DERYA DEMİR
Kimi esnaf, kimi alanında birçok başarıya imza atmış işadamı, kimi daha iş hayatı ile tanışamadan uyuşuturucu madde ile tanışmış genç bir birey. Birçoğunun uyuşturucu madde yüzünden hayatı parçalanmış, ailesi tarafından terk edilmiş. Kısacası toplumun dışlanmış, istenmeyen kesimi olarak ilan edilmiş bireyleri. Hepsi birçok kez bu bağımlılığından kurtulmak istemiş ancak başarılı olmamamış.
Başarılı olamayan bu bireylere yeni bir hayat kurmak için yeni bir umut kapısı işlemeye başladı. Şuana kadar 50 bağımlının yüreğine dokunan bu kapının gerisindeki bireylerin hayatı birbirinden farklı olabilir ama hepsinin tek bir amacı var o da bağımlıktan kurtularak temiz bir sayfa açmak. Bu sayfanın açıldığı yer ise Dilruba Evleri Dayanışma Derneği’ne Valiliğin verdiği destek ile Orhaneli’ye bağlı Nalınlar Mahallesi’ndeki “İnsalık Köyü”…
“HAYATIN GERÇEKLERİNDEN KAÇIYORDUK”
Herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadan tedavi edilen bağımlılar, daha önce kimsenin kendilerine tanımadığı bir fırsat olan “yeni ve temiz bir hayat” ile tanışıyor. Bu fırsat ile tanışanlardan biri de 34 yaşındaki Ömer Güler. 15 yıldır uyuşturucu kullanan Güler, uyuşturucu ile hayatındaki birçok şeyi kaybettiğini şöyle anlatıyor:
“Çevremdeki iyi insanları, okulumu, kız arkadaşımı, işimi, her şeyden önemlisi ailemi kaybettim. Yaşadığım maddi sıkıntılar nedeniyle kolay para kazanmak için birçok yola başvurdum. Bununla birlikte de temiz sicilimi kaybettim. Uyuşturucu kullanmak hayatın gerçeklerinden, sorumluluklardan kaçmanın bir yolu gibi görünüyordu.
Kısa süreli baygınlık ve uyuşukluklar hayattan kaçmamı sağlıyordu. Ancak devamında hayatım tam anlamıyla alt üst olunca her şeyimi kaybettim. Artık buna bir ‘dur’ demem gerekiyordu ve orada da İnsalık Köyü’nden haberim oldu. Bu köy ile birlikte bir dönüm noktası yaşadım.
Burada kendimi tanıdım, neler yapabileceğimi anladım. Burada bilinçaltı dersleri alarak zihnimizi nasıl yönetebileceğimizi öğreniyoruz. Ardından köyde el işçliği faaliyeleri sürdürüyoruz. Buradaki arkadaşlarla birbirimizi motive ediyoruz. Benim bağımlılara tek bir tavsiyem var o da kendilerine güvenmeleri. İstedikten sonra bu bağımlıktan kolay bir şekilde kurtulabilirler.”
“HAYATTA BAĞIMLILAR DA VAR”
İnsanlık Köyü’nde bağımlıların gerçek bir köy hayatı yaşadığını anlatan Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Duman, “15 bin metre karelik bir alan üzerine inşa edilen köyümüzde muhtarlığımız, misafirhanelerimiz, ahırlarımız, aşevimiz gibi bir köyde olması gereken ne varsa her şey mevcut. Köyümüzde 35 kişiyi misafir edebiliriz ancak kontrolün daha kolay olması amacıyla 20 kişilik gruplarla kurlarımızı devam ettiriyoruz. Şuana kadar bu proje ile 50 kişinin yüreğine dokunduk.
Bunu söylemek için çok erken ama gözlemlerimize göre 10 kişiden 3’ünün buradan gittikten sonra da temiz kaldığını biliyoruz. Biz burada toplumun yok sayılmış kesmine sahip çıkıyoruz, ‘hayatta siz de varsınız diyoruz” diye konuştu.