Olay Gazetesi Bursa

Türk inşaat sektörü güçlü bir yapıya sahip

Türkiye'nin inşaat sektöründe Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi konumunda olduğunu ifade eden Bakan Kurum, sektörün dünyanın her ülkesinden çok yoğun talep aldığını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türk inşaat sektörü hem üretici hem de malzeme tedariki noktasında güçlü bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Kurum, Uluslararası İnşaat Çalıştayı’nın açılışındaki konuşmasında, inşaat birim fiyatları konusunda ortak terminolojiye geçişi ve yapı bilgi modellemesi sisteminin değerlendirileceğini belirtti. Dünyanın her yerinde inşaat sektörünün ekonomik büyümenin lokomotifi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Kurum, ‘’İnşaat sektörünün dinamizmini ve canlılığını tüm bölgemize yaymalıyız. Ülke olarak Türkiye’nin bunu yapabilecek gücü var. Türk inşaat sektörü hem üretici hem de malzeme tedariki noktasında güçlü bir altyapıya sahiptir. Bu kapsamda sektörde inşaat yapım işleriyle ilgili teknik gelişmeleri izliyor, teknik şartname, birim fiyat tarifleri gibi konularda yayınlar hazırlıyoruz” dedi.

YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Şehir hastanelerinde, İstanbul Havaalanı’nda ve Marmaray gibi hayata geçirdikleri büyük projelerde yapı bilgi modellemesi sistemi teknolojisini uyguladıklarını dile getiren Kurum, ‘’Yaptığımız bütün çalışmaların yerli ve yabancı tüm yatırımcılara yol gösterici birer kılavuz olacağına inanıyoruz. Şunu gururla söyleyebilirim ki, bugün ülkemiz inşaat sektöründe Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi konumunda. Bugün Türk inşaat şirketlerinin Şili’den Rusya’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın her yerinde yüzlerce büyük projede imzası var. İş bitirme hızı, kaliteli malzeme kullanımı ve tecrübeli iş gücüyle inşaat sektörümüz, dünyanın her ülkesinden çok yoğun talep alıyor” diye konuştu. Türkiye’de 440 bin müteahhidin bulunduğuna işaret eden Kurum, inşaatın tüm safhalarında gerekli olabilecek tüm malzeme ve ürünlerin Türkiye’de üretildiğini ve yurt dışına ihraç edildiğini anlatı.

18 YILDA 860 BİN KONUT

Bakanlığa bağlı TOKİ Başkanlığının konut üretiminde önemli bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Murat Kurum, şöyle devam etti: ‘’TOKİ Başkanlığımız, belki de dünyada eşi benzeri az görülen son 18 yılda 860 bin konut üreterek ülkemizdeki dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmelerine imkan sağlamıştır. Sadece evler inşa etmemiş, sosyal donatı alanları, yaşam alanlarını da birlikte inşa ettik. Çarpık kentleşmeden kaynaklanan şehirlerimizdeki yapı stokunu hızlı şekilde bertaraf etmiş olduk. TOKİ bunun dışında birçok ülkede iş yapıyor. Endonezya’da, Sri Lanka’da, Pakistan’da ve Somali’de konut, hastaneler, misafirhaneler, spor salonları olmak üzere toplam 6 bin 200 binanın inşaatını bedelsiz olarak yaptık.”

ELEKTRONİK İŞLEM NUMARASI

Türkiye’de mülkiyet belirleme çalışmalarını tamamladıklarının altını çizen Kurum, ‘’Tapu ve kadastro hizmetlerimizi birbiriyle entegreli olarak aynı çatı altında yapıyoruz. Dijital tapu uygulamaları, saha tecrübesi, kurumsal yapısı, birikimli kadrosuyla bu yapı Dünya Bankası tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmektedir” dedi. TBMM’nin inşaat ve yapı sektörünü yakından ilgilendiren bir düzenleme üzerinde çalıştığını kaydeden Kurum, ‘’Meclisimiz kaçak yapılaşmanın önüne geçme konusunda düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Meclisin yapacağı bu düzenlemeyle birlikte planlamada şeffaflığı sağlamak amacıyla elektronik işlem numarasına geçeceğiz. Bu numarayla artık tek çatı altında tüm imar planlarımız aynı genel müdürlük çatısı altında dijital göreceğiz” şeklinde konuştu.