Olay Gazetesi Bursa

TMSF’deki şirketlere atamayı Bakan yapacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen veya kayyum olarak TMSF'nin atandığı şirketlerin varlıklarının ve mal varlığı değerlerinin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar yönetimine, satılmasına, feshine, tasfiyesine ilişkin usul ve esaslar düze

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, anonim şirketlerin (AŞ) yönetim kurulu üyeleri, limited şirketlerin müdür ya da müdürleri, diğer şirketlerin yöneticileri ile bu şirketlerin genel müdür, murahhas aza, murahhas müdür veya aynı yetkilere sahip üst yöneticileri TMSF’nin ilişkili olduğu Bakan tarafından atanacak. Fon tarafından atanan veya görevlendirilenler dahil, şirket yöneticileri gerektiğinde Bakan tarafından görevden alınacak ve yerlerine yenileri atanacak. Şirketlerin bunun dışında kalan yöneticileri yetkili organlarınca belirlenecek. Ayrıca, AŞ’lere en az 3, en fazla 9 yönetim kurulu üyesi, limited şirketlere ise en fazla 3 müdür atanabilecek.

YETKİ VE SORUMLULUKLAR

Bakan tarafından atanan şirket yöneticilerinin ücretleri tecrübe, bilgi birikimi, eğitim düzeyi ve pozisyonu ile şirketin özelliği dikkate alınarak Bakan tarafından, diğer yöneticilerin ücretleri ise şirketin yetkili organlarınca belirlenecek. Birden fazla şirketin yönetim organına atananlara bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenecek. Şirket, hak ve menfaatleri gözetilerek ticari teamüllere uygun bir şekilde basiretli bir tacir gibi yönetilecek. Şirketin iktisadi faaliyetlerini sürdürmesi, üretim ve istihdama katkı sağlaması esas alınacak.

SATIŞ VE TASFİYEYE İLİŞKİN HÜKÜMLER

Şirket yönetim organının belirleyeceği bağımsız denetçi veya yeminli mali müşavirler tarafından şirket varlıklarının değeri ile bu değerin borç ve yükümlülükleri karşılamak için yeterli olup olmadığını, şirketin mali durumunu, ortaklık yapısı ile piyasa koşulları ve şirketin diğer sorunları hakkındaki tespitini içeren mali durum raporu hazırlanacak. Söz konusu rapor şirket yönetim organı tarafından da hazırlanabilecek. Hazırlanan rapor, görüşü ile birlikte şirket yönetimi tarafından ilgili Bakan’a sunulacak. Mali durum, ortaklık yapısı, piyasa koşulları veya diğer sebepler nedeniyle mevcut halinin sürdürülebilir olmaması durumunda şirketin, şirket varlıklarının veya mal varlığı değerlerinin satılmasına veya feshi ile tasfiyesine Bakan tarafından karar verilebilecek.