Olay Gazetesi Bursa

Tüketicilere ‘fırsatçı’ uyarısı

TÜSODER Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, oluşturdukları Piyasa İzleme Komitesi ile ramazan ayında zincir halinde faaliyet gösteren marketlerde fiyatları takip edeceklerini belirterek, tüketicileri fırsatçıların oyununa gelmemeleri için uyardı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı fırsatçıların gıda fiyatlarında artış yapmak için bu dönemi beklediğini söyledi.

 

Ramazan döneminde insanların aç olmaları nedeniyle yemek arzularının arttığını dile getiren Ağaoğlu, bu nedenle tüketicilerin çoğu zaman fiyatları inceleyemediğini ifade etti.

Yıllardır bu konuda tüketicilerden gelen şikayetleri değerlendirdiklerini anlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

 

“Oluşturduğumuz Piyasa İzleme Komitesi ile ramazan ayında zincir halinde faaliyet gösteren marketlerde fiyatları takip edeceğiz. Komite, zincir halinde faaliyet gösteren büyük marketlerde ramazan ayından 15 gün önce fiyatları listeledi. Ramazan ayında da 10 gün arayla üç kez kontrol edecek. Büyük çapta faaliyet gösteren market zincirlerinin bu takipten ötürü son yıllarda özellikle gıda fiyatlarıyla oynayamamasına karşılık, bazı toptancı marketlerde fiyatların artırıldığı yönünde de tespitlerimiz ortaya çıkıyor. Bu sene de tüketicilere dikkatli olmalarını, ramazan ayında fiyat artıran market, bakkal, manav ve kasap gibi esnaftan uzaktan durmalarını, ihtiyaçlarını, tüketiciye saygı gösterip ramazanda da makul fiyattan satışlarını sürdüren esnaftan sağlamalarını öneriyoruz.”

 

Spekülatif fiyat artışına neden olan tüccarlara son derece tepkili olduklarını belirten Ağaoğlu, özellikle kırmızı ette makul bir fiyatın olması için devletten ve kamu otoritesinden makro önlemlerin alınmasını istedi.

 

“Et fiyatları menkul kıymetler borsasındaki artışlar gibi”

 

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de ramazan ayının gelmesiyle bazı fırsatçıların çarşı pazarın fiyat ayarlarıyla oynama peşinde olduğunu dile getirdi.

 

Yağışların yeterli olması nedeniyle sebze ve meyve üretiminde artış olduğunu, Rusya pazarında yaşanan sorun dolayısıyla da sebze ve meyvenin iç pazara sürüldüğünü ifade eden İmrek, bunların sonucunda fiyatlarda düşüş yaşandığını söyledi.

 

Ziraat odalarından yapılan açıklamaya göre, stokların yeterli olduğunu, dolayısıyla fiyat artışını gerektirecek bir durum olmadığını belirten İmrek, şunları kaydetti:

 

“Piyasaya arzın az olduğu ileri sürülerek tüketicide, talebinin karşılanamadığı ve gıda ürünlerinde artışların kaçınılmaz olduğu algısı oluşturulmaktadır. Et, bakliyat, sebze ve meyve fiyatları gözle görülür miktarlarda artırılmaktadır. Et ve ürünleri fiyatlarında artışlar, ramazan ayının başından itibaren adeta menkul kıymetler borsasındaki yükselişler gibi rutin hale getirilerek büyük vurgunlar yapılmaktadır. Et, tavuk, sıvı yağ, hurma, peynir çeşitleri, zeytin, mercimek, pirinç, domates, sivri biber, salatalık, kuru soğan, patates ile meyve çeşitleri en çok fiyatı artan gıda maddeleri. Özellikle bu ürünler başta olmak üzere gıdada fırsatçıların takipçisi olacağız.”

 

Tüketicilerin dikkatli olmasını isteyen İmrek, ciddi fiyat artışlarının kendilerine iletilmesini istedi.