Olay Gazetesi Bursa

‘Türkiye yazılıma yatırım yapmalı’

Türkiye'nin nostaljiyi bırakması, gerçekçi olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Demirtaş, ''Geçmişte hit olan sektörlere değil, gelecekte hit olacak alanlara yatırım yapılmalı” dedi.

ASLIHAN AYDIN

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı, ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yerli otomobil yapmak yerine yazılım sektörüne yönelinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ursa Şubesi’nin önceki akşam  Almira Hotel’de gerçekleştirilen toplantısında konuşan Demirtaş, kısa, orta ve uzun vadede Türkiye ve dünya piyasalarını değerlendirdi. 2015’in Türkiye ve dünya için kayıp olarak geçtiğini dile getiren Demirtaş, “Bunun sebebi siyasi çalkantılar, birazcık kendi ayağımıza çelme takmadır. Önemli olan 2016’nın da kayıp bir yıl olup olmayacağı. Kısa vadede 2016-2017 yılının kurtarılması ve orta ve uzun vadede de Türkiye’yi bekleyen zorlukların çözülmesi için şimdiden adım atılması lazım” dedi. En önemli adımın hukukun üstünlüğünün sağlanması olduğunu belirten Demirtaş, hukuk olmadan sadece ticaretle bir yere gelinemeyeceğini vurguladı. Toplumsal barışın sağlanması gerektiğine de dikkat çeken Demirtaş, “Herkes huzur istiyor, herkes ekmek istiyor, herkes çocuğunun iyi eğitim almasını istiyor. Kutuplaşmayı bırakıp ortak beklentilere yönelmek gerek” diye konuştu.

BEYAZ YAKA EKSİĞİ

Popülist devlet politikalarından uzak durulması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Devlet harcamasıyla gelen ekonomik kalkınma sürekli olmayacaktır. Sürekli bir ekonomik kalkınma, daima özel sektörün kalkınmasıyla yapılandır. Özel sektörün kalkınması için teşvik verilmelidir ama teşviğin dışında Türkiye’deki beyaz yaka eksikliğinin tamamlanması gerekiyor” dedi.

BARIŞÇIL ORTAM KISA VADEYİ PARLAK KILAR

Seçim sonrası ortaya çıkacak barışçıl bir ortamın Türkiye’nin 6 ay veya 1 yılını parlak kılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, “Borsa yukarı gider, faizler iner. Ancak önemli olan orta ve uzun vadede neler olacağıdır. Bunun için 2001-2007 yıllarında sağlanan mali disiplinin sürdürülmesi, AB müzakerelerinin devam etmesi, hukukun üstünlüğü sağlanmalı, üretim ayağında ise Türkiye’nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye devam etmesi gerekiyor” dedi. Finans piyasalarının derinliğinin artırılmasının önemine de işaret eden Demirtaş, borsada halka açık şirketlerin sayısının değil kalitesinin artırılması gerektiğini bildirdi.

YATIRIM KARLI OLDUĞU İÇİN YAPILIR

Yerli otomobil konusunda da görüşlerini paylaşan ekonomist Demirtaş, şöyle devam etti: “İyiliği kötülüğü rakamları görmeden söylenemez. Ancak, görülüyor ki halihazırda daha önce üretilmiş olan bir modelin üzerine makyajlama olarak çıkacak bir araçtan bahsediyoruz. Bunun daha ucuz olduğu söyleniyor. Bir yatırım daha ucuz olduğu için değil, daha karlı olduğu için yapılır. Ucuz olduğu için yapılan yatırımlar çoğunlukla batar” dedi.

NOSTALJİYİ BIRAKMALIYIZ

Yazılımın önemine dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu: “Otomobil sektörüne girilebilirsiniz ama garajda kurulan teknoloji firmaları, koskoca dev firmaların üstüne çıkmış durumda. Siz buraya doğru giderken, 1940’larda kaçırdığınız gemiye tekrar binmeye çalışmamalısınız. Bir başka deyişle Türkiye’nin nostaljiyi bırakması gerekiyor. Gerçekçi olması gerekiyor. Geçmişte hit olan sektörlere değil, gelecekte hit olacak sektörlere yatırım yapması gerekiyor. Türkiye’nin 1940’lardan beri binlerce dev firmanın gece gündüz Ar-Ge’ye yatırım yaparak geldiği piyasaya girmesi mi daha mantıklı yoksa ilk yatırım oranları çok daha düşük bireysel eğitilmiş insan gücüyle giriş yapılabilecek yazılım gibi bir sektörde var olması mı daha mantıklıdır?”

HÜKÜMET KURULURSA BÜYÜME HIZLANIR

TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında kur ve gıda şoku ile karşı karşıya kaldığını söyledi. 2016 yılına umutla yaklaştıklarını ifade eden Onur, “Fed’in faiz artırımlarının piyasayı rahatsız etmeyecek hız ve adımlarda gerçekleşmesi ihtimali yüksek” dedi. Önümüzdeki 1 Kasım seçimlerinin oldukça yüksek bir önem arz ettiğini dile getiren Onur, “Seçimlerden sonra tek parti ya da makul bir koalisyon hükümeti kurulması süreci hızlı bir şekilde tamamlanırsa ekonomik aktörlerin 3-4 yıldır erteledikleri tüketim ya da yatırım kararlarını hayata geçirmeleri ve bunun ekonomik büyümeyi 2016 yılında hızlandırması söz konusu olabilecektir” ifadelerini kullandı.