Olay Gazetesi Bursa

Türkiye geleceğini oyladı

Dünya basını, Türkiye'deki referanduma geniş yer verdi. Birçok gazetenin internet sitesinin manşet haberi Türkiye referandumu oldu.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişletmeyi ve yargıda köklü değişiklikler getirmeyi öngören anayasa referandumu, dünya basınının da öncelikli gündem maddesi oldu.

CNN International,  Türkiye’nin 1923’deki kuruluştan sonra yaptığı en geniş kapsamlı anayasal değişiklik olacağını öne sürdü.

CNN ise internet sitesinin manşetine taşıdığı haberinde, seçmenlerin parlamenter demokratik sistemi güçlü başkanlık sistemiyle değiştirecek 18 maddelik reform paketini oylamak üzere sandığa gittiğini hatırlattı.

İngiliz yayın kuruluşa BBC gelişmeyi ”Ülke modern tarihinin en büyük siyasi tercihini yaptı’ ifademerini kulladı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, halk oylamasının modern Türkiye tarihinin en radikal değişikliği olduğunu vurguladı. İngiliz haber ajansı, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere oy kullanan insanları yansıtan kareleri abonelerine servis etti.

PLEBİSİT’E DÖNÜŞTÜ

İspanyol El Mundo gazetesi, Erdoğan’ın referandumu “plebisit”e dönüştürdüğü eleştirisini getirdi.

Fransız Liberation gazetesi, internet sitesinden yayınladığı haberinde Türkiye’de seçmenlerin Erdoğan’ın anayasa projesini oylamak üzere sandığa gittiği vurgulandı.

YOĞUN İLGİ

Halk oylamasını takip etmek için Türkiye’deki yerleşik yabancı basın mensuplarıyla birlikte 517 yabancı basın mensubu akredite oldu.

Yurt dışından yalnızca halk oylamasını takip etmek için gelen gazetecilerin sayısı ise 233’e ulaştı. Türkiye’deki halk oylamasına en büyük ilgiyi ABD basını gösterirken, bu ülkeden 32 basın mensubu akredite oldu. ABD’yi 30 gazeteci ile Almanya, 25 basın mensubuyla İngiltere takip etti. Japonya ve Rusya’dan ise 15’er gazeteci akredite oldu.