Olay Gazetesi Bursa

TİSK’ten önemli açıklama

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonundan (TİSK), verimlilik ve reel iş gücü maliyeti arasındaki farkın yükselmesinin, sanayi ürünlerinin iç ve dış piyasalardaki rekabet gücününün kısıtlandığının göstergesi olduğu bildirildi.

TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun yılın ilk çeyreğine ilişkin rakamları değerlendirildi. İlk çeyrekte verimliliğin (işçi başına üretim) yüzde 0,3, buna karşılık reel iş gücü maliyetinin yüzde 10,9 gibi yüksek oranda arttığı anımsatılan açıklamada, reel iş gücü maliyetinin üst üste 13 çeyrektir yükseldiği vurgulandı.

 

Verimlilik aynı kalırken reel iş gücü maliyetinin hızla artmasının sanayinin rekabet gücünü, ihracatı ve yatırımları olumsuz etkilediği kaydedilen açıklamada, son 5 yılda verimliliğin yüzde 5, reel iş gücü maliyetinin yüzde 23 artış gösterdiği anımsatıldı. 

 

2010 yılının ilk çeyreğinden bu yılın ilk çeyreğine kadar geçen dönemde reel iş gücü maliyetinin, verimliliğe kıyasla yaklaşık 5 kat hızlı arttığına dikkati çekilen açıklamada, reel iş gücü maliyetinin yüzde 22,8 yükselmesine karşın, verimlilik artışının yüzde 4,9’da kaldığı, üretimin yüzde 31, istihdamın da yüzde 24,8 arttığı kaydedildi.

 

Aynı dönemde iş gücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde iş gücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan birim iş gücü maliyeti endeksinin ise 112’den 123,8’e yükselerek 11,8 puan arttığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

 

“Verimlilik ve reel iş gücü maliyeti arasındaki farkın yükselmesi, sanayi ürünlerimizin iç ve dış piyasalardaki rekabet gücünün kısıtlandığına işaret ediyor. Rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret-dışı iş gücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilip, OECD ortalamasına indirilmesinin yanı sıra, ücret artışlarında verimliliğin dikkate alınması gerekiyor.”