Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın zamanda ziyaret ettikleri Çin’in Tianjin bölgesinin, kapasite olarak dünyanın en büyük ikinci liman bölgesi olduğunu belirtti.
Ziyaret kapsamındaki görüşmeler sonucunda Çinli yetkililer tarafından Tianjin bölgesinde kendilerine yer tahsis edildiğini anlatan Güngör, bu gelişme üzerine Çin’de Hacettepe Teknokent’in bir şubesini açmaya karar verdiklerini ve resmi işlemleri başlattıklarını bildirdi. Güngör, bürokratik işlemlerin 2,5 ay gibi bir sürede tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
Çin’de açacakları şubenin teknokent firmalarına önemli yararlar sağlayacağının altını çizen Güngör, şunları kaydetti:
“Teknokent şirketlerimiz için ücretsiz hizmet veren dış ticaret ofisi oluşturduk. Dünyanın çeşitli yerlerinde de benzer uygulamalar yapmak istiyoruz. Bunun ilk örneğini Çin’de gerçekleştireceğiz. ‘Teknokent’teki firmalarımızın ürünlerini dış pazara açalım’ diye düşündük. Türkiye’de ilk kez bir teknokent dış ticaret ofisi açarak kendi firmalarının ürünlerini dışarıya pazarlayacak.”
Hacettepe Teknokent’teki firmaların yüzde 60’ının yazılım alanında faaliyet gösterdiklerine işaret eden Güngör, “Bir ekip oluşturduk. Bu ekip, teknokentimizdeki firmaların ürünlerini Çin’e pazarlayacak. Orada 4 satış temsilcisi arkadaşımız olacak ve teknokentimizdeki firmaların ürünlerini Çin pazarına tanıtıp müşteri temsilcisi gibi satışını yapacaklar” ifadelerini kullandı.
“Çinliler Türkiye ile iş yapmak istiyor”
Türk yazılım sektörünün Çin’de önemli işler yapabileceğine inandığını belirten Güngör, teknokentte dünya ile rekabet edebilecek ürünler üreten firmalar bulunduğunu söyledi.
Çinli yetkililerin Türkiye ile işbirliği yapmak konusunda istekli olduklarını vurgulayan Güngör, “Batı’dan ziyade Türkiye ile daha büyük işbirlikleri yapabileceklerini ifade ettiler” diye konuştu.
Güngör, Çin’de yatırımcılar açısından önemli imkanlar sunan bir teşvik sistemi uygulandığını bildirdi.
Türk gıda sektörünün Çin’de yer alması gerektiğini dile getiren Güngör, “Gıda sektörünü Çin’e taşımak istiyoruz. Ziyaretlerimiz sırasında Çin’de peynirin pek yapılmadığını tespit ettik. Bu yüzden ‘Çin’de bir peynir tesisi nasıl yapılabilir?’ diye araştırdık. Bize liman bölgesinde bir fabrika tahsis edeceklerini ve bununla ilgili ücret almayacaklarını söylediler. Bize ‘Siz sadece sattığınız ürünler üzerinden vergi vereceksiniz. Biz sizden başka bir şey istemiyoruz’ dediler” şeklinde konuştu.