Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolunun teknoloji odaklı üretim olduğunu söyledi.
Özlü, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Akdeniz Bölge Toplantısı’na katıldı.
Buradaki konuşmasında Akdeniz’in lojistik ve ulaşım imkanlarının hem kendi bölgesi hem de ülke için ciddi bir avantaj olduğunu belirterek, ‘’Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için OSB’lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekmektedir. Türkiye’nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda OSB’lerin ciddi katkıları olacaktır” dedi. Yeni düzenlemelerle amaçlarının günü kurtarmak değil, geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermek olduğuna işaret eden Özlü, Türk sanayisini ve OSB’lerini yeni nesil OSB kavramıyla tanıştırdıklarını kaydetti.
2023’DE HEDEF 65 YENİ OSB
2016 yılı sonuna kadar 173 OSB projesinin tamamlanarak sanayicilerin hizmetine sunulduğunu vurgulayan Özlü, tamamlanan bu projeler için Bakanlıkça 2017 fiyatlarıyla 4,2 milyar lira tutarında kredi kullandırıldığını anlattı. Gelişmenin sürdüğünü vurgulayan Özlü, şunları kaydetti: ‘’1962, 2002 arasında yıllık ortalama 2 adet OSB projesi biterken, 2003, 2016 arasında yıllık ortalama 8 adet OSB projesi tamamlanmıştır. 2002’ye kadar üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395 iken son 15 yılda 50 bin 437 parselde üretime geçilmiştir.
3 binden fazla parsel inşaat aşamasında, 5 bin parsel ise proje aşamasındadır. Ayrıca 13 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. Şu an üretime geçen parsellerde 1 milyon 720 bin kişi istihdam edilmektedir. OSB’lerdeki boş parsellerin de üretime geçmesiyle birlikte, bu sayının 2,5 milyon kişiye ulaşılmasını bekliyoruz. 2023 hedefimiz 65 yeni OSB kurarak, 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır.”
DÜNYA HIZLA DÖNÜŞÜYOR
Her bölgenin ve şehrin ihtiyaçlarına uygun OSB’ler kurabilmek için detaylı ve titiz çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Özlü, ‘’Bu titiz çalışmalarımızın en son örneği, Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir. 5 milyon 300 bin metrekarelik alana kurulacak olan bu OSB, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, 15 bin kişilik ilave istihdam sağlayacaktır” diye konuştu.
Dünyanın hızla değiştiğini ve dönüştüğünü, bu değişimin ve dönüşümün temel dinamosunun da bilim ve teknoloji olduğuna dikkati çeken Özlü, ‘’Son birkaç yıldır Sanayi 4.0’ın getirdiği yeni bakış açısı bütün üretim ve pazarlama süreçlerini değiştirmiştir. Bizim de Türkiye olarak, bu yeni süreci tam anlamıyla kavramamız şarttır. Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolu, teknoloji odaklı üretimdir. Türkiye, yüksek teknoloji ile büyüyecektir” dedi.
AKTİF ÜRETİCİ OLMAK GEREK
Faruk Özlü, Sanayi 4.0’ı kavramanın yetmeyeceğini belirterek, Türkiye’nin bu sürecin aktif aktörlerinden biri olmak zorunda olduğuna vurgu yaptı. Özlü, ‘’Pasif tüketiciler değil, aktif üreticiler olunması gerekli. Açıkça belirtmek isterim ki ülkemizin gelecekte nerede olacağı, bilime ve teknolojiye yapacağımız yatırımlara bağlıdır. Türkiye’nin en büyük açığı, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapattığımızda, cari açık problemimiz kalmayacaktır. İhracatımız içerisindeki yüksek teknoloji ürünlerin payı, yüzde 4’e yakın. Bunu mutlaka arttırmak durumundayız” şeklinde konuştu.