Olay Gazetesi Bursa

‘Türkiye enerjide milli parayla ticarete başlıyor’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Türkiye, özellikle enerji politikalarında yeni dönemde, büyük enerji hacmi oluşturduğu ülkelerle milli parayla ticarete başlıyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, enerjinin Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi ve ekonomik istihdam sürecine katkısında önemli olduğunu kaydetti. 

 

Albayrak, 14 yılda enerji noktasında gelinen aşamayı vurgulayarak, enerjide, Türkiye ekonomisinde olduğu gibi yaklaşık üç katı bir büyüme gerçekleştirildiğini söyledi. Politikalarını her zaman Türkiye büyüyecekse enerji alanında da yatırımlarıyla birlikte büyümesi üzerine inşa ettiklerini belirten Albayrak, büyüme için hep yeterli miktarda ve düşük maliyetle elektrik enerjisi üretiminin gayretinde olduklarını anlattı. 

 

“Stratejimizin başında enerji arz ve güvenliği var”

 

2003 yılı başından bu yana yaklaşık 75 milyar dolarlık yatırımla, özel ve kamunun birlikte Türkiye’nin kurulu gücünü 32 bin megavattan bu yıl sonu itibarıyla 80 bin megavata ulaştırdıklarını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

 

“Strateji ve politikalarımız kaynak çeşitliliğinin sağlanması, yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması, sürdürülebilirlik, enerji piyasalarında serbestleşme, enerji verimliliği, enerji üretiminde teknoloji transferi ve yerli teknolojinin geliştirilmesi temelleri üzerine kuruldu. Stratejimizin başında enerji arz ve güvenliği var. Bölgemizdeki çalkantılara, dünyadaki ekonomik istikrarsızlığa rağmen ihtiyacımız olan enerji kaynaklarının teminini en doğru, güvenli ve en düşük maliyetle sağlamak, ithalatımız azaltmak, bunun yanında ülkemizin potansiyelini kullanarak enerji alanında kullanılan teknolojilerin ülkemizde üretilmesi noktasında önümüzdeki dönemdeki stratejimiz bu haritanın özetini oluşturuyor.”

 

Altyapıyı güçlendirerek daha çok vatandaşa doğalgaz konforunu yaşatmak durumunda olduklarını belirten Albayrak, yaklaşık 13 milyon aboneyle, Türkiye’de doğalgaz seferberliğini yıllık 13 milyar metreküp tüketimle, şehirlerin ve ilçelerin temiz bir enerjiyle de tanışması noktasında büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

“5 ile daha doğalgaz arzı sağladık”

 

Albayrak, “Sadece 2016’da, bu yıl sonu itibarıyla 600 milyon TL’yi geçen bir yatırım ortaya koyduk. 351 kilometre yüksek basınçlı doğalgaz boru hattı döşedik. 5 ile daha, Tunceli, Sinop, Mardin, Muş ve Bingöl’e arzı sağladık. 17 ilçeyi doğalgaz arzı noktasında hazır hale getirdik. 2 yeni OSB’ye ve birçok farklı noktaya doğalgaz sağladık. 2016 yılında yapım çalışmaları sürdürülen Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi’nde birinci grup depolamanın kaverninin inşallah önümüzdeki ay açılışını gerçekleştireceğiz.” ifadesini kullandı. 

 

İktidarları döneminde arz güvenliği için gelişen teknolojilerin ve pazarın kaymakta olduğu LNG teknolojileriyle ilgili önemli yatırımlar ve adımlar attıklarına dikkati çeken Albayrak, “Sadece LNG terminallerinin genişletilmesi noktasında değil, ‘FSRU’ denilen mobil gemilerin içerisinde farklı noktalara götürüp altyapıyı doğalgaz arzının acil talebini karşılayacak teknolojileri ilk defa Türkiye’ye getirdik ve inşallah bu yıl bitmeden onun da açılışını İzmir’de gerçekleştireceğiz.” diye konuştu. 

 

Bakan Albayrak, üç kriterleri olduğunu belirterek, şunları vurguladı:

 

“Bölgesel çerçevedeki uluslararası projelerin içerisinde yer almak noktasında Türkiye’nin olmasını istiyorsak, 1; bir proje Türkiye için, taraflar noktasında, her iki tarafın kazanmasını ortaya koymalı. 2; bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sağlamalı. 3; bölgesel ve küresel barışa katkı sağlamalı. ‘Bunları sağlayan her projenin içerisinde Türkiye olarak oluruz’ dedik. 

 

Nitekim, TANAP bu stratejinin uygulanması noktasında son 10 yılda dünyada gerçekleşen en başarılı projelerden bir tanesi. Bunu müteakip, bununla ilişkili baktığımızda, Türk Akımı sahneye geliyor. Malumunuzdur, ekim ayı Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle Rusya’yla çok önemli bir anlaşma olan Türk Akımı’nı imzalamış olduk. Türk Akımı’yla Türkiye, Rusya’ya doğalgaz bağımlılığı noktasında bir artışa gitmemektedir. Tam tersine, Batı Akımı’ndan Türkiye’ye tedarik edilen gazın, aradaki ülkelerin baypas edilerek artık direkt üreticiden Türkiye’ye gelmesi noktasında arz güvenliğini sağlamaktadır. Türkiye üzerinden ikinci ve üçüncü pazarlara taşınmasıyla ilgili de Türkiye’yi önemli bir bölgesel merkez haline getirecek önemli bir proje olarak karşımıza çıkmıştır.”

 

“Rusya ile doğalgaz ticaretinde TL’ye geçiş için çalışmalara başlandı”

 

Türkiye’nin enerji alanında son dönemde çok önemli adımlar attığını ve atmaya da devam edeceğini vurgulayan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Kapalı kapılar ardında bizi tehdit etmeye çalışsalar da gölgelerden, gölgelerin arkasından kahpece tehditleriyle korkutmaya çalışsalar da Allah’ın izniyle biz hiçbir şeyden korkmayacağız. Burada, çok önemli bir nokta var. Biz önce kendimizi bileceğiz, milletimizi bileceğiz, Rabbimizi bileceğiz, söylenen söze bakacağız bir muhatap var mı? Gölgelerden havlayanlara değil, o havlayanların ipini elinde tutan kahpelere mesaj vereceğiz. Ne mesajı vereceğiz biliyor musunuz? Önümüzdeki dönemde bu kahpeleri daha da kudurtacak bir gelişme açıklayacağım şimdi size. 

 

Şimdi, o birilerini kudurtacak bir adım atıyoruz; bakın, herkes burada dinlesin, milli muhalefete de sesleniyorum yani milli olan muhalefet varsa onlar da dinlesin, ülkenin ali menfaatine bir şey söylüyorum. Türkiye özellikle enerji politikalarında yeni dönemde, büyük enerji hacmi oluşturduğu ülkelerle milli parayla ticarete başlıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu, çok önemli bir şey demek. Ha, biz yine korkmuyoruz. Ben, yine o iplerini, havlattıklarının iplerini elinde tutanlara sesleniyorum; biz Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmayız.” 

 

Albayrak, Türkiye’nin, Rusya ile doğalgaz ticaretinde TL’ye geçiş için çalışmalara başladığını, tüm ilgili kurumların çalıştığını bildirdi.