Olay Gazetesi Bursa

Tüketicilere kredi uyarısı

Faizlerin çok yüksek olduğunu belirten TÜKDER Başkanı Filizoğlu, ''Aldığınız rakamın yaklaşık iki katını geri ödüyorsunuz. Uzun vade de tüketicinin geleceğini ipotek altına alıyor. Vatandaşlar pirince giderken eldeki bulgurdan olmasınlar'' dedi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Nejdet Filizoğlu, taşıt ve konut kredilerinin çok yüksek olduğunu belirterek, tüketicilere krediden uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.

Filizoğlu, yaptığı açıklamada, son dönemde bankaların kredi faiz oranlarının çok yükseldiğini vurguladı. Tüketicileri konut veya taşıt kredisi kullanmamaları yönünde uyaran Filizoğlu, ”Faizler çok yüksek. Neredeyse yüzde 50 artış var. 50 bin lira kredi çekiyorsunuz yaklaşık 100 bin lira geri ödüyorsunuz. Son alınan kararla vade süresi de uzatıldı. Uzun vade sayıları da tüketicinin geleceğini ipotek altına alıyor. Tüketiciler pirince giderken eldeki bulgurdan olmasınlar” dedi.

EN ÇOK ŞİKAYET CEP’TE

Tüketici şikayetlerine de değinen Filizoğlu, 2018 yılında Türkiye genelinde 600 bin, Bursa’da ise 28 bin tüketici şikayeti yapıldığını söyledi. Ülke genelindeki şikayetlerin yüzde 87’sinin, Bursa’daki şikayetlerin de yüzde 92’sinin tüketici lehine sonuçlandığını vurgulayan Filizoğlu, aleyhte alınan sonuçların ise eksik evraktan kaynaklandığının altını çizdi. Son dönemde en çok GSM operatörlerinden şikayet geldi sayıları dağini ifade eden Filizoğlu, ‘’Operatörler yarış halindeler. Vatandaşın taahhüdü bitmeden farklı operatörlere geçmesini sağlayıp cezai işlem uygulanmasına neden oluyorlar. Tüketici bunu kendi operatörü sanıyor ve onay veriyor. Sonra hem ceza ödüyor hem de hizmet alamıyor. Bu tür durumlarda hakem heyetlerine başvursunlar. Sonuç tüketici lehine oluyor” diye konuştu.

GRAMAJ VE ETİKETTE OYUNA DİKKAT

Nejdet Filizoğlu, birçok mağazada kış sezonunun sona ermesinden dolayı indirimler yapıldığını hatırlatarak, burada etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ambalajlı ürünlerde de gramaj oyunları başladığını anlatan Nejdet Filizoğlu, ‘’Önceden 1 kilogram olarak satılan ürünlerin gramı 900-750 gram gibi seviyelere çekildi. Ambalaj boyu ve fiyatları ise aynı kaldı. Tüketiciler grama dikkat etmedikleri için bu noktada daha az ürünü aynı fiyattan alıyorlar. Vatandaşların buna dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ADALETTEN TASARRUF YAPILIYOR

Tüketici hakem heyeti sayısının Türkiye çapında bin 111’den 211’e düşürüldüğünü, Bursa da 22’de 7’ye indiğine işaret eden Filizoğlu, şunları kaydetti: ‘’Hakem heyetlerinde çok fazla dosya oluyor. Sağlıklı karar vermek zorlaşıyor. Tüketici uzun süreler nedeniyle hak aramaktan vazgeçer duruma geliyor. Adaletten tasarruf yapılıyor. Kapanan hakem heyetlerinin derhal açılması lazım.”