Litvanya’nın en önemli ödüllerinden sayılan Şövalye madalyasına layık görülen Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım’a götürülen nükleer silahların ilk olarak Türkiye tarafına yönlendirileceğini ve bu bakımdan Türkiye’nin Kırım’ın ilhakinden kurtulmasında daha aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.
Cemil Kırımoğlu, Rusya tarafından ilhak edilen bölge konusunda Türkiye’nin alacağı pozisyon ve Türk heyetinin Kırım raporu hakkında AA’ya açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin, Kırım’ın Rus ilhakından kurtarılması konusunda daha aktif rol almasını umut ettiğini belirten Mustafa Cemil Kırımoğlu, “Türkiye’nin AB ülkeleri gibi yaptırımlara katılmasını istiyoruz fakat Türkiye’nin durumunu da anlıyoruz. Rusya ile ticaret ve enerji çıkarları var. Kırım Tatarları içinde tutuklu bulunan bazı kişilerin serbest bırakılmasına Türkiye’nin yardım edebileceğini Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmiştim. Fakat milli ve insan haklarının korunması için bir şey yapılamaz. Çünkü Kırım Tatarlarının Rusya ile geleceği olmayacak” diye konuştu.
Cemil, “Kırım’a yürütülen nükleer silahlar ilk olarak Türkiye tarafına yönlendirilecek. Bu bakımdan Türkiye, Kırım’ın ilhakten kurtulmasında daha aktif rol oynamalıdır” ifadelerini kullandı.
Kırım Tatarlarının durumunun incelenmesi için Prof. Zafer Üskül önderliğindeki Türk heyetinin rapor hazırlamasının Türkiye’nin otoritesini yükselttiğini kaydeden Kırımoğlu, “Türkiye’nin yaptırımlara katılmadığı için hazırlanan raporun olumlu olacağını düşünen ve daha önce kimseyi bölgeye sokmayan Ruslar şok yaşadı. Türk raporu tam bir şok oldu. Rusya zannetti ki, eğer Türkiye yaptırımlara katılmadıysa rapor da onların lehine olacak. Türk heyetinin daha fazla zamanı olsaydı daha çok şey yazardı. Türkiye’nin otoritesini yükselten çok iyi bir rapor oldu. Ayrıca bu raporun dünya kamuoyuna da faydası oldu” dedi.
“Putin iktidarı gitmeyene kadar Kırım çözülemez”
Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı yaptırımlarının etkili olacağını öne süren Kırım Tatarları lideri, sözlerine şöyle devam etti:
“Yaptırımların büyük rolü olacağına inanıyorum. Afganistan’a giren Rusya’ya 1979’da yaptırım yapıldıktan sonra 10 sene beklemek zorunda kaldık. Eğer yine 10 sene beklemek gerekirse tam bir facia olur. Umut ediyoruz ki, dinamik bir zamanda herşey daha erken biter. Putin iktidarı gitmeyene kadar bu işin çözüleceğini sanmıyorum. Eğer yaptırımlar gerekli seviyede olsa Ruslar, mutlaka etkilenir.”
Rusya, daha önce Ukrayna toprağı olan Kırım’ı ilhak ettiği ve Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçlerine karşı savaşan ayrılıkçılara destek verdiği için ABD ve AB ülkelerinin ekonomik yaptırımlarına uğruyor.