Olay Gazetesi Bursa

Türk Silahlı Kuvvetlerinin atları Bursa’da böyle eğitiliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), aralarında 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki merasim törenlerinde de kullanıldıkları 'Tören', 'top çeker' ile 'Engel atlama' ve 'Üç günlük yarış müsabakalarına' katılan atları, Bursa'nın Gemlik İlç

Gemlik İlçesinde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel olarak yetiştirilen köpeklerden sonra atlarında ihtiyacını karşılayan tek tabur konumunda.


Burada, aralarında, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları’nda da kullanılan tören atlarının bulunduğu, ‘top çeker’ ile ‘Engel atlama’ ve ‘üç günlük yarış müsabakalarına’ katılan atlar yetiştirilip eğitiliyor.


4 yaşına kadar eğitilen bu atları daha sonra Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi’ne teslim ettiklerini söyleyen Gemlik Askeri Veteriner Okulu At Üretim Bölüm Komutanı Yüzbaşı Mehmet Köse şu anda 80 at ile ilgilendiklerini açıkladı.


►HABERİN FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN…

TSK’da her atın, doğumu, eğitilmesi ve yetiştirilmesinin at ve atçılık kültürü kapsamında sadece kendi taburlarında yapıldığını açıklayan Köse, şunları söyledi:

“Atlarımızın eğitimi doğıumdan hemen sonra başlıyor. İlk iki yıl atlara insan araştırma ve itaat eğitimi, başlangıç eğitimi veriyoruz, insanlara olan güven duygusunu pekiştiriyoruz. 2-3 yaş arasında ise üzerine binebilmek için tay gelişim eğitimi uyguluyoruz. 3-4 yaşları arasında da yüksek binicilik ve koşum atlarının top çekebilme kabiliyetlerini arttırmak içinde tay temel eğitimine ağırlık veriyoruz. Bu eğitim atın doğumundan itibaren 4 yıl sürüyor. Tam olarak yetiştirdiğimiz atlarımızı daha sonra Ankara Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı’na teslim ediyoruz.” dedi.

DENİZDE DE EĞİTİM VERİLİYOR

At üretimi ve yetiştirilmesinin teknoloji kullanılarak bilimsel olarak yapıldığını belirten yetkililer; hayvanların her koşulda görev yapması için atların sahilde ve denizde de koşturulduğunu, denize sokulduğunu belirttiler.

ATLARIN ULUSUMUZDA ÖZEL YERİ VAR

Atların, Türk tarihindeki çok özel yerinin bulunduğunu belirten yetkililer, şunları söyledi:

“At ve Türk beraber anılan, birbirini bütünleyen, ölümünde bile beraber gömülen bir olgu olmuştur. At’ı insanoğlunun hizmetine sokan, evcilleştirerek insanla tanıştıran ve zamanın en ihtişamlı savaş aracına dönüştüren Türk ulusudur. Kuruluş tarihi M.Ö. 209 olarak kabul edilen TSK’nın bu tarih derinliğine bizleri götüren tek araç olarak, zamanımızda sadece at kalmıştır. TSK motorlu araçların yaygınlaşması ile toplum hayatından çıkarak tamamen kaybolma boyutuna gelen at’ı ve at kültürünü canlı, yaşayan bir müze olarak devam ettirmektedir.”