Hatice DAL
Türk Tabipleri Birliği’nin başlattığı Beyaz Yürüyüş kapsamında Bursa’ya gelen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık sistemini değerlendirdi.
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, pandemi döneminde yaşanan sorunlardan, ulaşılamayan ilaçlara, randevu sürelerinin 5 dakikaya indirilmesinden, sağlıkta şiddete kadar pek çok konuya dair açıklamalarda bulundu. Koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’ ilacı ile ilgili tartışmaların sürdüğünü belirten Şebnem Korur Fincancı, Favipiravir’i kullananların panik yapmaması gerektiğine ve bilinen herhangi bir yan etkisinin bulunmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından kapsamlı bir araştırmanın yapılmayışına tepki gösteren Fincancı, “Favipiravir’i filyasyon ekiplerine verip zorla hastalara dağıttırdılar. Kutusu 12 dolar olan bu ilaç 14 ay boyunca milyonlarca hastaya dağıtıldı. Sağlık sistemi üzerine büyük bir yük” şeklinde konuştu.
KUR YÜKSEK, HAM MADDE ALINAMIYOR
Türkiye’de 652 ilaca erişimde sorun yaşandığını da hatırlatan Başkan Şebnem Korur Fincancı, “İlaçlar yılbaşında döviz kuruna göre sabitleniyor. Ancak 2021 yılbaşından bu zamana kur 3 kat arttı. Bu nedenle şu anda ölümcül olabilecek bir takım tedavilerde kullanılan bazı ilaçları temin edemiyoruz. Çünkü kur fiyatının yüksekliğinden dolayı ham maddesini alamıyoruz. Bu ilaçların arasında kanser ilaçları var. Ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Hastanelerde de ilaç temini sıkıntısı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKÇILARA AYRILAN PAY YARIYA İNDİ
Toplumdaki ayrışma ve kutuplaşmanın sağlık çalışanlarına şiddet olarak döndüğünü belirten Prof. Dr. Fincancı, “Topluluklar çatışmalı ortamlardır, çatışmaları ortadan kaldıran ise toplum olma becerisidir. Sağlıkta şiddet de bunun bir parçası. Sağlık çalışanlarının emeği değersizleştirilerek düşmanlaştırıldı. 2002’de Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 70’i sağlık çalışanları için ayrılırken şimdi ise bu oran yüzde 30’lara kadar düştü. Yani hekimlerin emeği değersizleştirildi” dedi.
TIP FAKÜLTELERİ NİTELİKSİZLEŞİYOR
Türkiye’de bulunan 128 tıp fakültesinden yarısının nitelik açısından yetersiz olduğunu anlatan Şebnem Korur Fincancı, “Tıp fakültesi öğrencileri niteliksiz bir eğitim sürecinden geçiyor. Böyle olunca ciddi bir yetersizlikle karşı karşıya kalınıyor. Ayrıca fakülte sayısındaki bu artış, hekim fazlalığından kaynaklı ucuz işgücünü de beraberinde getirebilir” diye konuştu.
HASTANELERE ERİŞİLEMİYOR
Yoğunluk nedeniyle hastaların randevu almakta zorlandığına ve kamu hastanelerinde sağlığa erişiminin aksadığını dile getiren Fincancı şunları söyledi: “Kovid-19 salgını sürecinde ertelenmiş sağlık hizmetleriyle karşı karşıya kaldık. İnsanlar pandeminin ilk günlerinde hastanelere gelmediler. Hasta başına 5 dakika verildi. 5 dakikada ancak hastanın yüzüne bakabilirsiniz. Kamu hastanelerinden randevu alamayan vatandaş özel hastanelere gidiyor. Bu nedenle Kovid salgını sürecinde özel hastanelerin hasta sayısı arttı.”