Yapılan konferansta Tiroid hastalığına dikkat çeken Doç. İnan Anaforoğlu ” Burada amaç Tiroid hastalığındaki farkındalığı arttırmak, mümkünse erken tanı, erken tedaviyi sağlayabilmek için insanları bu konuda bilinçlendirmek. Bizde bu vesile ile Tiroid hastalıkları ile ilgili genel bir bilgiler verdik” dedi.
Tiroid hastalığında radyosyon çok etkili
Tiroid hastalığında radyasyonun çok etkili olduğunu belirten Anafaroğlu, “Bu yıl Çernobil’in 25. yılını andık, Çernobil bölgesinde o senelerde yaşayan kişilerde ve o dönemde çocuk olanlarda yıllar içinde Tiroid Kanseri tanısı konulmuştur.Radyasyonun Tiroid kanseri üzerindeki etkisi net olarak ortaya konulmuş. Bununla beraber fazla ışın almak, baş ve boyundan radyoterapi alan, ışın tedavisi alan hastalarda da risk var. Örneğin Röntgen teknisyenleri çekim yaparken boynunu korumuyorsa risk var. Ama diş için akciğer için ya da mamografi filmleri böyle bir risk taşımamaktadır” ifadelerini kullandı.
Tiroid hastalarına nasıl tanı koyulduğunu ve Tiroid kanserine de değinen Doç. Dr. İnan Anaforoğlu,” Biyopsi ile tanı koyuyoruz ya da tesadüfen de rastlayabiliyoruz. Bu durumda da yüz nodülden beşinde kanser teşhis ediliyor” bilgisini verdi.
İyotun önemi gebelikte başlar
“Trabzon’da yaklaşık 1000 gebede yaptığımız araştırmada iyotlu tuz kullanım oranın yüksek olduğunu tespit ettik” diyen Anaforoğlu “Bu oranlar yüz güldürücü seviyede fakat gebelikte iyotlu tuz kullanımının önemini bilen anne adaylarının sayısı çok az. İyot eksikliğinde bebeklerde zeka geriliğine neden olacak kadar etkili olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca yemek hazırlarken tuz kullanımına da dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle yemek piştikten sonra tuz kullanmanızı tavsiye ediyoruz“ ifadelerini kullandı.