durumuna ve birçok faklı faktöre bağlı olacaktır” diye konuştu. 

HİSSE SENEDİ PORTFÖYÜ ARTACAK

Arvid Tuerkner, EBRD’nin, Türkiye’de yerel para birimini cinsinden finansmana olan desteği artırarak ülkedeki toplam yatırımlar içerisinde yerel para biriminin payını 3’te bire yükselttiğinin altını çizerek, ”EBRD, 2017 yılında Türkiye’deki 228,8 milyon Euro’ya eş değer Türk lirası işlemini, geçen yıl önemli seviyede artırarak toplam 13 işlemle 331 milyon Euro düzeyine çıkardı” dedi.

TARIM VE İHRACAT ODAKLI

Bankanın 2019 yatırım önceliklerine de değinen Tuerkner, ”Bu yıl özellikle tarımın yanı sıra ihracat odaklı endüstrilere odaklanacağız. Yenilenebilir enerjiye odaklanmaya devam edeceğiz. Yenilenebilir enerjide mevcut destek mekanizmasının 2020 yılında bitmesiyle yeni bir destek mekanizmasının oluşturulmasını bekliyoruz. Bu destek mekanizması, piyasa prensiplerine dayanmalı ve Türkiye’nin, Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı’nda ortaya konan hedeflerine ulaşmasına imkan verecek şekilde olmalı” ifadelerini kullandı.

Kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda da yeni finansman sağlanmasının hedeflendiğini anlatan Tuerkner, ”Yerel para birimi cinsinden finansmana odaklanmaya ve özel sektörde inovasyonun teşvik edilmesini desteklemeye devam edeceğiz. Bankamız ayrıca, Türkiye’deki hisse senedi portföyünü artırmakla ilgilenecektir” diye konuştu.

GÜÇLÜ TEMELLER ORTADA

-Türbülansa rağmen Türkiye’nin güçlü temelleri ortada. Türkiye’nin stratejik jeopolitik konumu, sadece ticareti açısından bir nimet değil, aynı zamanda iklimi ve kültürü de Türkiye’yi harika bir turist destinasyonu haline getiriyor. Ülkenin, turizmde canlanma adına bu yıl yüksek beklentileri var.

-Türkiye’nin demografisi de son derece olumlu. Nüfusun yarısı 30 yaşın altında. İnsanların fevkalade girişimci ruhu ülkenin gelişen özel sektörünü beslemeye devam ediyor. Büyük ve küçük şirketler inovasyon yapmaya, evde ve dışarıda büyümeye, istihdam sağlamaya ve yeniden büyümeye çalışıyor.

-Zorluklar var. Ekonomi 2019’da yavaşlamayacak. Sıklıkla kilit çıpası olarak görülen bankacılık sistemi stres altında. Bu ekonomik iyileşmeyi geciktirebilir. Bankaların ekonomik aktivitenin sürmesine imkan tanıyacak finansmana erişimini sağlayacak güçlü politikalara ihtiyaç var.

-İş ortamının geliştirilmesi için yapılacak kararlı yapısal reformlar, yatırımcı güveninin yeniden kazanılmasına yardımcı olacaktır. Ekonomik büyümenin özelikle bu yılın ikinci yarısından itibaren artmasını bekliyoruz. Bu yıl 2 ya da 3 çeyrekte negatif büyüme olabileceğini öngörüyoruz.

-İkinci yarıda ekonomik büyümenin yavaşça artmasını bekliyoruz. 2019’da yüzde 1 seviyesinde büyüme bekliyoruz. Enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlamasını öngörüyoruz. İş ortamındaki zorluk devam edecek. Fakat biz buradaki (Türkiye) işimize bağlılığımızı sürdürüyoruz.